Säkerhetspolisen höjer hotnivån för terrorattacker

Uppdaterades

Den 17 augusti 2023 höjde säkerhetspolisen i Sverige sin varning för terrorhot, från nivå 3 till nivå 4. På grund av detta har Polisen bestämt att det är förbjudet att ta med väskor till stora konserter och idrotts-evenemang med mycket publik. Här kan du läsa om vad det höjda terrorhotet och förbudet mot väskor betyder.

I Sverige finns det två polismyndigheter. Den ena är Polisen, som ska skydda människorna i Sverige och deras saker. Den andra är Säkerhetspolisen (förkortas SÄPO), som ska skydda landet Sverige, mot till exempel spioner och terrorister. Terrorister är såna som försöker skrämma andra för att få sin vilja igenom, till exempel genom att spränga bomber eller på andra sätt skada människor.

Det är väldigt ovanligt med terrorattacker i Sverige. Du kan läsa om vad terrorism och terrorister är här: Lilla Krisinfo förklarar: vad är terrorism?

SÄPO har gjort en lista som dom kallar hotnivåskalan. Den visar hur stor risk det är att en terroristattack ska hända, enligt SÄPO. 

Hotnivåskalan går från 1 till 5.

1. Om det är nivå 1 har SÄPO inte hittat något hot alls mot Sverige. Den här nivån kallas för ”inget identifierat hot”.

2. Om det är nivå 2 tror SÄPO att det kan finnas några som planerar en attack mot Sverige, men att dom som planerar brottet inte kommer att kunna göra någon allvarlig skada. Den här nivån kallas för ”begränsat hot”.

3. Om det är nivå 3 tror SÄPO att det finns några som planerar en attack mot Sverige, och att dom personerna kanske har farliga vapen. Då behöver svenska myndigheter förbereda sig på att brotten kan hända. Den här nivån kallas för ”förhöjt hot”.

4. Om det är nivå 4 känner sig SÄPO säkra på att några farliga personer med farliga vapen planerar en attack mot Sverige. Svenska myndigheter måste vara väldigt bra förberedda på att det kan hända snart. Den här nivån kallas för ”högt hot”.

5. Om det är nivå 5 är SÄPO helt säkra på att ett mycket farligt brott mot Sverige kommer att hända. Den här nivån kallas för ”mycket högt hot”.

Skalan började användas av SÄPO år 2005.

Dom första fem åren låg sannolikheten för allvarliga brott på risknivå 2, alltså lågt, ”begränsat hot”. Sedan dess har nivån legat på 3 nästan hela tiden. Alltså att det kan hända ett allvarligt brott mot Sverige, men det finns inga direkta planer som SÄPO vet om.

Den enda gången som SÄPO har sagt att risknivån var 4, alltså ”högt hot”, var 2015, när terrorister i Frankrike hade sprängt bomber i Paris som dödade många människor. Efter några månader sänkte SÄPO hotnivån till 3 igen, eftersom det inte gick att upptäcka några planer på allvarliga brott mot Sverige.

Den 17 augusti 2023 höjdes hotnivån till 4 igen. Det beror inte på att en enda, särskild sak har hänt, utan på att flera olika saker har hänt på sista tiden som gör att människor i andra länder blir oroliga och arga på Sverige. Till exempel har några personer i Sverige bränt upp koraner (religiösa böcker som är heliga i många länder). Dom som redan är terrorister eller som funderar på att bli det kan använda det som en ursäkt för att attackera Sverige.

Därför vill SÄPO att myndigheterna, och andra som jobbar med att skydda Sverige, ska göra ännu mer än dom redan gör. Dom vill att myndigheterna ska vara extra vaksamma. Alla vi andra behöver inte göra något särskilt. Vi behöver inte vara rädda eller oroliga.

Om du ändå känner dig orolig är det bra att prata med en vuxen. Lilla Krisinfo har skrivit om saker som är bra att göra när man känner sig orolig.

Källa till den här texten

Informationen kommer från:

  • SÄPO (Säkerhetspolisen)
  • CVE (Center mot våldsbejakande extremism)

På grund av den höjda risken för terrorattacker i Sverige har Polisen bestämt att det är förbjudet att ta med väskor till stora evenemang med mycket publik. Förbudet gäller alla typer av väskor och påsar, även dom som är genomskinliga.

Förbudet började gälla från och med 1 november 2023. Med stora evenemang menas till exempel: 

  • Stora konserter och festivaler
  • Stora idrotts-evenemang som till exempel fotbollsmatcher eller hockeymatcher
  • Alla idrotts-evenemang på landslagsnivå. Alltså när svenska landslag tävlar mot landslag från andra länder. Det kan handla om allt ifrån fotboll till kampsport eller curling.  

Undantag från förbudet

I två fall är det okej att ha med sig väskor. Dessa väskor kommer då att undersökas vid insläppet till konserten eller matchen.  

  • Personer som måste ha med sig en väska av medicinska skäl. Om dom till exempel måste ha med sig medicin eller annan utrustning som behöver förvaras i en väska. 
  • Föräldrar eller andra vuxna som behöver ha med sig en skötväska för små barn. 

Källa till den här texten

Informationen kommer från:

  • Polisen

Hör av dig till Lilla Krisinfo!

Undrar du över något du läst här? Eller har du någon annan fråga eller synpunkt? 

Kontakta oss

Behöver du stöd och hjälp? 

Om du har frågor om allvarliga saker som händer är det bäst att fråga någon vuxen som du känner. Du kan också kontakta Bris, Barnens rätt i samhället. Dom har öppet dygnet runt och har utbildade kuratorer som kan hjälpa dig. Om du har en fråga som du inte vill prata med någon vuxen om kan du chatta med Bris eller Röda Korsets Jourhavande kompis.

Bris

Jourhavande kompis

Mer tips för dig som är orolig

Lilla Krisinfo: Om du känner dig orolig, ledsen eller rädd

Lilla Rädda barnen