Vad är värnplikt?

Publicerades

I Sverige har vi värnplikt. Det betyder att alla som kan och som är över 18 år måste lära sig att hjälpa till om det blir krig. Värnplikten börjar med att man blir kallad till att göra en grundutbildning med värnplikt (förkortas GU). Ofta kallas det för att ”göra lumpen”.

Soldater på lunchpaus!

När du gör lumpen lär du dig att bli soldat. Då får du till exempel lära dig att använda vapen, hur du tar hand om människor som skadat sig och andra saker om Sveriges militär och försvar. Under utbildningen övar du på krig. Det gör du för att veta hur du kan hjälpa till att skydda Sverige och alla som bor här om det blir krig på riktigt.

Måste jag kriga om jag gör lumpen?

När du har gjort lumpen blir du krigsplacerad vilket betyder att du kan bli inkallad i krig. Men även dom som inte har gjort grundutbildningen kan behöva hjälpa till på andra sätt: till exempel genom att fortsätta gå till jobbet så att samhället fortsätter fungera. Om Sverige går med i Nato kan vi behöva hjälpa andra Nato-länder som hamnat i krig. Men mest troligt är det att dom som valt att jobba som militärer efter lumpen, är dom som får åka och kriga. För att dom som gjort lumpen ska behöva åka krävs det att politikerna bestämmer det tillsammans.

Vilka måste göra lumpen?

Ett mönstringsunderlag skickas ut till dom flesta ungdomarna i Sverige det år dom fyller 18 år. Det är ett formulär med ungefär 40 frågor som Plikt- och prövningsverket använder för att bestämma vilka som ska mönstra. Att mönstra betyder att man blir testad för om man passar att göra lumpen. Utbildningen kan nämligen vara ganska jobbig och det är viktigt att veta att både kroppen och knoppen klarar av utmaningen. Dom flesta ungdomar som klarar mönstringen blir kallade till att göra lumpen. Utbildningen börjar någon gång efter att man gått ut gymnasiet.

Soldater kamouflerar sig för att ingen ska se dom. Foto: Daniel Kristiansen/Försvarsmakten

Måste jag använda vapen?

Under grundutbildningen måste alla lära sig att använda vapen. Men alla i Sverige tycker inte att det är rätt. Om du känner att du verkligen inte vill skjuta mot en annan människa kan du ansöka om att slippa använda vapen. Då kommer du mest troligt inte behöva göra grundutbildningen med värnplikt.

Hör av dig till Lilla Krisinfo!

Undrar du över något du läst här? Eller har du någon annan fråga eller synpunkt? 

Kontakta oss

Behöver du stöd och hjälp? 

Om du har frågor om allvarliga saker som händer är det bäst att fråga någon vuxen som du känner. Du kan också kontakta Bris, Barnens rätt i samhället. De har öppet dygnet runt och där sitter utbildade kuratorer och kan hjälpa dig. Om du har en fråga som du inte vill prata med någon vuxen om kan du chatta med Röda Korsets Jourhavande kompis.

Jourhavande kompis 

BRIS

Du kan också ringa BRIS på telefonnummer 116 111.