Om strömmen försvinner

Uppdaterades

Om det blir strömavbrott där du bor går det inte att tända lamporna, titta på tv eller laga mat på spisen. Det kan även bli kallt i huset. Men om du och din familj är förberedda och vet hur ni ska göra behöver det inte vara så farligt.

Vad händer när det blir strömavbrott?

Elen som går från kraftverket till ditt hus är det som driver alla elektriska saker i ditt hem. Lamporna, spisen, mikron, tv:n, diskmaskiner – allting som har en kontakt till eluttagen i väggen. När det blir strömavbrott fungerar dom inte. Det går inte heller att ladda telefoner och surfplattor, om du inte har en bärbar laddare.

Oftast kommer strömmen tillbaka inom några timmar när elbolaget har hittat och lagat felet. Men ibland blir människor utan ström i flera dagar. År 2019 fick flera tusen svenska familjer leva utan el i över en vecka. Det berodde på en storm som kallades för Alfrida. Stormen blåste ner många träd över elledningarna och det tog lång tid att laga dom.

Om det är ett långt strömavbrott kan vattnet försvinna ur kranarna och toaletten så att det inte går att spola. Det kan också bli kallt i huset eftersom elementen inte fungerar.

Vad ska jag göra om det blir strömavbrott?

Ett strömavbrott är inte farligt. Men om det är mörkt ute kan det kännas läskigt när alla lampor släcks och det blir helt kolsvart i huset. Använd mobiltelefonens ficklampa så får du lite ljus.

Prata med en vuxen

Är du ensam hemma kan det vara skönt att ringa en förälder eller annan vuxen. Om det lyser i fönstren hos grannhusen kanske du kan gå hem till någon kompis så länge.

Det är också bra att dom vuxna i din familj vet om att det är strömavbrott hemma hos er. Då kan de ringa eller skriva till elbolaget och försöka ta reda på när strömmen kan komma tillbaka.

Så håller ni värmen hemma om det blir kallt

Elementen kan sluta fungera vid ett strömavbrott. Då behöver ni hitta andra sätt att hålla värmen. Här är några förslag:

  • Klä er i varma kläder.
  • Välj ut ett rum som ni sover och umgås i. Människokroppen ger ifrån sig värme, så ni blir varandras element.
  • Tänd stearinljus eller värmeljus. Det ger både ljus och värme och är dessutom väldigt mysigt. OBS! Du får aldrig gå ut ur ett rum utan att blåsa ut ljusen först. Det kan lätt hända olyckor med brinnande ljus i tomma rum. Samma sak gäller när ni ska sova – släck alltid ljusen först!
  • Häng upp filtar och täcken över fönster och dörrar. Det hindrar den kalla luften att komma in i rummet.
  • Bygg en koja i rummet med madrasser, täcken och filtar. Det håller värmen ännu bättre.

Glöm inte ditt husdjur!

Om du har husdjur behöver dom så klart också värma sig. Marsvin och hamstrar kan till exempel behöva extra halm eller hö. Du kan lägga filtar över buren för att hålla kylan ute.

Vissa djur kan vara särskilt känsliga för kyla och det är bra att ha koll på redan innan man får ett strömavbrott. Ett bra råd är att läsa på om sitt djur och om det har några särskilda behov. Ta hjälp av en vuxen om du har svårt att hitta informationen själv.

Hur kan jag förbereda mig på strömavbrott?

Det är viktigt att din familj har ett förråd med saker hemma så att ni kan klara er utan ström några dagar. Det är dom vuxnas ansvar att skaffa ett sådant förråd, men det är bra att du vet var förrådet är och vad som finns i det.

Foto: Scandinav/Johnér

Saker som är bra att ha hemma

  • Ficklampor och extra batterier.
  • Bärbar laddare till mobiltelefoner och surfplattor. Glöm inte att ladda upp laddarens batteri med jämna mellanrum, när det inte är strömavbrott!
  • Stearinljus, värmeljus och tändstickor.
  • Flaskor eller dunkar med rent dricksvatten.
  • Tomma vattendunkar. Om det inte finns vatten i huset kommer kommunen där du bor att se till att ni kan hämta vatten på särskilda ställen.
  • Radioapparat som drivs av batterier eller solceller. Då kan ni lyssna på nyheter och viktig information om själva strömavbrottet eller andra saker.
  • Element eller kamin som drivs av något annat än el, till exempel gasol eller fotogen.
  • Campingkök eller grill så att ni kan laga mat.
  • Mat som är lätt att laga och som inte behöver så mycket vatten. Här hittar du tips på bra mat att ha hemma.

På Krisinformation.se finns mer information om vad som är bra att ha hemma (skrivet för vuxna)

Varför blir det strömavbrott?

De flesta strömavbrott har med vädret att göra. Elen som du använder i ditt hus transporteras dit med hjälp av ledningar som ofta sitter på höga stolpar uppe i luften. När det blåser eller snöar mycket kan träd eller grenar falla ned över ledningarna och skada dom. På sommaren är det vanligt med åskoväder och då kan blixten slå ned i ledningarna så att dom slutar fungera.

I städerna är elledningarna oftast nedgrävda i marken. Ibland händer det att någon byggarbetare råkar ha sönder en elledning av misstag så att det blir strömavbrott i en massa hus.

I vissa fall är det bara i ditt hus eller lägenhet som strömmen inte fungerar. Då kan någon vuxen i din familj ofta lösa felet själv genom att till exempel byta en propp i proppskåpet. För att ta reda på om det bara är ditt hus som har strömavbrott kan du kolla om lamporna lyser hos grannarna.

Hör av dig till Lilla Krisinfo!

Undrar du över något du läst här? Eller har du någon annan fråga eller synpunkt? 

Kontakta oss

Behöver du stöd och hjälp? 

Om du har frågor om allvarliga saker som händer är det bäst att fråga någon vuxen som du känner. Du kan också kontakta Bris, Barnens rätt i samhället. Dom har öppet dygnet runt och har utbildade kuratorer som kan hjälpa dig. Om du har en fråga som du inte vill prata med någon vuxen om kan du chatta med Bris eller Röda Korsets Jourhavande kompis.

Bris

Jourhavande kompis

Mer tips för dig som är orolig

Lilla Krisinfo: Om du känner dig orolig, ledsen eller rädd

Lilla Rädda barnen