Säkerhetszoner

Publicerades

Sveriges riksdag har bestämt att polisen har möjlighet att göra vissa områden till säkerhetszoner. Dom skapas för att polisen lättare ska kunna ta fast kriminella gäng. I en säkerhetszon får polisen kontrollera människor mer än dom får göra annars. Dom får även kontrollera barn. Politikerna som har röstat för säkerhetszoner tänker att zonerna ska vara ett sätt att få slut på gängvåldet, och göra Sverige tryggare. Säkerhetszoner kallas också för visitationszoner.

En säkerhetszon är ett område som polisen vill bevaka extra noga för att stoppa allvarliga brott som skjutningar och sprängningar. När polisen bestämmer att ett område ska vara en säkerhetszon kommer dom att berätta det genom att vara på plats i området för att svara på frågor. Dom kommer också att berätta om det i media och på sin egen hemsida. Storleken på säkerhetszonerna kan vara olika men polisen kommer att göra en karta så man kan se exakt var zonen är. Om området du bor i ska bli en säkerhetszon kan det vara bra att prata med en vuxen som du litar på, om det känns läskigt eller jobbigt.

När ett område blir en säkerhetszon har polisen rätt att kroppsvisitera personer och kolla igenom bilar även om dom inte misstänker att ett brott har hänt. Polisen kroppsvisiterar personer i säkerhetszonerna för att dom vill kolla att man inte har vapen eller andra farliga saker på sig, eller om man har saker på sig som visar att man tänker begå ett brott.

Om du är i en säkerhetszon kan polisen säga att du måste stanna och svara på frågor. Dom kan till exempel fråga om vad du gör i området, om du bor där eller är på besök.

Att bli kroppsvisiterad eller visiterad innebär att någon känner på en persons kropp utanpå kläderna. Personen kan även behöva ta ut vad som finns i fickorna. 

Polisen kommer välja vilka dom kommer kroppsvisitera och ställa frågor till. Polisen har sagt att dom kommer att titta på hur personer rör sig. Polisen kan också ha tagit reda på vissa saker om personer i området i förväg, som vem dom umgås med eller om dom har begått brott tidigare.

Ja, polisen får kroppsvisitera barn.

Politikerna som har röstat för säkerhetszoner tänker att det ska bli lättare att få fast gängkriminella och att områdena ska bli säkrare att leva i.

En säkerhetszon får finnas i två veckor, men polisen kan förlänga tiden. Allt beror på om polisen tycker att personer har slutat begå brott i området eller inte.

Hör av dig till Lilla Krisinfo!

Undrar du över något du läst här? Eller har du någon annan fråga eller synpunkt? 

Kontakta oss

Behöver du stöd och hjälp? 

Om du har frågor om allvarliga saker som händer är det bäst att fråga någon vuxen som du känner. Du kan också kontakta Bris, Barnens rätt i samhället. Dom har öppet dygnet runt och har utbildade kuratorer som kan hjälpa dig. Om du har en fråga som du inte vill prata med någon vuxen om kan du chatta med Bris eller Röda Korsets Jourhavande kompis.

Bris

Jourhavande kompis

Mer tips för dig som är orolig

Lilla Krisinfo: Om du känner dig orolig, ledsen eller rädd

Lilla Rädda barnen