Patrik släcker bränder från luften

Uppdaterades

Brandpiloten Patrik Sjöberg släcker skogsbränder med hjälp av sitt specialbyggda flygplan. Han hämtar vatten från sjöar och släpper det över dom brinnande träden så att elden inte hinner sprida sig.

Patrik säger att det är väldigt viktigt att ingen åker ut på sjön när de hämtar vatten med flygplanen.
– Ofta åker nyfikna åskådare ut på sjön med båt när vi skopar vatten. Detta är väldigt farligt eftersom vi har svårt att väja för båtar när vi hämtar vatten. Vi uppskattar om folk håller sig undan när vi ska hämta vatten för att släcka skogsbränder.

Sverige har fyra skopande flygplan och tio helikoptrar som kan användas för att hjälpa brandkåren runt om i landet att släcka skogsbränder när dom inte klarar det själva. 
– Jag har bekämpat ett 20-tal bränder under de tre år som jag jobbat som pilot på de skopande planen. Jag minns särskilt en stor skogsbrand i Mönsterås 2021. Det är den största branden som jag har varit med om att släcka. Vi fick hålla på i flera dagar och vattenbomba. När vi kom fram hade branden tagit sig ordentligt. Det brann intensivt och röken låg tät över trädtopparna. Branden var flera kilometer stor.

– Det är svårt att släcka så stora bränder. Men när vi hade vattenbombat branden i några timmar, såg vi hur röken minskade och branden la sig. Då kunde vi lämna platsen och räddningstjänsten kunde släcka det sista från marken.

Flygplanen används också för att hjälpa andra länder inom EU när dom har stora skogsbränder.
– Jag var med och släckte en stor skogsbrand i Tjeckien förra sommaren. Det var lite jobbigt med den extrema värmen. Det var också ont om sjöar att hämta vatten från, vilket gjorde det extra utmanande.

Tror du att vi sluppit en del stora skogsbränder i Sverige tack vare att vi har flygplan och helikoptrar att släcka med?

– Det är en svår fråga, jag vill ju gärna tro det. Vid flera tillfällen har vi lyckats att slå ner små bränder som annars kunnat bli stora. Om man sätter in flygplan och helikoptrar tidigt, när branden är liten, så är vi väldigt snabba och kan släcka små bränder som riskerar att växa. Larmet måste komma tidigt så att vi är på plats snabbt.

Har du ett exempel på en brand som du varit med och som skulle ha blivit väldigt stor om flygplanen inte satts in?

– Sommaren 2021 inträffade en intensiv brand med öppna lågor på ett kalhygge i Fredrika utanför Umeå. Det blåste kraftigt och vindarna tryckte lågorna in mot skogen i flera timmar. Det var nära att den spred sig. Räddningstjänsten behövde stöd och vi fick åka dit med flygplanen och lyckades trycka ner branden innan den vuxit sig stor.

Kommer vi att se stora skogsbränder i Sverige igen på samma sätt som vi hade i Sverige 2014 och 2018 tror du?

– Det törs jag inte svara på. Även om det finns helikoptrar och flygplan så är det inte säkert att det räcker. Om det uppstår flera stora skogsbränder samtidigt så kan det ju bli tufft. Men risken att vi drabbas av samma svåra skogsbränder är betydligt mindre nu än tidigare.

Så funkar skopande flygplan

Flygplanen har skopor som sitter under planet. Med skoporna kan planen ta upp vatten ur sjöar och floder. Flygplanets tank tar 3000 liter vatten som piloten sedan kan släppa över branden genom att öppna en stor lucka.

Kolla när flygplanen släcker en skogsbrand

Hör av dig till Lilla Krisinfo!

Undrar du över något du läst här? Eller har du någon annan fråga eller synpunkt? 

Kontakta oss

Behöver du stöd och hjälp? 

Om du har frågor om allvarliga saker som händer är det bäst att fråga någon vuxen som du känner. Du kan också kontakta Bris, Barnens rätt i samhället. Dom har öppet dygnet runt och har utbildade kuratorer som kan hjälpa dig. Om du har en fråga som du inte vill prata med någon vuxen om kan du chatta med Bris eller Jourhavande kompis hos Röda Korsets ungdomsförbund.

Bris

Jourhavande kompis

Mer tips för dig som är orolig

Lilla Krisinfo: Om du känner dig orolig, ledsen eller rädd

Lilla Rädda barnen