Se upp för tåget!

Publicerades

Om du ska åka tåg, eller om du behöver korsa ett järnvägsspår, är det viktigt att du tänker på säkerheten. Dom flesta förstår att tågrälsen bara är till för tåg, men det finns dom som tar stora risker. Här kan du läsa mer om vad du behöver tänka på.

Var får jag korsa tågspåren?

Du får bara passera järnvägen där det är tillåtet, på en järnvägsövergång. Det finns olika typer av järnvägsövergångar, till exempel övergångar där du passerar över spåren, broar och tunnlar. När du använder övergångar där du passerar över spåren behöver du vara extra försiktig och uppmärksam. Det gäller även om dom har bommar och varningslampor.

Övergångar med bommar och blinkande varningslampor

  • När tågen närmar sig övergången börjar lamporna blinka och bommarna fälls ned.
  • Du måste vänta tills lamporna slocknar och bommarna fälls upp igen innan du får gå över spåren.
  • Tänk på att alltid kolla en extra gång åt båda håll även om bommarna är uppe och inga lampor blinkar. Ibland kan säkerhetssystemet vara trasigt.
  • Använd aldrig hörlurar när du går över en järnvägsövergång.

Övergångar utan bommar och varningslampor

  • Kolla jättenoga åt både höger och vänster innan du går över. Tåg är tysta och kör ofta mycket snabbare än bilar på motorvägen.
  • Använd aldrig hörlurar när du går över en järnvägsövergång.

Livsfarligt att springa på tågrälsen

Det finns dom som tar genvägar längs med eller över spåren, andra struntar i att varningslamporna blinkar och kryper under bommarna trots att man inte får det. Att strunta i dom reglerna kan få allvarliga konsekvenser med livshotande skador. Dessutom är det olagligt och du kan få böter.

Tågen är tunga, ibland väger dom flera hundra ton. Dom kan köra i upp till 200 kilometer i timmen, alltså mycket fortare än bilar på en motorväg. Därför är det omöjligt för lokföraren att stanna tåget snabbt. Om du befinner dig på spåret och det kommer ett tåg som inte har sett att du är där kan du bli påkörd.

Det är Trafikverket som har ansvar för de flesta järnvägarna i Sverige. Om dom får reda på att det är någon på spåret som inte får lov att vara där stoppas tågen eller så sänks hastigheten. Det kan göra så att många tåg blir försenade.

Klättra aldrig på tågen

Det finns farliga elledningar ovanför spåren. Kommer du för nära en elledning eller andra strömförande föremål på tåget och samtidigt är i kontakt med till exempel en stolpe, marken eller något annat som har kontakt med marken, kan du få ström i dig. Strömmen är alltid igång, också när tågen står stilla.

Strömmen gör så att musklerna krampar, kroppen har svårt att kontrollera sina rörelser, hjärtat störs och du kan sluta andas. Du kan också få svåra brännskador och i värsta fall dö.

Tänk på det här när du är i närheten av tåg:

  • Gå aldrig över tågspåren om det inte finns en järnvägsövergång.
  • Var alltid uppmärksam. Titta åt båda hållen, har du hörlurar så ta av dom!
  • Klättra aldrig på vagnar eller lok.
  • Det räcker med att vara i närheten av en kontaktledning för att få ström i sig.
  • Strömmen är alltid på i tågens elledningar - även när tågen står stilla.

Källa till den här texten

Hör av dig till Lilla Krisinfo!

Undrar du över något du läst här? Eller har du någon annan fråga eller synpunkt? 

Kontakta oss

Behöver du stöd och hjälp? 

Om du har frågor om allvarliga saker som händer är det bäst att fråga någon vuxen som du känner. Du kan också kontakta Bris, Barnens rätt i samhället. Dom har öppet dygnet runt och har utbildade kuratorer som kan hjälpa dig. Om du har en fråga som du inte vill prata med någon vuxen om kan du chatta med Bris eller Jourhavande kompis hos Röda Korsets ungdomsförbund.

Bris

Jourhavande kompis

Mer tips för dig som är orolig

Lilla Krisinfo: Om du känner dig orolig, ledsen eller rädd

Lilla Rädda barnen