Vad är terrorism?

Uppdaterades

Terrorism är när några försöker skrämma andra för att få sin vilja igenom, eller för att få makt.

Ordet terrorism kommer från språket latin och betyder att sprida rädsla. Terrorister använder våld och hot, istället för att prata och försöka komma överens.

Terrorism är inget nytt. Det har funnits i många hundra år, i dom flesta delar av världen, precis som krig.

I Sverige har det hänt väldigt få terroristattacker. Senast var det för sex år sen, 2017, när en terrorist körde med en lastbil på en gågata i Stockholm så att flera människor dog och skadades. Polisen fångade personen samma dag och satte honom i fängelse.

Den 17 augusti 2023 höjde säkerhetspolisen i Sverige sin varning för terrorhot, från nivå 3 till nivå 4. Här förklarar Lilla Krisinfo vad det betyder: Säkerhetspolisen höjer hotnivån för terrorattacker

Du kan inte se på en person om hen är en terrorist.

Dom flesta som blir terrorister är unga när dom börjar intressera sig för terrorism. Både killar och tjejer kan vara nyfikna på terroristers åsikter. Men det är vanligare att män blir terrorister än kvinnor.

När någon börjar tänka mer och mer som en terrorist kallas det för radikalisering. Ofta händer det när dom läser texter och ser filmer om terrorism på nätet. Eller att dom blir påverkade av vänner och bekanta.

Vissa som blir terrorister känner sig utanför eller mår inte bra psykiskt. När dom får kontakt med andra som tänker likadant kan dom känna sig mindre ensamma.

Men det är inte alltid en enskild person, eller en grupp med personer, som använder terror. Det kan också vara dom som bestämmer i ett land som använder terror mot sitt folk för att få sin vilja igenom, eller för att skrämma dom som protesterar mot dom som styr landet, så att dom ska sluta protestera.

Ibland händer det att en person kallas för terrorist, fast många människor tycker att det är en modig person som slåss för frihet. Ta Nelson Mandela till exempel. Han kämpade för att stoppa rasisterna som styrde Sydafrika i många år. USA och Frankrike kallade honom för terrorist på den tiden. Nu för tiden tycker dom flesta i världen att han var en hjälte.

Men dom flesta terrorister är enskilda personer, eller grupper, som vill skrämma vanliga människor för att få som dom vill.

Och vilka anledningar terrorister än har är det aldrig okej att göra terrorattacker.

Vissa terrorister är emot hur lagarna fungerar i ett land, och hur politikerna styr landet. Därför vill dom tvinga politikerna att göra något. Eller att sluta göra något.

Men dom vill inte använda dom vanliga sätten som människor brukar göra för att ändra på saker i demokratiska länder som att demonstrera, skriva i tidningen eller rösta. Dom tror helt enkelt inte på att demokrati fungerar. Därför vill dom skrämmas istället.

Dom flesta terrorister vill skrämma alla som bor i landet. En del terrorister hatar vissa grupper av människor och vill framförallt skrämma dom människorna. Det kan vara grupper som har viss religion, politiska åsikter eller sexualitet.

På sista tiden har många muslimska länder fått höra att folk i Sverige bränner koraner (en koran är en helig bok i muslimska länder, precis som bibeln är i kristna länder) för att visa att dom hatar muslimernas religion islam. Då har en del terroristgrupper i dom muslimska länderna hotat med att komma till Sverige och göra terrorbrott här, som hämnd. Dom kallas jihadister, du kan läsa mer om dom i faktarutan längst ner på sidan.

Det är väldigt ovanligt med attacker från terrorister i Sverige. Därför är det också väldigt liten risk att du ska skadas av en sån attack.

Polisen letar hela tiden efter terrorister och fångar dom. Om det händer en terroristattack är det oftast på en enstaka plats, inte i hela landet.

Om du får veta att ett terrordåd har hänt ska du hålla dig borta från den platsen.

Säkerhetspolisen (förkortas SÄPO) har ansvar för att hindra alla sorters terrorister i Sverige. Dom samarbetar med många andra myndigheter.

Utrikesdepartementet (förkortas UD) pratar med dom muslimska ländernas regeringar, och förklarar för dom att Sverige inte är emot muslimer och islam.

Är du orolig för att någon som du känner verkar vara intresserad av terrorism? Då ska du prata med någon vuxen.

Du kan också ringa Rädda Barnens Orostelefon om radikalisering. Där svarar vuxna som kan ge råd. Det är gratis att ringa dit. Telefonnumret är 020-100 200.
Eller till Bris för att få prata med någon om oroskänslan, telefon 116 11.

Fakta: Terror genom tiderna

Terrorism är inget nytt. Det har funnits i många hundra år, i stora delar av världen. Personer eller grupper har använt terror för att skrämma landets ledare.

  • På 1920-talet och fram till 1960-talet var det många som startade terroristgrupper för att dom ville att deras land skulle bli ett eget land med egna lagar, istället för en koloni till ett större land. Till exempel den Irländska republikanska armén, IRA, som bombade och sprängde och sköt människor för att få igenom att Nordirland skulle sluta vara en del av Storbritannien.
  • På 1970-talet fram till 90-talet var det ofta terrorgrupper i andra länder som till exempel kidnappade människor eller tvingade piloterna i flygplan att flyga dit terroristerna ville, för att få igenom sina politiska önskemål.
  • På 1990-talet hände det att nynazister i Sverige sprängde bomber för att skrämma och skada invandrare, och för att förstöra moskéer och synagogor.
  • År 2001 hände den värsta terror-attacken hittills i vår tid. Terrorgruppen Al-Qaida körde in med sina flygplan i två skyskrapor mitt i New York. Många tusen människor dog. Al-Qaida sa att dom gjorde det som hämnd för att västvärlden förtryckte muslimer runt om i världen.
  • 2011 var det en norsk terrorist som dödade många människor för att han hatade bland annat invandring, mångkultur, islam, kommunism och feminism. Först sprängde han bomber i Oslo så att åtta människor dog. Sen åkte han till ön Utøya och sköt ihjäl 69 människor, varav många var barn och ungdomar som var med på ett politiskt ungdomsläger.

Nuförtiden

Det var fler terrorattacker förr i tiden än det är nu.

SÄPO håller koll på vilka personer eller grupper i Sverige som kanske kan bli terrorister. I år, 2023, är det störst hot från personer som är högerextrema (till exempel nynazister) eller jihadister (en slags våldsamma religiösa extremister som tycker att västvärlden hånar deras religion islam).

Hör av dig till Lilla Krisinfo!

Undrar du över något du läst här? Eller har du någon annan fråga eller synpunkt? 

Kontakta oss

Behöver du stöd och hjälp? 

Om du har frågor om allvarliga saker som händer är det bäst att fråga någon vuxen som du känner. Du kan också kontakta Bris, Barnens rätt i samhället. Dom har öppet dygnet runt och har utbildade kuratorer som kan hjälpa dig. Om du har en fråga som du inte vill prata med någon vuxen om kan du chatta med Bris eller Röda Korsets Jourhavande kompis.

Bris

Jourhavande kompis

Mer tips för dig som är orolig

Lilla Krisinfo: Om du känner dig orolig, ledsen eller rädd

Lilla Rädda barnen