Vad gör man om det blir missväxtår?

Publicerades

Vad är ett missväxtår, skrev ett barn till oss som hade hört om det i skolan. Måste man göra soppa på ekorrar då?

Vad gör man om det blir missväxtår? Min lärare säger att då får vi leva på ekorrsoppa och barkbröd, men mamma säger att då kommer nödhjälp. Så vad ska man göra?

Hej!

Vilken spännande fråga! Ett missväxtår är när skörden slår fel, alltså när det växer för lite säd, grönsaker, rotsaker och djurfoder. Det beror oftast på att vädret har varit för dåligt, för mycket regn eller för kallt. Men det kan också bero på att jorden på åkrarna har blivit dålig, eller att människorna som sått och planterat inte har kunnat göra sitt jobb av olika skäl. Då går det att skörda mycket mindre mat än vad man hade tänkt sig.

Förr i tiden var Sverige ett jordbruks-samhälle. Det betyder att vi i stort sett bara hade den mat som vi själva kunde göra. All fisk vi kunde fiska, allt som svenska bönder kunde odla på sina åkrar, och dom svenska djurens mjölk, ägg och kött – det var allt vi hade att äta. Vi köpte frukt, te, kryddor och lite andra saker från andra länder, men inte mycket alls. Om det blev ett missväxtår på den tiden innebar det att många gick hungriga och svälte. Då fick man äta allt som gick att äta – även råttor och ekorrar! Man bakade bröd på bark, vilket också var vanligt även om det inte var missväxt. Idag ses barkbröd som en delikatess av många och man kan hitta det på en del fina restauranger.

Nu för tiden handlar vi i Sverige mycket av vår mat från andra länder. Det innebär att vi inte drabbas speciellt hårt om det skulle bli ett missväxtår. Vi i Sverige skulle alltså inte märka av några stora konsekvenser av att det är missväxtår här. Men om handeln eller nödhjälpen inte fungerar som det ska, som i till exempel Gaza eller Sudan, kan det bli lika illa som det var i Sverige på gamla dagar.

Jordbruksverket har hand om Sveriges jordbruk, fiske och landsbygd. Dom jobbar för att minska risken för missväxt vid till exempel torka och översvämningar. Det gör dom bland annat genom att ge råd till bönderna. Dom kan också låta bönderna strunta i vissa regler om det skulle bli en kris. Ett exempel är när det blev torka i Sverige under året 2018. Då fick bönderna skörda på åkermark som dom i vanliga fall inte fick skörda på, för att få mer mat till husdjuren.

FAKTARUTA: BARKBRÖD

Knäckebröd av bark

9 deciliter råg- eller grahamsmjöl
1 deciliter tallbarksmjöl
4 deciliter kallt vatten
1 tesked salt

1. Börja med att sätta spisen på 250 grader om du har varmluftsugn, eller på 275-300 grader om du har en äldre typ av ugn.

2. Häll ut lite mjöl på bakbrodet, så att degen inte fastnar när du kavlar ut den.

3. Blanda resten av mjölet med salt i en skål.

4. Häll i vattnet och rör om.

5. När degen är blandad, häll ut den på bakbordet och börja kavla ut den. Försök att kavla den så tunn som möjligt!

6. Skär degen i bitar och lägg dom på bakplåtspapper i en plåt eller på ett ungsgaller.

7. Grädda högt upp i ugnen i cirka 4 minuter, tills brödet är hårt.

Hör av dig till Lilla Krisinfo!

Undrar du över något du läst här? Eller har du någon annan fråga eller synpunkt? 

Kontakta oss

Behöver du stöd och hjälp? 

Om du har frågor om allvarliga saker som händer är det bäst att fråga någon vuxen som du känner. Du kan också kontakta Bris, Barnens rätt i samhället. Dom har öppet dygnet runt och har utbildade kuratorer som kan hjälpa dig. Om du har en fråga som du inte vill prata med någon vuxen om kan du chatta med Bris eller Jourhavande kompis hos Röda Korsets ungdomsförbund.

Bris

Jourhavande kompis

Mer tips för dig som är orolig

Lilla Krisinfo: Om du känner dig orolig, ledsen eller rädd

Lilla Rädda barnen