Håll dig sval när det blir varmt

Uppdaterades

För vissa är varma sommardagar det bästa som finns, för andra kan det bli riktigt jobbigt. Här hittar du tips på hur du håller kroppen sval när det blir mycket varmt.

Ta hand om dig själv i värmen

Drick mer vatten

När du svettas mer behöver du dricka mer. Vatten är bättre än läsk men det finns också mat som innehåller mycket vätska, till exempel gurka och vattenmelon! Vissa kan glömma bort att känna efter om dom är törstiga, så påminn dom runt omkring dig att dricka något dom också.

Gör det svalt hemma

Sov med fönstret öppet på natten. Om du har persienner eller gardiner i fönstret i ditt rum kan du använda dom på dagen! Det blir mycket svalare om solen inte kan lysa in.

Svalka dig

Ta en kall dusch, eller ett dopp i havet! Har du varken dusch eller hav i närheten kan du sätta en blöt handduk runt nacken. Håll dig i skuggan och använd löst sittande kläder i naturmaterial, till exempel bomull. Det materialet känns svalare än till exempel åtsittande syntetkläder.

Ta det lugnt

Vänta med ansträngande aktiviteter tills det blivit lite svalare på eftermiddagen som till exempel att cykla långt, klättra i berg, springa och sånt ansträngande.

Känn efter hur kroppen mår

Kroppen skickar ut varningssignaler som du kan hålla utkik efter om värmen börjar göra skada. Varningssignalerna kan vara att ditt hjärta eller din andning börjar gå snabbare, du får högre kroppstemperatur, du blir väldigt trött eller yr. Om du blir torr i munnen eller kissar mindre kan du ha fått vätskebrist.

Vätskebrist

Vätskebrist är när kroppen gör av med mer vätska än den får, till exempel om du svettats mycket och inte druckit tillräckligt mycket vatten. Vätskebristen kan göra att du blir förvirrad och inte tänker på att dricka själv. Därför är det bra om du och dom runt omkring dig kan hjälpa till att påminna varandra om att få i er vätska när det är väldigt varmt.

Om någon runt omkring dig får vätskebrist är det viktigt att hen får något att dricka på en gång! Känns personen dessutom varm kan du hjälpa till att svalka av hen med hjälp av vatten. Du kan till exempel erbjuda en kall, fuktig handduk att lägga om nacken.

Det finns vissa personer som är mer känsliga för värme än andra. Till exempel

  • personer över 65 år
  • små barn
  • gravida
  • personer med sjukdomar, till exempel demens eller diabetes.

Har du nån sån i din familj? Ta med ett glas vatten till dom också när du tar ett själv!        

Hör av dig till Lilla Krisinfo!

Undrar du över något du läst här? Eller har du någon annan fråga eller synpunkt? 

Kontakta oss

Behöver du stöd och hjälp? 

Om du har frågor om allvarliga saker som händer är det bäst att fråga någon vuxen som du känner. Du kan också kontakta Bris, Barnens rätt i samhället. Dom har öppet dygnet runt och har utbildade kuratorer som kan hjälpa dig. Om du har en fråga som du inte vill prata med någon vuxen om kan du chatta med Bris eller Jourhavande kompis hos Röda Korsets ungdomsförbund.

Bris

Jourhavande kompis

Mer tips för dig som är orolig

Lilla Krisinfo: Om du känner dig orolig, ledsen eller rädd

Lilla Rädda barnen