Hesa Fredrik – tutan som larmar vid fara

Uppdaterades

Fyra gånger om året, alltid på en måndag klockan tre på eftermiddagen, är det många i Sverige som hör en tutsignal. Det är bara ett test och inget att bli orolig för. Men om du hör tutan en annan dag eller tid, vad ska du göra då? Och vad betyder dom olika larmen?

Utomhuslarmet: Hesa Fredrik

I Sverige har vi ett utomhuslarm som kallas ”Hesa Fredrik”. Det består av cirka 4 500 tutor som sitter på hustak eller andra höga ställen. På landsbygden är det inte lika många tutor som i städerna. Ungefär hälften av alla svenskar bor så att dom kan höra tutan när dom är utomhus. 

Tutorna testas fyra gånger om året

För att kontrollera att tutorna funkar testas dom fyra gånger om året. Det är alltid klockan 15 den första måndagen i mars, juni, september och december. Om den första måndagen är en röd dag görs testet en vecka senare. Varje gång det testas berättar dom om det i alla kanaler på Sveriges Radio.

Tutorna har fyra olika signaler, men det är bara två signaler som testas. Först testas signalen för "Viktigt meddelande", och sen testas signalen för "Faran över". 

Fyra olika signaler

Hesa Fredrik har fyra olika signaler: Viktigt meddelande till allmänheten (VMA), flyglarm, beredskapslarm och Faran över. Den som testas fyra gånger om året är VMA-signalen.

Om det skulle bli krig är det inte VMA-signalen som hörs, utan då används flyglarmet och beredskapslarmet.

Här kan du se hur dom olika signalerna låter. Om du lär dig dom vet du vilket larm det är, när du hör det nästa gång. 

VMA kan användas vid allvarliga händelser, som till exempel om en fabrik skulle börja brinna och det var risk för en stor explosion eller att farlig gas skulle läcka ut. Det brukar bli några VMA-larm varje månad i Sverige, men det är nästan aldrig så allvarligt så att tutorna behövs.

I stället sänds varningen ut i radio och tv, och på Krisinformation.se. Läs mer om det längre ner. 

🔊Lyssna: Viktigt meddelande (MP3)

Flyglarm varnar för att det kommer bombflygplan eller andra krigsflygplan över Sverige, och att det är stor fara på gång.

🔊Lyssna: Flyglarm (MP3)

Beredskapslarm varnar för krig.

🔊Lyssna: Beredskapslarm (MP3)

Faran över betyder just det: att faran är över för den här gången.

🔊Lyssna: Faran över (MP3)

Vad ska du göra om du hör ett larm?

Om du som är barn hör Hesa Fredrik, eller ser meddelanden om VMA eller andra larm på TV eller text-TV, ska du först och främst berätta det för någon vuxen i din familj eller närhet. Dom allra flesta larmen handlar om sånt som inte är så farligt, eller som händer på andra platser än där du bor. Men det är alltid bra att kolla med en vuxen!

Det här är vad vuxna ska göra när dom hör eller läser dom olika larmen:

VMA: Gå inomhus. Stänga alla dörrar, fönster och ventilationen, om det går. Lyssna på Sveriges Radio P4, eller se på TV eller text-TV. Dom kan också läsa här på Krisinformation.se, eller ringa till 113 13. OBS! Detta gäller inte när det bara är ett test, alltså klockan 15 den första måndagen i mars, juni, september eller december. Då behöver dom inte göra någonting särskilt.

Flyglarm: Ta sig till ett skyddsrum så snabbt som möjligt. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har en karta som visar var alla skyddsrum i Sverige finns.

Beredskapslarm: Lyssna på Sveriges radio P4, eller se på TV eller text-TV. Göra sig beredd på att vara hemifrån ett tag, kanske i flera dagar. Ta reda på var det finns skyddsrum, gå till skyddsrummet och hjälpa till att göra i ordning det.

Dom vuxna har alltid ansvaret för att alla barn kommer i säkerhet om det behövs.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har en karta där du kan hitta ditt närmaste skyddsrum.

Andra sätt att få varningar

Här är dom olika sätten att få varningar och information av myndigheterna, om det händer något riktigt allvarligt:

  • utomhusvarning (”Hesa Fredrik”)
  • radio, tv och text-tv
  • sms (i vissa fall)
  • Krisinformation.se
  • appar: Krisinformation.se:s app, SOS alarms app, Sveriges Radios app SR Play
  • numret 113 13 (dom ringer inte upp dig, men om du ringer kan dom ge dig information om vad som hänt och vad du ska göra).

Falska Fredrik

Ibland kan du höra ljud som låter som Hesa Fredrik. Det kan till exempel vara ljud från byggarbetsplatser när dom spränger, ljud från fartygens mistlurar, eller signaler från tågtrafiken.

Om du hör ett ljud som du tror är Hesa Fredrik så kan du lyssna på P4-kanalen på radion eller kolla på Krisinformation.se. Om det inte finns någon information om att något allvarligt har hänt så kom signalen från någonting annat än Hesa Fredrik-tyfonerna.

Här nedan kan du lyssna på ljud som ibland kan misstas för Hesa Fredrik.

🔊 Lyssna: Byggarbetsplats (MP4) - larmsignal före sprängning, och signal för att faran är över. (Foto: Johnér, ljud: SKANSKA).

🔊 Lyssna: Mistlur (MP4) (Foto: Johnér, ljud: Destination Gotland).

🔊 Lyssna: Tågtuta (MP4) (Foto: Johnér, ljud: Trafikverket).

Vad är en mistlur?

En mistlur är en slags tuta på större båtar som ska ge signaler när det till exempel är dimma, eller något annat som gör att det är svårt att se andra båtar och fartyg runtomkring.

Signalen berättar för andra fartyg hur fartyget styrs. Till exempel betyder tre korta signaler att fartyget backar.

Förr i tiden fanns det även mistlurar på vissa fyrar och sjömärken. Dom används inte längre.

Hör av dig till Lilla Krisinfo!

Undrar du över något du läst här? Eller har du någon annan fråga eller synpunkt? 

Kontakta oss

Behöver du stöd och hjälp? 

Om du har frågor om allvarliga saker som händer är det bäst att fråga någon vuxen som du känner. Du kan också kontakta Bris, Barnens rätt i samhället. Dom har öppet dygnet runt och har utbildade kuratorer som kan hjälpa dig. Om du har en fråga som du inte vill prata med någon vuxen om kan du chatta med Bris eller Röda Korsets Jourhavande kompis.

Bris

Jourhavande kompis

Mer tips för dig som är orolig

Lilla Krisinfo: Om du känner dig orolig, ledsen eller rädd

Lilla Rädda barnen