Vad händer om båda föräldrarna dör?
Vad händer om båda föräldrarna dör? Det är en läskig och sorglig tanke, men det kan vara bra att veta vad som händer då. Hur svenska myndigheter försöker hjälpa den som blivit föräldralös. Alltid, vare sig det är krig eller helt vanlig vardag.
Hej! Det här är en känslig fråga som är ett scenario. Vi säger att det är krig i Sverige och mina föräldrar dör, vad ska man göra? Det är en hemsk tanke och jag vill så gärna veta!
/Någon som är rädd för döden.
Hej, Någon som är rädd för döden.
Många människor är rädda för att föräldrarna ska dö, och många är rädda för krig. Så det är nog väldigt många som undrar samma sak som du: vad händer om det blir krig och båda mina föräldrar dör?
Det svenska samhället försöker alltid få saker att fungera som vanligt, även under extrema omständigheter. Dom regler och rutiner som man har i fredstid ska man också försöka ha, så gott det går, i krig.
Så här fungerar det i vanliga fall, om ett barn förlorar båda sina föräldrar. Men det är också så det är tänkt att funka, även om det skulle vara krig:
Vem ska ta hand om barnet?
Det första som händer när båda föräldrarna dör är att socialtjänsten i kommunen där familjen bor tar reda på vilka vuxna som bäst kan ta hand om en, tills man har blivit vuxen.
Socialtjänsten har ansvar för familjer både i fred och i krig.
Bo med släktingar eller vuxna barnet känner
Socialtjänsten börjar med att kolla upp ens släktingar, eller andra vuxna som står en nära. Det ska helst vara vuxna som känner barnet och som kände föräldrarna. Någon som man redan har en bra relation till.
Man får också en ny vårdnadshavare. Det kan vara någon annan än den man bor med. Vårdnadshavaren ska företräda en och se till ens intressen. Det kan vara att följa med om barnet behöver ett nytt pass och en vuxen måste skriva sin underskrift. Eller att tänka på vad som är bäst för barnet, som att ta reda på vilken skola som barnet kommer att trivas bäst i om barnet behöver byta skola.
Bo med familjehem
Ibland har barnet inte någon vuxen i sin närhet. Eller så kan inte dom vuxna som finns ta hand om en på ett bra sätt. Då kommer socialtjänsten att välja en annan familj som man får bo med. En sådan familj kallas familjehem. Deras jobb är att ta hand om barn som av olika anledningar inte kan bo hemma.
Ett familjehem kan vara på olika sätt, men man bor alltid hemma hos någon, alltså inte i ett barnhem eller på en institution av något slag. Vissa familjehem tar emot flera barn från olika kommuner. Andra har bara ett eller två barn boende hos sig.
Om man har syskon, och föräldrarna dör, försöker socialtjänsten se till att syskonen får bo tillsammans. Det gäller både om man får bo med sin släkt eller i ett familjehem.
Barn som bor i familjehem har oftast kontakt med släkt och vänner. Dom kan åka och bo hos sina släktingar på helgerna och loven ibland. Och dom ska kunna fortsätta vara med sina gamla kompisar, så långt det är möjligt.
Barn har rätt att ha det bra
Socialtjänsten har ansvar för att barn som bor i familjehem har det bra. Därför kommer dom att besöka en med jämna mellanrum. Är det något som barnet inte gillar, eller som känns dåligt, kan barnet berätta det för socialtjänsten. Sen kan familjehemmet och socialtjänsten tillsammans försöka ändra på saker och ting så att det känns bättre.