Viktiga råd vid attacker med vapen

Publicerades

Att någon ger sig på vanliga människor med vapen är mycket ovanligt. Men om det blir en våldsam situation när du till exempel är på konsert, i stan eller i skolan är det viktigt att du vet vad du ska göra. Om du ser att någon med vapen försöker skada människor ska du följa dom tre stegen: fly – sök skydd – larma.

Fly

Lämna platsen omedelbart, om du ser att det finns en säker flyktväg. Säg åt dina kompisar att också göra det, men vänta inte på dom.

Sök skydd

Om du inte kan fly måste du gömma dig. Till exempel låsa in dig i ett rum. Stäng av ljudet på telefonen och var så tyst som möjligt.

Larma

När du är i säkerhet är det viktigt att ringa 112 och larma. Berätta var du är, vad som har hänt och svara på dom frågor du får.

Se film om hur du skyddar dig

Du kan också titta på en film som MSB har gjort, som handlar om hur man ska göra om någon attackerar andra med vapen i skolan eller på andra ställen. Den kan kännas lite läskig att titta på ensam, så vi föreslår att du tittar på den ihop med din klass, eller med en vuxen.
Länk till MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap)

Källor

Informationen på den här sidan kommer från:

Hör av dig till Lilla Krisinfo!

Undrar du över något du läst här? Eller har du någon annan fråga eller synpunkt? 

Kontakta oss

Behöver du stöd och hjälp? 

Om du har frågor om allvarliga saker som händer är det bäst att fråga någon vuxen som du känner. Du kan också kontakta Bris, Barnens rätt i samhället. Dom har öppet dygnet runt och har utbildade kuratorer som kan hjälpa dig. Om du har en fråga som du inte vill prata med någon vuxen om kan du chatta med Bris eller Röda Korsets Jourhavande kompis.

Bris

Jourhavande kompis

Mer tips för dig som är orolig

Lilla Krisinfo: Om du känner dig orolig, ledsen eller rädd

Lilla Rädda barnen