Bankkort och bank-ID

Publicerades
Om du inte kan nå 112, prova att ta ut SIM-kortet ur telefonen och ringa 112.

Varken barn eller vuxna ska lämna ut sina egna eller andras bankkort på internet. Siffrorna på bankkortet är bara till för den som äger det. Därför ska du inte heller ta en bild på ditt betalkort och lägga ut eller skicka till någon på internet. Om någon ber dig att göra det ändå så kan det vara ett försök att lura dig. Om du ger någon annan informationen på bankkortet så kan personen nämligen komma åt dina pengar, och då kan dom stjäla dina pengar även om dom lovar att dom inte ska göra det.


Om du ska köpa något på internet så är det alltid bra att ta hjälp av en vuxen.

Tänk på det här:


• Ta inte bilder på ditt betalkort.
• Dela inte med dig av informationen på ditt bankkort till någon.
• Låna inte ut ditt bankkort till någon.


Om du tappar ditt bankkort eller tror att någon annan använder det så ska kortet spärras. Det betyder att banken gör så att kortet inte längre går att använda. Du kan också spärra kortet själv. Det är alltid bra att be en vuxen om hjälp om du behöver spärra ditt bankkort.

Bank-ID eller e-legitimation


Precis som med dina lösenord och ditt bankkort så ska du inte dela din pin-kod eller din e-legitimation, till exempel ditt bankID, med någon. Om någon får tillgång till ditt bank-ID kan dom också komma åt dina pengar.
Om någon ringer dig och ber dig logga in med bank-ID så ska du lägga på direkt. Samma sak gäller om någon ringer dig och säger att dom ska logga in på ditt Bank-ID åt dig.

Tänk på det här:


• Logga aldrig in på bank-ID bara för att någon ber dig göra det.
• Låna aldrig ut ditt bank-ID till någon annan.
• Läs alltid noga vad du skriver under med ditt bank-ID.
• Var försiktig när du skriver in din kod – akta så att ingen annan ser vad du skriver.

Hör av dig till Lilla Krisinfo!

Undrar du över något du läst här? Eller har du någon annan fråga eller synpunkt? 

Kontakta oss

Behöver du stöd och hjälp? 

Om du har frågor om allvarliga saker som händer är det bäst att fråga någon vuxen som du känner. Du kan också kontakta Bris, Barnens rätt i samhället. Dom har öppet dygnet runt och har utbildade kuratorer som kan hjälpa dig. Om du har en fråga som du inte vill prata med någon vuxen om kan du chatta med Bris eller Röda Korsets Jourhavande kompis.

Bris

Jourhavande kompis

Mer tips för dig som är orolig

Lilla Krisinfo: Om du känner dig orolig, ledsen eller rädd

Lilla Rädda barnen