Skydda dina lösenord

Publicerades

En av dom viktigaste sakerna att tänka på när man använder internet är att ha bra lösenord. Här finns flera tips för hur du gör bra lösenord, och vad du kan tänka på för att hålla dina lösenord säkra.

Både barn och vuxna behöver skydda sina lösenord och bankuppgifter.

Om någon får reda på dina lösenord så kan dom använda dina konton på internet. Då kan någon annan till exempel låtsas att vara du och skriva elaka saker till dina kompisar, skicka virus till andra eller lägga ut bilder som du inte vill att dom ska lägga ut. En hackare kan också låsa ute dig ur dina egna konton eller plantera virus som gör så att din dator eller telefon går sönder. Ett bra lösenord är det bästa sättet att skydda dig från att någon tar sig in på dina konton på internet. 

Vad är ett dåligt lösenord?


Ett dåligt lösenord är enkla ord eller saker som kan kopplas till dig. Det kan till exempel vara ditt namn, året du föddes, din favoritsport eller namnen på dina husdjur. Den sortens lösenord är enkla för en hackare att lista ut.

Några exempel på dåliga lösenord kan vara:

  • Fotboll
  • Emma123
  • Misse

Så gör du ett bra lösenord


Ett bra lösenord är långt, innehåller både stora och små bokstäver, siffror och specialtecken (specialtecken är andra tecken än siffror och bokstäver, till exempel: #+@%). Ju längre ditt lösenord är desto svårare är det för andra att komma på det.

Ett tips för att göra ett bra lösenord som är lätt att komma ihåg är att använda meningar. I bilden nedan ser du exempel på när vi gör om tre dåliga lösenord till säkra lösenord genom att använda flera ord, siffror och specialtecken.

En annan sak att tänka på är att ha olika lösenord för olika inloggningar. För om du har samma lösenord överallt och en hackare kommer på det, då kommer hackaren också kunna logga in på alla ställen där du har just det lösenordet.

Kom ihåg – våra exempel är bara förslag på hur bra lösenord kan se ut. Använd inte just dom här lösenorden själv. Eftersom dom nu finns att hitta på internet så är dom inte längre bra lösenord, för ett bra lösenord är hemligt och delas inte med någon. Men du kan använda våra exempel som inspiration!

Tips för att säkra dina lösenord:


• Dela aldrig dina lösenord med någon.
• Ha långa lösenord.
• Använd siffror och specialtecken i ditt lösenord.
• Ha olika lösenord för olika sidor.

Hör av dig till Lilla Krisinfo!

Undrar du över något du läst här? Eller har du någon annan fråga eller synpunkt? 

Kontakta oss

Behöver du stöd och hjälp? 

Om du har frågor om allvarliga saker som händer är det bäst att fråga någon vuxen som du känner. Du kan också kontakta Bris, Barnens rätt i samhället. Dom har öppet dygnet runt och har utbildade kuratorer som kan hjälpa dig. Om du har en fråga som du inte vill prata med någon vuxen om kan du chatta med Bris eller Röda Korsets Jourhavande kompis.

Bris

Jourhavande kompis

Mer tips för dig som är orolig

Lilla Krisinfo: Om du känner dig orolig, ledsen eller rädd

Lilla Rädda barnen