Så får du information om internet och telefoner slutar fungera

Uppdaterades

Vissa händelser kan göra att internet och telefoner slutar fungera. Till exempel stora strömavbrott. Här kan du läsa om hur du får information utan internet och telefon.

Lyssna på radio P4  Sveriges beredskaps-kanal

Radiokanalen Sveriges Radio P4 är Sveriges beredskaps-kanal. Det betyder att dom måste kunna skicka ut information genom radion i alla lägen, även under kriser.

För att kunna lyssna på radio när det är strömavbrott kan du använda något av det här:

  • En radio som går på batteri
  • En radio som kan laddas med solceller
  • En radio som går att veva igång
  • En bilradio (be en vuxen att sätta igång bilen)

I Android-mobiler finns det radio som fungerar utan internet. Det heter FM-radio. Du kan använda den funktionen även om internet inte fungerar där du är.


Sveriges Radio kan skicka ut information även om internet och telefoner slutar fungera. Foto: Per Magnus Persson/Johnér

Hitta din P4-kanal

Varje radiokanal har en egen frekvens, alltså en egen radiovåg. Och den frekvensen har en egen siffra på radion, som du kan välja när du vill höra kanalen. Frekvensen är olika beroende på var i Sverige du är. Till exempel har P4 Norrbotten i Gällivare frekvensen 100,9 och P4 Norrbotten i Kalix har frekvensen 102,2. Frekvensen är alltså den siffran som man skruvar, eller trycker, in när man vill lyssna på en radiokanal.

Bolaget Teracom har en lista över alla Sveriges Radios kanaler. Hitta din P4-kanal i listan och skriv ner frekvens-numret på en lapp. Då hittar du snabbt till rätt kanal om du behöver använda en radio.

Ta dig till en trygghetspunkt

Vissa kommuner har valt ut platser som fungerar som trygghetspunkter om det blir en kris. En trygghetspunkt är en mötesplats där människor kan få information och hjälp vid kriser. Vad som finns på en trygghetspunkt kan se lite olika ut beroende på vad som har hänt. Det kan vara till exempel information, värme, dricksvatten och mat.

Det är kommunen som bestämmer om det ska finnas en trygghetspunkt, och var den ska finnas. Till exempel kan skolor, idrottsplatser och kyrkor användas som trygghetspunkter. Du kan ringa eller mejla till din kommun och fråga om det finns en trygghetspunkt där du bor. Skriv ner trygghetspunktens adress på en lapp och spara på ett bra ställe. För att hitta telefonnumret till din kommun kan du söka på ”din kommuns namn + kontakt”.

Olika kommuner kan använda olika namn för trygghetspunkter. Dom kan till exempel kallas för trygghetsplats, värmestuga, krispunkt eller SOT-punkt. SOT är en förkortning för Service Och Trygghet. Även om mötesplatserna kan ha olika namn funkar dom på samma sätt – dom är alla mötesplatser där människor kan få hjälp vid stora kriser.

En trygghetspunkt kan bli en plats där en tank med dricksvatten ställs upp om till exempel kranvattnet skulle bli dåligt. Foto: Melker Dahlstrand/MSB

Läs på informationstavlor

Det brukar finnas anslagstavlor på lite olika ställen i samhället där alla kan sätta upp information. Kanske har du sett en sån utanför matbutiken eller vid busshållplatsen?


På anslagstavlor kan det sitta viktig information från kommunen. Har du sett någon sådan tavla där du bor? Foto: Marie Linnér/Johner

Om du behöver ringa 112

Om du inte kan ringa 112 från din mobil kan du testa att ta ut SIM-kortet ur mobilen. Försök sedan att ringa igen. 

Du kan alltid ringa 112 hos brandkåren om din telefon slutar fungera. Därför är det bra att kolla upp var din närmaste brandstation ligger. En del trygghetspunkter har också nödtelefoner som man kan ringa 112 med. 

Lista över hur du kan förbereda dig om internet och telefon slutar fungera

  • Skaffa en radio som inte behöver el från ett eluttag
  • Skriv ner frekvens-numret för din P4-kanal på en lapp
  • Kolla upp om du kan lyssna på radio utan internet på din mobil
  • Ta reda på om och var det finns trygghetspunkter i din kommun, skriv ner adressen på en lapp 
  • Håll ögonen öppna efter informationstavlor
  • Ta reda på var närmsta brandstation ligger, skriv ner adressen på en lapp.

Källa till den här texten

Hör av dig till Lilla Krisinfo!

Undrar du över något du läst här? Eller har du någon annan fråga eller synpunkt? 

Kontakta oss

Behöver du stöd och hjälp? 

Om du har frågor om allvarliga saker som händer är det bäst att fråga någon vuxen som du känner. Du kan också kontakta Bris, Barnens rätt i samhället. Dom har öppet dygnet runt och har utbildade kuratorer som kan hjälpa dig. Om du har en fråga som du inte vill prata med någon vuxen om kan du chatta med Bris eller Röda Korsets Jourhavande kompis.

Bris

Jourhavande kompis

Mer tips för dig som är orolig

Lilla Krisinfo: Om du känner dig orolig, ledsen eller rädd

Lilla Rädda barnen