Har risken för krig i Sverige ökat?

Uppdaterades

Det pratas mycket om krig och många är oroliga och rädda för att det ska bli krig i Sverige. Men hotet mot Sverige har inte ökat den senaste tiden. Försvarsmakten säger att risken för att Sverige ska anfallas med vapen är liten.

Försvarsmaktens chef, ÖB (förkortning för överbefälhavare), sa det under en konferens (ett stort möte) som hålls i Sverige i början av januari varje år. Många tidningar och tv-kanaler brukar rapportera från den konferensen. ÖB ville passa på att berätta hur viktigt det är att alla svenskar vet vad dom ska göra om det blir kris eller krig. Att han sa detta just nu beror alltså inte på att Sverige blivit mer hotat utan att det var ett bra tillfälle att nå ut till många människor.

Risken för att Sverige ska anfallas med vapen är liten. Det finns däremot andra sätt att skada Sverige på, till exempel genom cyberattacker eller genom att sprida falska rykten så att andra länder blir arga på Sverige.

Försvarsmakten säger att det är viktigt att människor i Sverige lär sig mer om Sveriges försvar och hur man kan hjälpa till vid kriser och krig.

 

Försvarsmakten och dom svenska politikerna tror inte att det kommer att bli krig i Sverige just nu, även om det är omöjligt att säga säkert vad som kommer att hända. Försvarsmakten säger att dom har en bra bild av läget runt Sverige och att dom håller koll dygnet runt.

Nej, du behöver inte vara orolig, men vi kan inte heller styra över våra känslor. Det är inte konstigt att känna sig rädd när skrämmande saker händer. Om du blir rädd av något du hör, ser eller läser så kan du alltid prata med en vuxen om det. Det är viktigt att inte hålla en sån oro inom sig. Vi behöver varandra, särskilt när vi är rädda och oroliga. Därför är det så bra att många människor gör extra mycket just nu. Att vi går ihop och stöttar varandra. Så det är bra om du kan prata med någon nära dig om vad du tänker och känner.

Situationen i Ukraina där kriget pågår är förstås väldigt allvarlig. Här i Sverige är det fortfarande inte nära att det blir krig, och det är många vuxna som jobbar med att hålla koll på vad som pågår, så att det ska fortsätta vara säkert i Sverige.

Dom vuxna som finns i din närhet har ansvar att berätta för dig om det är något jätteviktigt du behöver veta, om det händer något allvarligt. Du behöver inte själv ta ansvar för att hålla koll på all information.

I år höll statsministern ett tal på mötet "Folk och försvar". Många nyhetskanaler och sociala medier visade det talet, och efteråt var det många, både vuxna och barn, som hade frågor om vad statsministern menade med det han sa. En del barn och vuxna har hört av sig till Lilla Krisinfo och undrat om vi kan förklara, så vi skickade tre frågor till statsministerns medarbetare, som har svarat oss. Vi har skrivit om svaren lite, så att det skulle bli enklare språk.

Vad menar statsministern med att ett svenskt medborgarskap borde vara kopplat till viljan att försvara Sverige och svenska värderingar?

När statsministern talade på ”Folk och försvar” sa han att det är viktigt att prata om vad han förväntar sig av dom som vill bli svenska medborgare, och dom som redan är svenska medborgare.

Han sa att människorna som bor i Ukraina försvarar sitt land mot Ryssland, och att det är väldigt viktigt.

Statsministern sa att dom som är svenska medborgare, eller som vill bli det, behöver vara beredda på att vilja försvara Sverige om det blir krig.

Läs på ”Lilla Krisinfo förklarar: Vad betyder medborgare?”

Statsministern sa att medborgarskap inte är en resehandling. Vad menade han med det?

Statsministern menar att det finns både saker som man måste göra och saker som man har rätt till om man är svensk medborgare. Han vill inte att folk ska tänka på medborgarskapet som om det bara vore en resehandling, ett pass, som gör att man kan resa till Sverige när man vill. Det gäller naturligtvis både dem som är födda här och de som har kommit hit.

Vad menar statsministern med att alla måste försvara Sverige med vapen i hand?

Statsministern säger att det finns flera olika lagar om plikt i Sverige. Plikt betyder att det är något man måste göra som medborgare. En är värnplikten, som gäller för dom som blir krigsplacerade. Värnplikt betyder att man ska försvara Sverige med vapen om det blir krig. Dom som absolut inte vill använda vapen kan få slippa det, det står också i lagen.

Läs på ”Lilla Krisinfo förklarar: Vad är värnplikt?”

I svaren som vi fick stod det också att statsministern vill att alla i Sverige ska försvara ”svenska värderingar”. Men det är ett knepigt uttryck, för det är ingen som kan säga säkert vad det betyder. Många svenskar tycker att ”svenska värderingar” är att alla ska vara jämlika och att ingen får diskriminera någon annan. Andra tycker att det är att man ska fira jul och midsommar, eller att ha demokratiska val. Några tycker att det är att man får säga vad man vill utan att åka i fängelse, medan andra tycker att det är att man respekterar andra och inte säger dumma saker.

Hör av dig till Lilla Krisinfo!

Undrar du över något du läst här? Eller har du någon annan fråga eller synpunkt? 

Kontakta oss

Behöver du stöd och hjälp? 

Om du har frågor om allvarliga saker som händer är det bäst att fråga någon vuxen som du känner. Du kan också kontakta Bris, Barnens rätt i samhället. Dom har öppet dygnet runt och har utbildade kuratorer som kan hjälpa dig. Om du har en fråga som du inte vill prata med någon vuxen om kan du chatta med Bris eller Jourhavande kompis hos Röda Korsets ungdomsförbund.

Bris

Jourhavande kompis

Mer tips för dig som är orolig

Lilla Krisinfo: Om du känner dig orolig, ledsen eller rädd

Lilla Rädda barnen