Om coronapandemin och covid-19

Uppdaterades

Det här är en arkiverad sida om coronapandemin och covid-19. Informationen på den här sidan uppdateras inte längre.

Pandemin är inte över. Men så pass många i Sverige har vaccinerat sig, eller blivit immuna efter att ha haft covid, så att vi kan leva som vanligt igen.

Folkhälsomyndigheten vill att alla ska tänka på dom här sakerna, även i fortsättningen:

  • Stanna hemma om du känner dig sjuk. 
  • Du behöver inte testa dig, även om du har symtom på covid-19. I stället ska du stanna hemma tills du känner dig frisk. Enda undantaget är om en doktor eller någon annan i sjukvården tycker att du ska testa dig. I så fall kommer dom se till att du får ett test.

Corona är ett virus som orsakar sjukdomen covid-19. Det vanligaste sättet att smittas av covid-19 är genom nära kontakt mellan människor. Coronaviruset är en droppsmitta. Det betyder att droppar med virus i sig sprids när en smittad person till exempel hostar, nyser eller skrattar. Dom flesta som smittas av coronaviruset blir bara lite sjuka, som vid en förkylning. Men vissa blir sjukare och behöver vårdas på sjukhus.

Coronaviruset började spridas i Kina i januari 2020 och spreds snabbt över hela världen, och blev en pandemi. Olika länder gjorde på olika sätt för att få viruset att sluta spridas. I Sverige fick man till exempel under en period inte träffa andra än dom man bodde med. Många som gick på gymnasiet fick ha lektioner hemifrån och vuxna som kunde jobba hemifrån skulle göra det. Det fanns också regler för hur många personer som fick vara på samma ställe samtidigt, till exempel i mataffärer. I mars 2022 sa Folkhälsomyndigheten att covid-19 inte var lika farlig längre.

Om du har blivit smittad av coronaviruset kan det märkas på olika sätt. Covid-19 kan ge ett eller flera av dom här symtomen:

  • hosta
  • feber
  • ont i halsen
  • svårt att andas (OBS! då måste du ringa 112, eller be en vuxen att ringa åt dig)
  • ont i musklerna eller i lederna
  • rinnig snuva eller täppt i näsan
  • ont i huvudet
  • illamående
  • saker smakar eller luktar inte som vanligt
  • lös mage/diarré.

Symtomen kommer oftast ungefär 3–5 dagar efter att du har blivit smittad. Ibland kan det dröja upp till 14 dagar.

Du kan också ha haft covid-19 utan att veta om det, utan att ha haft några symtom alls, eller inte märkt dom. Det är vanligare att barn har sjukdomen utan att märka det, än att vuxna har det.

Källor:
1177.se/Barncorona (2022-02-09)
1177.se/Covid-19/symtom (2022-02-09)
Folkhälsomyndigheten/Om viruset och sjukdomen/symtom på covid-19 (2022-02-09) 

Barn kan bli smittade av coronavirus och få sjukdomen covid-19. Men dom blir ofta bara lite förkylda och behöver vila. Sjukdomen är mest farlig för dom som är äldre än 65 år, och för dom som är extra känsliga för att bli sjuka, för att dom har andra sjukdomar.

Vissa barn kan också känna sig sjuka länge, långt efter att dom har haft covid-19.

Få barn blir allvarligt sjuka. Men vissa kan drabbas av MIS-C, som är en sällsynt och allvarlig form av hyperinflammation.

Källor:
Folkhälsomyndigheten/Barn och unga – om vaccination mot covid-19/barn och sjukdomen covid-19 (2022-02-09)

Coronaviruset smittar mest mellan människor. Det har hänt att till exempel katter, hundar och illrar har blivit smittade när dom var i närheten av människor som hade covid-19, men det är ovanligt. Husdjur blir inte så sjuka om dom smittas, men kan få en lättare förkylning.

Så vitt vi vet idag har det inte hänt att människor blivit smittade av sjuka husdjur. Forskarna fortsätter att hålla koll på det, men dom tror att det är väldigt liten, nästan ingen, risk att bli smittad av sitt husdjur.

Källa:
Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA)/Frågor och svar om SARS-CoV-2 hos djur (2022-02-09)

Ja, du ska stanna hemma om du känner dig sjuk. Det gäller alla, både vuxna och barn. Stanna hemma tills du känner dig frisk.

Hör av dig till Lilla Krisinfo!

Undrar du över något du läst här? Eller har du någon annan fråga eller synpunkt? 

Kontakta oss

Behöver du stöd och hjälp? 

Om du har frågor om allvarliga saker som händer är det bäst att fråga någon vuxen som du känner. Du kan också kontakta Bris, Barnens rätt i samhället. Dom har öppet dygnet runt och har utbildade kuratorer som kan hjälpa dig. Om du har en fråga som du inte vill prata med någon vuxen om kan du chatta med Bris eller Röda Korsets Jourhavande kompis.

Bris

Jourhavande kompis

Mer tips för dig som är orolig

Lilla Krisinfo: Om du känner dig orolig, ledsen eller rädd

Lilla Rädda barnen