Jordbävningarna i Turkiet och Syrien

Uppdaterades

Det här är en arkiverad sida om dom stora jordbävningarna i Turkiet och Syrien i februari 2023. Informationen på den här sidan uppdateras inte längre.

Måndagen den 6 februari var det flera stora jordbävningar i Turkiet och Syrien. Många hus rasade och människorna där var i stort behov av hjälp.

Jordbävningarna ledde till att många människor dog, skadades och kom bort. För att hjälpa människorna i området skickade Sverige och många andra länder personer som kunde hjälpa till vid sådana här katastrofer. Sverige sa även att vi kunde skicka tält, sängar och mat om det skulle behövas. 

En karta över Sverige, Turkiet och Syrien. Den röda pricken visar var jordbävningarna hände. Karta: MSB

Karta över Turkiet och Syrien. Ringarna visar var jordbävningarna hände. Karta: MSB

Jordens yta vilar på stora plattor. När plattorna rör sig mot varandra kan det uppstå jordbävningar. Oftast är jordbävningarna så små att dom knappt märks. Men ibland fastnar plattorna hårt i varandra och när dom sedan lossnar kan det uppstå kraftiga jordbävningar som kan få hela hus att rasa samman.

Ja, men dom är oftast så pass små att dom knappt märks. Det beror på att Sverige inte ligger i utkanten av en jordplatta. Dom flesta jordbävningar sker i områden där jordens plattor möts och rör sig mot varandra. Och det är också där som dom kraftiga jordbävningarna sker.

Det kan vara svårt att få kontakt med med anhöriga i dom drabbade områdena eftersom jordbävningarna har slagit ut stora delar av internet och telefonin. Om du har en saknad anhörig efter jordbävningarna kan du få råd och hjälp av Röda Korset.

Den som har lyckats få kontakt med anhöriga i dom drabbade områdena ska försöka hålla sig uppdaterad om var dom befinner sig och vart dom planerar att bege sig. Det är också bra att ha varandras telefonnummer, mejl och sociala medier sparade på flera ställen. Då blir det enklare att få kontakt.

Röda Korset har fler råd till dig som har anhöriga i Turkiet och Syrien (sidan är inte skriven för barn)

Hör av dig till Lilla Krisinfo!

Undrar du över något du läst här? Eller har du någon annan fråga eller synpunkt? 

Kontakta oss

Behöver du stöd och hjälp? 

Om du har frågor om allvarliga saker som händer är det bäst att fråga någon vuxen som du känner. Du kan också kontakta Bris, Barnens rätt i samhället. De har öppet dygnet runt och där sitter utbildade kuratorer och kan hjälpa dig. Om du har en fråga som du inte vill prata med någon vuxen om kan du chatta med Röda Korsets Jourhavande kompis.

Jourhavande kompis 

BRIS

Du kan också ringa BRIS på telefonnummer 116 111.