Tips! Det här kan du äta i naturen

Uppdaterades

I naturen finns det många blommor och växter du kan smaka på. Här får du tips på några saker som går att äta, och några saker som är giftiga. Ät aldrig något som du inte är helt säker på! Om du vill fråga något om giftiga växter kan du ringa Giftinformationscentralen, på telefonnummer 010-456 67 00. Om någon har ätit av en växt som kan vara giftig ska du ringa 112 med en gång.

I skogen finns det många bär, blommor, svampar och rötter som går att äta.

Mat från träd och buskar

I början av sommaren finns det många unga växter i naturen som går att äta. 

Äta från barrträd

Granskott. Foto: David J Stang, via Wikimedia commons.

Du kan smaka på både granskott och tallskott, alltså dom nya som växer längst ut på kvistarna.

Granens skott är ljusgröna på våren, och innehåller en massa c-vitamin. Dom kan du äta som dom är. Eller så kan du göra gransirap, kolla receptet här under!

Av tallens barr kan du göra tallbarrs-te. 

Men tänk på att du måste fråga markägaren om lov innan du plockar fler skott och barr än bara några få. Det ingår nämligen inte i allemansrätten att plocka många barr, skott och annat från levande träd, eftersom träden behöver sina barr och skott för att kunna växa vidare. (Läs mer om allemansrätten längst ner.)
Du (eller någon vuxen du känner) behöver gå in på Lantmäteriets hemsida och hitta vem som äger marken, och hur man kan få tag i den personen eller det företaget, och sen kontakta dom. Du hittar en länk till Lantmäteriet längst ner.

När du fått okej på att plocka många skott eller barr, ta då inte allt från samma träd! Plocka lite skott eller barr från flera olika träd istället.

Äta från lövträd

 

Bokträdets blad och frukter. Bild: Franz Eugen Köhler, via Wikimedia Commons

Lindens blad och frukter. Bild: Franz Eugen Köhler, via Wikimedia Commons

Björkens blad och frukter. Via Wikimedia Commons.

Lönnens blad och frukter. Bild: Kilom691, via Wikimedia Commons

Rönnens blad och bär. Bild: Otto Wilhelm Thomé, via Wikimedia Commons

Almträdets blad och frukter (dom som ser ut som små platta ljusgula blad). Bild: Carl Axel Magnus Lindman, via Wikimedia Commons

Det går att äta blad från träd som bok, lind, björk, lönn och rönn. Almen har också blad och ”frukter”, som du kan äta om du inte är allergisk mot nötter.

Det går att äta blåbärsris och blad från smultron, vildhallon och björnbär redan tidigt på sommaren. Men du kanske hellre vill vänta på att bären blir mogna?

Syrenblommor. Foto: Aleksei Belta, via Wikimedia commons.

Många blomknoppar kan du äta som dom är. Du kan göra saft av
syrenens blommor, kolla recept här under! 

Recept på gransirap

Du behöver

  • 4 deciliter ljusgröna, mjuka granskott
  • 2 deciliter socker
  • 1 citron
  • 1 väldigt noga rengjord, lagom stor glasburk med tättslutande lock

Gör så här

  1. Skiva citronen.
  2. Varva granskott, socker och citronskivor i burken. Inget vatten behövs.
  3. Låt burken stå i två veckor, gärna på ett ljust ställe (i ett fönster till exempel).
  4. Vänd på burken en gång om dagen, tills sockret löst sig.
  5. Häll ut sirapen från burken genom en sil och ner i en ren skål, så att granskotten och citronen fångas upp av silen. Dom kan du slänga sen. Häll tillbaka sirapen i burken.
  6. Njut av nåra skedar gransirap på glass eller i te!

Burk med granskott, socker och citronskivor. Illustration: Elle Vähämäki 

Recept på syrensaft

Du behöver

  • 12 klasar syrenblommor. Det är lite mindre än tre deciliter.
  • En halv liter vatten
  • Fem citroner
  • Två och en halv tesked citronsyra (finns i många mataffärer, antingen bland kryddor eller på bakningshyllan)
  • En halv liter strösocker
  • Några väldigt noga rengjorda flaskor med tättslutande lock

Gör så här

  1. Pressa citronerna!
  2. Ta bort blad och stjälkar från syrenblommorna.
  3. Ta en stor kastrull och häll i vattnet, sockret, citronsyran och citronsaften som du pressat ut.
  4. När det kokat upp, sänk värmen så att det bara sjuder.
  5. Rör om i kastrullen tills sockret löst upp sig.
  6. Ta bort kastrullen från värmen och lägg i syrenblommorna.
  7. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och låt alltihop sjuda (inte koka!) i fem minuter. 
  8. Häll allt igenom en sil, ner i en annan ren kastrull eller skål.
  9. Häll upp saften i dom rena flaskorna!  

Mat på marken

Foto: Bernt Fransson via Wikimedia commons. 

Maskrosen räknas som ett ogräs som många människor vill ha bort, men maskrosor är i själva verket väldigt bra för naturen, och nyttiga för människor! Du kan plocka maskrosknoppar och steka dom i lite smör, och kanske hälla lite honung på innan du äter dom. Eller så kan du ha maskrosbladen i en sallad. 

Men ät helst inte maskrosor som växer vid kanten av en bilväg, eller som växer på mark som blivit besprutad med gift mot insekter och andra djur!


Rallarros. Foto: Johnér. 

Rallarrosen (kallas också mjölkört) räknas också som ogräs. Om du tar stjälkarna när dom är små går dom att koka och äta som sparris. Blommorna har en mild, söt smak och av dom kan du göra te eller sylt.

Kirskål. Foto: Alexis, via Wikimedia commons.

Brännässlor. Foto: Syrio, via Wikimedia Commons.

Kirskål finns det gott om i början av sommaren, och dom går att äta om man tillagar dom först. Samma med brännässlor! Men nässlorna bränns om du rör bladen, så det är bra att använda handskar om du ska plocka dom. Du kan till exempel göra pesto av kirskål eller brännässlor, eller ha dom i en paj.

Mat på stranden och i havet

Gillar du att bada? Samla mat när du är vid stranden.

Vass. Foto: Bengt Oberger, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Kaveldun. Foto: Dietmar Rabich, via Wikimedia Commons

Vid sjöar och vattendrag kan det finnas vass och kaveldun. Deras rötter går att äta.

I havet finns det alger eller tång som är nyttigt! Ta inte hela tångruskan, utan klipp eller skär av den yttersta biten. Den är godast! Och så så är det bra att resten av tången får vara kvar, för den är skydd för små fiskyngel.

Sockertång. Foto: Lilla Krisinfo

Havssallat. Foto: Griensteidl, via Wikimedia Commons.

Havssallat kan du äta rå. Blåstång, knöltång och sockertång behöver du steka eller koka först. Du kan också torka tången och ha den som en krydda.

Giftiga växter

Det allra viktigaste är kanske att lära sig vilka växter som inte går att äta, för att dom är giftiga.

Liljekonvalj. Foto: Kpjas, via Wikimedia Commons

Liljekonvaljens bär. Foto: Agnieszka Kwiecień CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Liljekonvalj är giftig. Hela växten är giftig, men allra giftigast är blommorna och fröna, som sitter i liljekonvaljens röda bär.

Jätteloka. Foto: Jonathan Hutchins, via Wikimedia commons.

Rör inte jättelokan. Den kan ge sår. Om du har rört en jätteloka ska du tvätta dig med tvål och vatten, och skydda kroppsdelen mot solljus i en vecka.

Sprängört växer ofta vid vatten. Foto: Anneli Salo, via Wikimedia commons.

Sprängört är en av dom giftigaste växterna som finns i Sverige. Den är inte farlig att ta i, för giftet kan inte gå in i kroppen genom huden. Hela växten är däremot giftig att få i sig: framförallt nedre delen av stammen och rotstocken där det finns en gulaktig, oljig växtsaft.

Stormhatt. Foto: Johnér.

Änglatrumpet. Foto: Jan Smith, CC BY 2.0 via Wikimedia Commons 

 

Spikklubba. Foto: Isidre blanc, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Stormhatt, änglatrumpet och spikklubba är några andra riktigt farliga växter som finns i Sverige. Om du äter blomma, frö eller rot från växterna kan du bli allvarligt förgiftad.

Lika men farligt olika!

Tänk på att vissa giftiga växter och svampar liknar andra sorter som går att äta. Så lär dig mycket om vilka växter och svampar som är ätliga och vilka som du inte ska äta. Rör inte växter som skulle kunna vara giftiga.

Läs mer om giftiga växter i länkarna längst ner.

Se upp om du ska plocka svamp

Om du ska plocka svamp är det viktigt att du har koll på vilka du kan äta. Naturhistoriska riksmuseets jourhavande biolog säger att dom här svamparna kan vara riktigt farliga att äta:

  • Vit flugsvamp
  • Lömsk flugsvamp
  • Röd flugsvamp
  • Brun flugsvamp
  • Panterflugsvamp
  • Stenmurkla
  • Gifthätting
  • Toppig giftspindling
  • Orangebrun giftspindling

Giftinformationscentralen har en samlingssida för giftiga svampar, kolla länkarna längre ner. Den kan vara bra att titta på, så att du inte råkar plocka fel svamp när du är ute i naturen.

Växter som är giftiga för djur

Många av växterna i den här texten är farliga för hundar och katter till exempel. Dom som har hästar, kor, får eller getter måste se upp med andra växter. Kolla i länkarna här under.

Länkar

Hör av dig till Lilla Krisinfo!

Undrar du över något du läst här? Eller har du någon annan fråga eller synpunkt? 

Kontakta oss

Behöver du stöd och hjälp? 

Om du har frågor om allvarliga saker som händer är det bäst att fråga någon vuxen som du känner. Du kan också kontakta Bris, Barnens rätt i samhället. Dom har öppet dygnet runt och har utbildade kuratorer som kan hjälpa dig. Om du har en fråga som du inte vill prata med någon vuxen om kan du chatta med Bris eller Jourhavande kompis hos Röda Korsets ungdomsförbund.

Bris

Jourhavande kompis

Mer tips för dig som är orolig

Lilla Krisinfo: Om du känner dig orolig, ledsen eller rädd

Lilla Rädda barnen