Smittsamma sjukdomar

Publicerades

Alla människor blir sjuka i infektionssjukdomar ibland. En infektionssjukdom är till exempel en vanlig förkylning eller halsfluss som kommer från virus eller bakterier. Men om många blir smittade samtidigt kan du behöva följa vissa regler. Läs om smittsamma sjukdomar och vad du kan göra för att inte bli sjuk eller smitta andra.

Att bli sjuk är en del av livet och går inte alltid att undvika. Virus och bakterier smittar från en människa till en annan, eller från saker som en sjuk person har tagit på, och kan göra så att du blir sjuk. Du kan till exempel blir förkyld, magsjuk eller få prickar på huden. Du kan också få i dig bakterier från mat som blivit dålig och vissa sjukdomar sprids genom djur, till exempel fästingar. Men vissa sjukdomar smittar mer än andra vilket kan leda till att många människor blir sjuka på samma gång. Då kan hela samhället bli påverkat eftersom många måste stanna hemma från sina jobb eller behöver vård på sjukhus samtidigt. Det hände till exempel när coronaviruset spreds i Sverige och utomlands.

Epidemi och pandemi

När många smittas av samma sjukdom samtidigt i ett område kallas det för en epidemi. När samma smitta sprids mellan flera länder eller världsdelar kallas det i stället för pandemi. Ett exempel på en pandemi är coronaviruset och sjukdomen covid-19 som började spridas till olika länder i januari 2020. Varje land hade sina egna regler för att få viruset att sluta spridas. I Sverige skulle man under en period inte träffa andra än dom man bodde med. Det fanns också regler för hur många personer som fick vara på samma ställe samtidigt, till exempel i mataffärer. 

Hur skyddar du dig själv och andra från smitta?

Om en sjukdom som kan smitta många människor sprider sig i samhället kommer myndigheterna att gå ut med råd om hur du kan skydda dig själv och andra. I Sverige är det Folkhälsomyndigheten som berättar hur du ska göra för att inte bli smittad. Vad du ska göra eller inte göra för att bli smittad kan se olika ut beroende på vad det är för sjukdom och hur den sprids där du bor. Det är dom vuxna i varje hem som har ansvar att hålla koll på vad Folkhälsomyndigheten säger, men även barn behöver följa reglerna.

Det finns några saker du alltid kan tänka på för att inte bli sjuk och för att inte smitta andra. Dom här råden är extra viktiga att följa om du vet att många är sjuka i skolan eller hemma. Det är till exempel vanligare med smittor under vintern än under sommaren.

Skydda dig från att bli smittad:

  • Tvätta händerna noga med tvål och vatten. Speciellt innan du ska äta eller hjälpa till att förbereda mat, efter toalettbesök och när du kommer in efter att ha varit ute.

  • Pilla dig inte i ansiktet utan att ha tvättat händerna först.

Skydda andra från att bli smittade när du är sjuk:

  • Tvätta händerna noga med tvål och vatten.
  • Hosta eller nys i armvecket i stället för rakt ut i luften.
  • Stanna hemma från skolan om du är sjuk. Var hemma en extra dag om du har haft feber och två dagar om du har kräkts.
  • Håll dig borta från platser där det finns andra människor som kan bli smittade.

Barn som tvättar händerna. Foto: Victoria Henriksson/Johnér.

Om virus och bakterier

När man hör någon prata om virus eller bakterier så handlar det ofta om sjukdomar. Och så är det, virus och bakterier kan göra att man blir sjuk. Men vad många inte tänker på är att virus och bakterier faktiskt är något som finns omkring oss, och på våra kroppar, hela tiden. Många bakterier är hjälpsamma och helt nödvändiga för att vi ska må bra. Vi har miljarder bakterier i tarmarna som hjälper oss att bryta ner maten och ta upp viktiga näringsämnen. Dom allra flesta virus är helt ofarliga, och ju längre dom har funnits desto mindre farliga blir dom. Vi har virus i vårt DNA som har funnits där i tusentals år, vissa i hundra miljontals år. Dom bara är där, men gör ingenting. Virus kan också hjälpa till genom att infektera och döda farliga bakterier.

Om du tänker mycket på virus och bakterier kan det kan det vara bra att prata med någon vuxen. Att skydda dig mot smitta är inte allt som krävs för att du ska må bra. Det är minst lika viktigt att träffa kompisar och göra roliga saker. Annat som får dig att må bra är att röra på dig, äta ordentligt och sova.

 

Hör av dig till Lilla Krisinfo!

Undrar du över något du läst här? Eller har du någon annan fråga eller synpunkt? 

Kontakta oss

Behöver du stöd och hjälp? 

Om du har frågor om allvarliga saker som händer är det bäst att fråga någon vuxen som du känner. Du kan också kontakta Bris, Barnens rätt i samhället. Dom har öppet dygnet runt och har utbildade kuratorer som kan hjälpa dig. Om du har en fråga som du inte vill prata med någon vuxen om kan du chatta med Bris eller Jourhavande kompis hos Röda Korsets ungdomsförbund.

Bris

Jourhavande kompis

Mer tips för dig som är orolig

Lilla Krisinfo: Om du känner dig orolig, ledsen eller rädd

Lilla Rädda barnen