Stormen Ingunn

Uppdaterades

Det här är en arkiverad sida om stormen Ingunn som drabbade norra Sverige den 1 februari 2024. Informationen på den här sidan uppdateras inte längre.

Den 1 februari kommer det att vara blåsigt i hela Sverige på grund av stormen Ingunn. Värst kommer det blåsa i norra Sverige. Där har väder-myndigheten SMHI skickat ut flera orange vind-varningar och en röd vind-varning. Röd är den högsta varningen för vind. 

Stormen Ingunn kan orsaka många problem, säger SMHI. Bland annat kan det bli långa strömavbrott, problem med att ringa, lösa saker utomhus kan flyga iväg och hus kan gå sönder. SMHI säger också att man absolut inte ska ge sig ut på fjället i dag eftersom det kan bli farligt.

På SMHI:s karta över varningar kan du se var varningarna gäller. Texten hos SMHI är inte skriven för barn. Om du vill läsa mer om väder-varningar kan du göra det här på Lilla Krisinfo, på vår sida Varningar vid oväder.

  • Det kan bli mycket svårt att ta sig fram på vägar på grund av träd som blåst ner på marken.
  • Bussar, tåg, flyg och båtar kan bli mycket försenade eller inställda.
  • Ambulanser, polisbilar och hemtjänst kan bli mycket försenade eller inte komma fram alls.
  • Det kan bli långa elavbrott i områden där elledningarna går ovanför marken. Elavbrotten kan leda till störningar i både fasta telefoner och mobiler.
  • Det kan bli stora skador på byggnader.
  • Risken för att lösa saker blåser iväg är stor.
  • Det kan bli mycket stora skador på träd i skogen.

Hör av dig till Lilla Krisinfo!

Undrar du över något du läst här? Eller har du någon annan fråga eller synpunkt? 

Kontakta oss

Behöver du stöd och hjälp? 

Om du har frågor om allvarliga saker som händer är det bäst att fråga någon vuxen som du känner. Du kan också kontakta Bris, Barnens rätt i samhället. De har öppet dygnet runt och där sitter utbildade kuratorer och kan hjälpa dig. Om du har en fråga som du inte vill prata med någon vuxen om kan du chatta med Röda Korsets Jourhavande kompis.

BRIS

Jourhavande kompis

Mer tips för dig som är orolig

Lilla Krisinfo

Lilla Rädda barnen