Skolattacker

Publicerades

Det är mycket ovanligt med skolattacker i Sverige. Men i andra länder som i USA har det hänt skolattacker många gånger och då skrivs och pratas det om det även här. Läs om vad en skolattack är och varför dom händer.

Foto: Johnér

En skolattack är när någon med flit väljer att angripa elever, lärare eller annan personal på just en skola. Det är vanligt att den som angriper själv går på skolan eller har gått där tidigare. 

I Sverige är det mycket ovanligt med skolattacker. Men i till exempel USA har det hänt många gånger och där har forskare undersökt och jämfört olika skolattacker för att hitta förklaringar till varför dom händer. Deras forskning visar att skolattacker kan bero på många olika saker. Men nästan alltid mår personen som angriper andra mycket dåligt. Hen kanske har varit med om hemska saker hemma eller varit mobbad i skolan. Och ofta känner dom ett stort hat mot skolan och samhället som inte hjälpt dom att må bättre.

Att må dåligt är så klart aldrig en ursäkt för att ge sig på andra med våld. Men om skolorna kan hitta och hjälpa barn som mår dåligt så minskar risken för att dom blir våldsamma.

Ja, men risken är mycket liten. Skolan, Polisen och andra myndigheter i Sverige arbetar tillsammans för att skolattacker inte ska ske och för att barn och unga ska vara trygga i skolan.

Det är ovanligt att barn skadas allvarligt eller dör i skolan i Sverige. Det är ännu mer ovanligt att det sker på grund av en skolattack. De senaste tio åren har ett barn dödats i en skolattack. Det skedde 2015 då en 15-årig elev dödades och några andra elever skadades på en skola i Trollhättan. I attacken dödades även två vuxna som jobbade på skolan. Alla som dödades eller skadades hade mörk hudfärg och polisen tror att motivet till attacken var rasistiskt. Alltså att dom attackerades för att dom hade just mörk hudfärg och såg ut att komma från andra länder än Sverige. Han som gjorde attacken sköts av polisen och dog han också. När polisen åkte till hans hem efteråt hittade dom ett brev där han skyllde attacken på invandringen och på samhället. Det visade sig också att han mådde mycket dåligt och kände sig väldigt ensam. När någon gör något sådant här finns det alltid flera anledningar till varför dom gör det. Människor som känner sig trygga skadar inte andra på det sättet.

I Sverige är det extremt sällsynt att någon använder skjutvapen vid en skolattack. I USA däremot är skjutvapen vanliga vid skolattacker. Det beror, bland annat, på att det är mycket lättare att få tag på vapen där än i Sverige.

Det är mycket ovanligt med attacker och allvarligt våld i skolor i Sverige (läs mer om det längre upp på sidan). Men om det ändå skulle hända så ska skolan följa särskilda råd från Polisen. Till exempel att alla elever, lärare och andra som jobbar på skolan ska låsa in sig i klassrummen eller i andra skolsalar. Fråga gärna din lärare om hur din skola skulle göra om något sådant här skulle hända hos er.

Du kan också titta på en film som MSB har gjort, som handlar om hur man ska göra om någon attackerar andra med vapen i skolan eller på andra ställen. Den kan kännas lite läskig att titta på ensam, så vi föreslår att du tittar på den ihop med din klass, eller med en vuxen.

Länk till MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap)

Se filmen om vad man ska göra vid en skolattack

Källor

Informationen på den här sidan kommer från:

Hör av dig till Lilla Krisinfo!

Undrar du över något du läst här? Eller har du någon annan fråga eller synpunkt? 

Kontakta oss

Behöver du stöd och hjälp? 

Om du har frågor om allvarliga saker som händer är det bäst att fråga någon vuxen som du känner. Du kan också kontakta Bris, Barnens rätt i samhället. Dom har öppet dygnet runt och har utbildade kuratorer som kan hjälpa dig. Om du har en fråga som du inte vill prata med någon vuxen om kan du chatta med Bris eller Röda Korsets Jourhavande kompis.

Bris

Jourhavande kompis

Mer tips för dig som är orolig

Lilla Krisinfo: Om du känner dig orolig, ledsen eller rädd

Lilla Rädda barnen