Viktigt vid översvämning

Uppdaterades

Om det kommer mycket regn på kort tid kan det bli översvämning. Då samlas mycket vatten på vägar och gator så att det blir farligt att försöka gå eller åka bil där. Vattnet kan dra omkull människor, eller få bilar att driva iväg.

Om det är en kraftig översvämning kan det också komma in vatten i huset där du bor, till exempel i källaren. I värsta fall kan det till och med bli vattenpölar på golvet inne i huset, men det är mycket ovanligt. Då kan ni som bor i huset behöva åka därifrån och bo någon annanstans i några dagar, tills vattnet försvinner.

Om du ser att det börjar bli översvämning ska du prata med någon vuxen. Dom vuxna har alltid ansvaret för att alla barn kommer till en säker plats, om det behövs.

Tänk på det här vid översvämning!

  • Gå aldrig på vägar, gator eller andra platser där det är mycket vatten. Det kan vara farligt. Försök att hitta en kulle eller någon annan lite högre plats som du kan gå upp på.
  • Fråga någon vuxen om vad som händer, och vad ni behöver göra.
  • Om du ser dina kompisar, fråga gärna hur dom mår. Kolla att dom har någon vuxen som kan hjälpa dom.
  • Har du en mobiltelefon? Försök se till att den är laddad! Det kan ta lång tid innan du kan ladda den igen.
  • Ring alltid 112 om du hamnar i en nödsituation, eller be någon vuxen att hjälpa dig att ringa.
  • Vid en kraftig översvämning kan ni behöva lämna huset några dagar. Fundera redan nu på vad du vill ta med dig. Kanske en bok som du gillar, eller någon annan sak som får dig att känna dig trygg när du inte är hemma.
  • Vid en översvämning kan dricksvattnet i vattenkranen bli smutsigt. Det kan hända om översvämningsvattnet kommer in i dom vanliga vattenledningarna som går under marken. Om det händer kan det ta flera dagar innan dricksvattnet är rent igen, så att det är ofarligt att dricka vattnet som kommer ur kranarna hemma. Fråga någon vuxen i din närhet om det går att dricka kranvattnet. Dom vuxna kan ringa till kommunen och fråga om det.

Om det blir översvämning kan det bli farligt att gå på vägar och gator. Vattnet kan dra omkull människor, eller få bilar att driva iväg. Illustration: Christina Jonsson

Hör av dig till Lilla Krisinfo!

Undrar du över något du läst här? Eller har du någon annan fråga eller synpunkt? 

Kontakta oss

Behöver du stöd och hjälp? 

Om du har frågor om allvarliga saker som händer är det bäst att fråga någon vuxen som du känner. Du kan också kontakta Bris, Barnens rätt i samhället. Dom har öppet dygnet runt och har utbildade kuratorer som kan hjälpa dig. Om du har en fråga som du inte vill prata med någon vuxen om kan du chatta med Bris eller Jourhavande kompis hos Röda Korsets ungdomsförbund.

Bris

Jourhavande kompis

Mer tips för dig som är orolig

Lilla Krisinfo: Om du känner dig orolig, ledsen eller rädd

Lilla Rädda barnen