Kissa och bajsa utan vatten

Uppdaterades

Ibland kan vattnet ta slut hemma. Det kan hända om det till exempel blir strömavbrott. Om det inte finns vatten i kranen går det inte heller att spola i toaletten. Men det finns några smarta grejer du och din familj kan göra.

När du ska kissa

  • Kissa utomhus om du har möjlighet. Du kanske har en egen trädgård eller bor nära en park eller en skog.
  • Kissa i toaletten som vanligt men lägg pappret du torkar dig med i en papperskorg bredvid. Det är viktigt att papperskorgen har ett lock så att det inte börjar lukta illa.

När du ska bajsa

Detta är lite knepigare. Men det finns några olika alternativ.

Låna en toalett

Kolla med kompisarna i närheten om dom har en toalett som fungerar och som du kan få låna. Det är inte säkert att alla i området där du bor har samma problem med vattnet som ni.

Bajsa utomhus om du har möjlighet

Det går så klart att bajsa utomhus om du kan ta dig ut i naturen och inte göra det nära andra människor, hus eller trädgårdar. Det bästa är om du kan gräva en liten grop att bajsa i, och sen täcka över det med jord, löv eller nåt annat från naturen. Använd gärna torkpapper och våtservetter men tänk på att inte låta dom ligga kvar i skogen. Lägg dom i en påse och släng sedan påsen i en soptunna.

Bajsa hemma i en påse

Ett annat knep är att bajsa i en tjock plastpåse hemma. Påsen kan klämmas fast i er vanliga toalett eller i en hink med lock. Tänk på att det måste gå att stänga locket ordentligt så att det inte börjar lukta. Det här blir ungefär som ett utedass fast inomhus.

Om ni använder pås-tricket är det är viktigt att ta reda på vad ni ska göra med påsen efteråt eftersom den inte ska slängas i vanliga soporna. Om många hus saknar vatten samtidigt kommer kommunen berätta om detta på sin webbplats. Om det inte står något där kan en vuxen i din familj mejla eller ringa till kommunen där ni bor.

Använd kommunens Bajamajor

Om många hus saknar vatten samtidigt kan det hända att kommunen sätter ut Bajamajor på olika ställen. Om det inte står något om detta på kommunens hemsida kan en vuxen i familjen ringa och kolla med kommunen vad som gäller. Bajamajor är såna där toaletter som brukar finnas vid badplatser eller festivaler.

Källa till den här texten

  • Informationen på den här sidan kommer från MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap).

Hör av dig till Lilla Krisinfo!

Undrar du över något du läst här? Eller har du någon annan fråga eller synpunkt? 

Kontakta oss

Behöver du stöd och hjälp? 

Om du har frågor om allvarliga saker som händer är det bäst att fråga någon vuxen som du känner. Du kan också kontakta Bris, Barnens rätt i samhället. Dom har öppet dygnet runt och har utbildade kuratorer som kan hjälpa dig. Om du har en fråga som du inte vill prata med någon vuxen om kan du chatta med Bris eller Röda Korsets Jourhavande kompis.

Bris

Jourhavande kompis

Mer tips för dig som är orolig

Lilla Krisinfo: Om du känner dig orolig, ledsen eller rädd

Lilla Rädda barnen