Om du känner dig orolig, ledsen eller rädd

Uppdaterades

Känner du dig orolig, ledsen eller rädd? Eller behöver du bara någon att prata med? Alla människor är olika, men en sak är likadan för oss allihop: ibland blir vi ledsna eller oroliga. Det är helt normalt att inte alltid vara glad. Men även om det är vanligt att vara lite nere då och då kan det vara väldigt jobbigt. Därför har vi samlat några tips på vad du kan göra om du oroar dig mycket eller är ledsen.

Prata med någon

Ibland när vi är oroliga eller ledsna kan det kännas som att vi inte vet vad vi ska säga till dom som vi brukar gilla att prata med. Vi kan liksom få slut på ord och energi. Då kanske det känns lättare att vara tyst. Eller man kommer inte på någon som man faktiskt vill prata med.

Men samtidigt hjälper det ofta mycket mer än vad man tror att prata med någon. Ofta blir det jobbiga lite enklare när vi säger det högt! Och ibland märker vi att någon annan har tänkt på samma sak, och att vi kan hjälpa varandra. 

Hitta nån att prata med

Du kanske har en klok och trygg kompis som du kan prata med? Eller någon bra vuxen? Kom ihåg att vuxna har ansvar för att barn ska må bra, och ofta vill det också. Här är tips på vuxna att prata med:

 • skolkuratorn
 • en lärare
 • en förälder
 • en fritidspersonal
 • en kompis förälder.

Orka börja prata

Här är några tips för att prata fast det känns svårt:

 • Skriv en lapp eller ett meddelande, till exempel ”Kan du komma och prata med mig, jag behöver berätta något.”
 • Be den vuxna att ställa frågor, om det känns jobbigt att bara berätta.
 • Gör något samtidigt som ni pratar, till exempel promenera.
 • Ta med en kompis första gången du ska berätta om något jobbigt.

 Om det ändå känns svårt att veta hur du ska prata med en vuxen är ett tips att börja med att säga något kort, bara några ord. Och ge inte upp! Om du inte får bra svar från en vuxen, prova med någon annan!

Vara tyst tillsammans

Människan är ett flockdjur och mår bra av att vara nära andra. Om du inte orkar prata med någon kanske du kan tänka att du är lite som en hund eller katt, som mår bra av att ha sällskap även om det bara är tyst. Ibland kan man sitta bredvid varandra och bara vara! Du kanske till och med kan säga: ”Jag vill helst inte prata, bara vara här”.

Ta hand om dig själv

Även om du känner dig orolig eller ledsen är det superbra att försöka göra sådant som du brukar tycka är kul. Ett tips är att skriva ner fem saker som känns roliga, mysiga eller som gör dig lugn. Försök att göra något på listan varje dag. Tips på saker att ha i listan:

 • Rita eller pyssla
 • Ring någon snäll
 • Rör på dig
 • Lyssna på musik

Ibland kan det kännas svårt att börja. Till exempel kanske det verkar helt omöjligt att ens orka plocka fram ritgrejerna om du gillar att måla. Eller så känns det som att benen väger tusen kilo bara du tänker på att spela fotboll. Men ofta känns det lite bättre efter en stund, om du bara börjar! Funkar det inte kan du alltid ta en paus, eller sluta.

Hjälpa andra

Du som läser det här kanske inte själv är ledsen eller orolig, men du kanske undrar hur du kan hjälpa någon annan som är det. Ofta är det bra att börja med att säga att du bryr dig om hur hen mår och att du gärna lyssnar om hen vill prata. Eller så kan du föreslå något som ni kan göra tillsammans, så att hen får tänka på något annat en stund. Låt personen känna efter om hen vill göra det, och bli inte ledsen om hen säger nej. Vi är alla olika och behöver olika saker när vi är ledsna eller när något jobbigt har hänt. Det måste få vara okej att ta det sin egen takt.

Det är också bra att berätta för någon vuxen om du är orolig för ett annat barn eller ungdom. Du som själv är ett barn kan finnas där som ett stöd, men det är dom vuxna som ska ta ansvar för att du och andra barn har det bra. Försök peppa din kompis att ta emot stöd. Kanske kan ni gå och prata med en vuxen tillsammans?

Att se en kompis må dåligt kan också vara jobbigt för dig. Glöm inte att du också kan behöva få stöd och få prata om hur du mår när en kompis mår dåligt.

Om du aldrig känner dig riktigt glad

Om du känner dig så ledsen eller orolig att du nästan inte står ut, eller tycker att det mesta känns meningslöst, är det jätteviktigt att du berättar det för en vuxen så att hen kan hjälpa dig att må bättre. Ingen ska behöva vara ledsen eller orolig hela tiden, eller aldrig känna att något är roligt. Då behöver någon vuxen hjälpa till så att du får det bättre.

Du kan också ringa eller chatta med olika organisationer och såna som är experter på att prata om jobbiga saker.

Länkar och telefonnummer

Om du har frågor om allvarliga saker som händer är det bäst att fråga någon vuxen som du känner.

Om du har en fråga som du inte vill prata med någon vuxen om kan du chatta med

Du kan också ringa eller smsa Bris på telefonnummer 116 111

Lilla Rädda Barnen

På Lilla Rädda Barnen finns det mycket hjälp och många tips. Rädda Barnen har även ett klipp på tiktok om att se läskiga saker i sociala medier. 

I Rädda Barnens app Safe Place finns det många bra övningar. Där kan du få hjälp med att vila från jobbiga tankar, att somna lättare, att göra avslappningsövningar, att lugna jobbiga känslor och mer. Du kan också lära dig mer om hur stress, oro och svåra upplevelser kan påverka hur vi mår.

Barnombudsmannen

Om du vill prata om hur vuxna behandlar barn kan du

UMO

På UMO, som är regionernas webbplats för alla mellan 13 och 25, finns många bra tips för dig som är orolig eller nedstämd.

Föräldralinjen

Om du är förälder som läser det här och är orolig för ditt barn eller ett barn i din närhet kan du ringa Minds stödlinje Föräldralinjen på telefonnummer: 020-85 20 00, vardagar mellan klockan10-15 och torsdagar 19-21.

Hör av dig till Lilla Krisinfo!

Undrar du över något du läst här? Eller har du någon annan fråga eller synpunkt? 

Kontakta oss

Behöver du stöd och hjälp? 

Om du har frågor om allvarliga saker som händer är det bäst att fråga någon vuxen som du känner. Du kan också kontakta Bris, Barnens rätt i samhället. Dom har öppet dygnet runt och har utbildade kuratorer som kan hjälpa dig. Om du har en fråga som du inte vill prata med någon vuxen om kan du chatta med Bris eller Röda Korsets Jourhavande kompis.

Bris

Jourhavande kompis

Mer tips för dig som är orolig

Lilla Krisinfo: Om du känner dig orolig, ledsen eller rädd

Lilla Rädda barnen