Möten med farliga djur

Uppdaterades

Här får du veta vad ska du göra om du träffar på en björn, en varg, en giftig orm eller något annat vilt djur i naturen.

Dom flesta vilda djur springer iväg om dom märker att en människa är nära. Därför är det bra att väsnas mycket där du går, så att djuren hör dig och hinner springa undan. Om det regnar, snöar eller blåser får du låta extra mycket!

Djur som blir överraskade av en människa, djur som är skadade, djur som äter eller djur med ungar kan vilja försvara sig.

Om du är ute med en hund ska hunden vara kopplad. Hunden kanske vill jaga djuret.
Vilda djur som vågar komma nära människor är ofta djur som har vant sig vid att leta mat vi lämnar efter oss. Lämna inga matrester ute!

Det var över 200 år sedan en varg attackerade en människa i Sverige, så du behöver inte vara rädd för vargen. Foto: Lars Göran Abrahamsson, Johnér.

Varg

Om du får syn på en varg, vänd om och gå bort från vargen. Fortsätt att gå även om vargen skulle följa efter. Om den gör det så vänd dig om och ropa, ta ett par steg mot den och gör dig så stor som möjligt för att skrämma den. Håll upp dina armar över huvudet eller dra ut jackan åt sidorna så att du ser stor ut.
Den som blir angripen av en varg ska slå och sparka vargen och skrika så högt den kan. Senast en varg attackerade en människa var 1821 så det är mycket ovanligt.

Björnen är vårt största rovdjur. Foto: Lars Göran Abrahamsson, Johnér. 

Björn

Om du ser en björn långt bort så gå inte närmare, även om björnen ser snäll ut. En björnhona kan skada någon för att skydda sina ungar.
Björnar tycker om att vara i tät skog, eller bland buskar. Om du går igenom sådana ställen så väsnas och låt extra mycket.
Om du ändå skulle träffa en björn ska du prata med den. Prata lugnt och så högt som när du pratar med en människa.

Vänd dig åt sidan och gå sakta bort från björnen. Om du böjer dig ner lite förstår den att du inte är farlig. Spring inte. Klättra inte upp i ett träd. Björnar är mycket duktiga på att springa snabbt och att klättra.

Björnar kan göra en låtsas-attack för att skrämma dig. Den kan rusa emot dig och vika av i sista stund. Den kan göra det flera gånger. Om det händer ska du bara gå undan.

Om du blir angripen av en björn ska du ligga ner och spela död. En vanlig björn är mycket starkare än en jättestor och stark människa.

Gå inte barfota där det kan finnas huggorm. Foto: Ulf Huett Nilsson, Johnér. 

Huggorm

Ormar är fridlysta så man får inte fånga eller skada dom. Dom kan gilla att ligga och sola sig på platta stenar och klippor, eller så gömmer dom sig i rishögar och stenrösen eller i högt gräs. Ha ordentliga skor eller stövlar och långbyxor på dig om du ska gå där det kan finnas huggormar.

Stoppa aldrig ner handen där det kan ligga en orm utan att först kolla vad som finns där, kanske med en pinne. Ormen kan bitas om den blir skrämd där den gömmer sig. Titta efter ormar när du plockar blåbär och svamp.

Om du blir biten av en huggorm ska du ta det lugnt och vila, även om du är rädd och har ont. Det blir värre om du anstränger dig. Håll den bitna kroppsdelen så stilla du kan. Lägg dig ner.
Rör inte stället där ormen har bitit.

Ring 112 om ormen har bitit dig (eller någon annan) på magen, bröstet, i halsen eller någonstans i huvudet, om ett barn, en kvinna med barn i magen eller en gammal människa har blivit biten.

Om du har blivit biten kan du få ont och svårt att sova ett par nätter. Eller svårt att böja kroppsdelen där ormen bet dig. För det mesta blir bara stället där ormen har bitit svullet och gör lite ont. Om det inte gör så ont har inget gift kommit in i blodet. Det kallas skrämsel-bett! 

Vildsvin flyr undan om de märker att en människa kommer. Foto: Magnus Nyman, Johnér.  

Vildsvin

Många tror att vildsvin är farliga, men dom är ofta rädda för oss. Vildsvinen springer och gömmer sig för människor om dom kan. Dom är duktiga på att upptäcka lukten och ljudet av en människa men dom ser dåligt.

Vildsvinen kan försvara sina barn om dom skulle känna sig hotade. Om du råkar komma nära ett vildsvin ska du gå därifrån. Vildsvinet kommer inte att följa efter dig.

Det du kan tänka på om du är rädd för vildsvin är att de mest är ute och rör på sig sent på kvällen och tidigt på morgonen. 

En grävling tittar fram ur sitt gryt i skogen. Foto: johner.se/Heikki Willamo.

Grävling

Du kanske har hört att grävlingar är farliga? Det är inte sant. Grävlingar är vakna på kvällen och natten. På dagen ligger dom och sover i sina gryt i underjorden. Dom ser dåligt så dom kan komma nära en människa av misstag. Men grävlingar springer iväg så fort dom upptäcker dig. Dom bits bara om dom blir direkt angripna. Om du möter en grävling så tjoa lite, så springer den iväg.

Även skogens konung, älg-tjuren, måste vila sig ibland. Foto: johner.se/Benny Karlsson. 

Älg

Du ska alltid vara försiktig om du träffar på stora djur som har ungar. Älgar till exempel. Dom vill alltid försvara sina kalvar.

På hösten, när älgtjurar och älgkor letar efter en partner kan dom bli arga om en människa skulle gå nära. Tänk på att ha din hund kopplad om du är ute i skogen. Hunden kanske vill jaga älgar och andra djur och älgarna kan bli arga på hunden.

Älgar kan också vara farliga om dom äter äpplen eller annan fallfrukt som har legat och jäst. Då kan dom bli fulla och lättretliga. Som när vissa människor dricker alkohol. Försök inte jaga bort älgen själv utan ta hjälp av en vuxen.

Den här informationen har vi fått från Viltskadecenter på Sveriges lantbruksuniversitet, Naturvårdsverket, Naturskyddsföreningen och Jägareförbundet.

Är du rädd för andra djur?

Många är rädda för spindlar och ormar. Andra tycker att hundar, fåglar, råttor eller sniglar är läskiga. Det kallas att ha en fobi.  

Hör av dig till Lilla Krisinfo!

Undrar du över något du läst här? Eller har du någon annan fråga eller synpunkt? 

Kontakta oss

Behöver du stöd och hjälp? 

Om du har frågor om allvarliga saker som händer är det bäst att fråga någon vuxen som du känner. Du kan också kontakta Bris, Barnens rätt i samhället. Dom har öppet dygnet runt och har utbildade kuratorer som kan hjälpa dig. Om du har en fråga som du inte vill prata med någon vuxen om kan du chatta med Bris eller Röda Korsets Jourhavande kompis.

Bris

Jourhavande kompis

Mer tips för dig som är orolig

Lilla Krisinfo: Om du känner dig orolig, ledsen eller rädd

Lilla Rädda barnen