Tsunami

Publicerades

Vad är en tsunami?

Ordet tsunami är japanskt och består av orden ”tsu” (som betyder hamn) och ”nami” (som betyder våg). En tsunami är en stor våg som bildas i havet och drar in över land. En tsunami kan vara väldigt stark och förstöra hela städer.

Dom flesta tsunamier bildas på grund av jordbävningar på havsbotten. När det blir en jordbävning under vattnet bildas en tsunami-våg som börjar röra sig in mot land. En tsunami kan röra sig väldigt långt på djupt vatten utan att det knappt syns. När tsunamin närmar sig land blir den högre och högre. Ju närmare land den kommer desto brantare blir den och börjar likna en vägg av vatten. När tsunamin till sist når strandkanten fortsätter den upp på land.  

Kan det bli tsunami i Sverige?

Det är nästan omöjligt att det blir tsunamier i Sverige eftersom det inte kan bli så stora jordbävningar här. Vattnen runt Sveriges kuster är dessutom ganska grunda, så även om det blir en jordbävning och en tsunami här skulle vågen inte kunna växa så mycket när den närmar sig land.

Vad ska man göra om det blir en tsunami?

Om du är i ett land där det finns risk för jordbävningar och tsunamier, och känner skakningar när du är på stranden ska du snabbt ta dig till högre mark eller ett höghus med mer än tre våningar. 

Innan man åker till ett sånt land är det bra att ta reda på hur man får information vid en tsunami-varning. Det kan till exempel vara genom utomhusvarning, som Sveriges Hesa Fredrik. Om det kommer en tsunami-varning när du är nära havet ska du snabbt springa därifrån och ta dig upp på högre mark eller upp i ett höghus med mer än tre våningar. Om man åker till ett land eller område där det finns risk för jordbävning och tsunami ska man försöka hitta ett boende som ligger på högre mark och en bit från stranden.

Tsunamin i sydöstra Asien 2004

Den 26 december 2004 inträffade den tredje kraftigaste jordbävningen på 100 år. Jordbävningen hände under vattnet utanför den indonesiska ön Sumatra, i indiska oceanen. Tsunamin som kom efter jordbävningen skadade och dödade många människor i flera länder i sydöstra delen av Asien, bland annat Thailand, Indien, Sri Lanka och framför allt i Indonesien. Ungefär 230 000 människor dog av jordbävningen och tsunami-vågorna som uppstod.

Thailand är ett populärt resmål bland svenskar på vintern och ungefär 20 000 svenskar var där när tsunamin kom. 1500 svenskar skadades och 543 dog av tsunamin. Av länderna utanför Asien var det bara Tyskland som förlorade lika många medborgare som Sverige.


Polisbåt som sköljts upp på land. Bilden är från Phuket, Thailand, 11 januari 2005. Foto: MSB


Resterna av en minibuss. Bilden är från Phuket, Thailand. Foto: MSB


Bild från Thailand efter tsunamin den 26 december 2004. Foto: Kerstin Lundh/MSB.

Hör av dig till Lilla Krisinfo!

Undrar du över något du läst här? Eller har du någon annan fråga eller synpunkt? 

Kontakta oss

Behöver du stöd och hjälp? 

Om du har frågor om allvarliga saker som händer är det bäst att fråga någon vuxen som du känner. Du kan också kontakta Bris, Barnens rätt i samhället. Dom har öppet dygnet runt och har utbildade kuratorer som kan hjälpa dig. Om du har en fråga som du inte vill prata med någon vuxen om kan du chatta med Bris eller Röda Korsets Jourhavande kompis.

Bris

Jourhavande kompis

Mer tips för dig som är orolig

Lilla Krisinfo: Om du känner dig orolig, ledsen eller rädd

Lilla Rädda barnen