Stor jordbävning i Afghanistan

Uppdaterades

Det här är en arkiverad sida om en stor jordbävning som drabbade västra Afghanistan den 7 oktober 2023. Den här sidan uppdateras inte längre.

Den 7 oktober 2023 drabbades västra Afghanistan av en stor jordbävning. Många människor skadades och dog av jordbävningen.

Jordens yta vilar på stora plattor. När plattorna rör sig mot varandra kan det uppstå jordbävningar. Oftast är jordbävningarna så små att dom knappt märks. Men ibland fastnar plattorna hårt i varandra och när dom sedan lossnar kan det uppstå kraftiga jordbävningar som kan få hela hus att rasa samman.

Ja, men dom är oftast så pass små att dom knappt märks. Det beror på att Sverige inte ligger i utkanten av en jordplatta. Dom flesta jordbävningar sker i områden där jordens plattor möts och rör sig mot varandra. Och det är också där som dom kraftiga jordbävningarna sker.

Hör av dig till Lilla Krisinfo!

Undrar du över något du läst här? Eller har du någon annan fråga eller synpunkt? 

Kontakta oss

Behöver du stöd och hjälp? 

Om du har frågor om allvarliga saker som händer är det bäst att fråga någon vuxen som du känner. Du kan också kontakta Bris, Barnens rätt i samhället. De har öppet dygnet runt och där sitter utbildade kuratorer och kan hjälpa dig. Om du har en fråga som du inte vill prata med någon vuxen om kan du chatta med Röda Korsets Jourhavande kompis.

BRIS

Jourhavande kompis

Mer tips för dig som är orolig

Lilla Krisinfo

Lilla Rädda barnen