Eurovision Song Contest 2024

Publicerades

Mellan den 4 och 11 maj pågår Eurovision Song Contest 2024 i Malmö. Här finns information för dig som kommer att vara där.

Malmö arena stage render. Foto: EBU

Varför är Eurovision-finalen i Sverige?

Eurovision Song Contest är den största musiktävlingen i Europa. Den som vinner Eurovision Song Contest får i uppdrag att hålla i kommande års final. Förra året, 2023, vann Sveriges låt och därför ska finalen vara i Sverige i år.

Vad kommer att hända i Malmö?

Den stora finalen kommer att vara på Malmö arena den 11 maj. Många människor är intresserade av Eurovision, så Malmö stad kommer att ordna många roliga saker för folk att göra före finalen. Allt det här börjar på lördag den 4 maj och avslutas på lördagen den 11 maj.

Under veckan väntas 100 000 människor komma till Malmö. När det kommer så många besökare samtidigt kan det bli trångt på bussar och tåg. Vissa gator kommer också att stängas av för bilar, så att man kan promenera där utan att oroa sig för biltrafiken.

Varför är det så mycket poliser och säkerhetspersonal i Malmö?

När många människor är på samma ställe behövs också många poliser. Det är lättare för polisen att hjälpa till om dom redan är på plats. Polisen ska se till att Eurovision-veckan är trygg och säker för människorna som är där.

Vissa av poliserna har större vapen än vanligt, det kan se lite läskigt ut men den typen av vapen använder dom bara om något farligt skulle hända. Om du vill kan du prata med poliserna på plats, dom svarar gärna på dina frågor.

Många jobbar för att det ska vara säkert

Förra året höjde säkerhetspolisen terrorhotnivån (alltså hur stor risk det är för terrorattacker mot Sverige). Därför är det extra mycket uppmärksamhet runt Eurovision och säkerheten just i år. Alla som är i Malmö ska kunna ha roligt och känna sig trygga, och därför vill Polisen ha extra många poliser i Malmö under Eurovision, så att ingen ska komma till Malmö för att göra brottsliga saker.

Väskförbud på vissa platser

Sedan 1 november 2023 får man inte ha med sig väskor på stora evenemang med mycket publik. Det betyder att du som är i Malmö 4-12 maj inte får ha med dig en väska på vissa platser.

Förbudet gäller alla typer av väskor och påsar oavsett storlek – även små väskor, exempelvis handväskor, tygpåsar och plastpåsar. Plånböcker och mindre necessärer som får plats i fickan kan du däremot ta med dig in.

Här får du inte ha med dig väskor:

  • Folkets park (Eurovision Village): väskförbud 4–11 maj
  • Malmö Live: väskförbud 4–12 maj
  • Malmö arena

Demonstrationer

Det är många som har anmält till Polisen att dom vill demonstrera under Eurovision. Dom flesta demonstrationerna handlar om kriget mellan Israel och Hamas. Israel ska vara med och tävla i Eurovision, och en del människor tycker att det är fel. Därför har dom ansökt om att få demonstrera.

I Sverige har alla rätt enligt lagen att uttrycka sina åsikter, till exempel i en demonstration, så länge man inte säger eller gör något som bryter mot andra lagar. Man måste också få tillstånd av Polisen att demonstrera på en viss plats och en viss tid. Polisen kan säga nej till en demonstration om dom tror att det kommer att bli mycket bråk. Dom kan också säga att man får demonstrera, men på en annan plats än man hade tänkt sig.

Hör av dig till Lilla Krisinfo!

Undrar du över något du läst här? Eller har du någon annan fråga eller synpunkt? 

Kontakta oss

Behöver du stöd och hjälp? 

Om du har frågor om allvarliga saker som händer är det bäst att fråga någon vuxen som du känner. Du kan också kontakta Bris, Barnens rätt i samhället. Dom har öppet dygnet runt och har utbildade kuratorer som kan hjälpa dig. Om du har en fråga som du inte vill prata med någon vuxen om kan du chatta med Bris eller Röda Korsets Jourhavande kompis.

Bris

Jourhavande kompis

Mer tips för dig som är orolig

Lilla Krisinfo: Om du känner dig orolig, ledsen eller rädd

Lilla Rädda barnen