Skottlossning på en skola i Finland

Uppdaterades

Det här är en arkiverad sida om en skottlossning på en skola i Finland den 2 april 2024. Den här sidan uppdateras inte längre.

På morgonen den 2 april 2024 fick polisen i staden Vanda i Finland reda på att någon har skjutit i en skola. Tre 12-åringar skadades av skjutningen. En av 12-åringarna dog av sina skador och dom andra två vårdas på sjukhus.

Efter bara några timmar lyckades polisen hitta och ta fast personen som dom tror sköt. Personen är också 12 år gammal. Polisen säger att det gick lugnt till när dom grep personen, och att polisen nu har tagit hand om personen.

Kan skolattacker som den i Finland hända även i Sverige?

Ja, men risken är mycket liten. Polisen och andra myndigheter i Sverige arbetar tillsammans för att skolattacker inte ska ske och för att barn och unga ska vara trygga i skolan.

Hur vanligt är det med skolattacker, där barn skadas eller dör, i Sverige?

Det är ovanligt överhuvudtaget att barn skadas allvarligt eller dör i skolan i Sverige. Det är ännu mer ovanligt att det sker på grund av en skolattack. De senaste tio åren har ett barn dödats i en skolattack. Det skedde 2015 i Trollhättan då en 15-årig elev dödades på en skola. I Sverige har det aldrig använts skjutvapen vid en skolattack.

Informationen på den här sidan kommer från:

Hör av dig till Lilla Krisinfo!

Undrar du över något du läst här? Eller har du någon annan fråga eller synpunkt? 

Kontakta oss

Behöver du stöd och hjälp? 

Om du har frågor om allvarliga saker som händer är det bäst att fråga någon vuxen som du känner. Du kan också kontakta Bris, Barnens rätt i samhället. Dom har öppet dygnet runt och har utbildade kuratorer som kan hjälpa dig. Om du har en fråga som du inte vill prata med någon vuxen om kan du chatta med Bris eller Röda Korsets Jourhavande kompis.

Bris

Jourhavande kompis

Mer tips för dig som är orolig

Lilla Krisinfo: Om du känner dig orolig, ledsen eller rädd

Lilla Rädda barnen