Så är du säker på fjället

Uppdaterades

Det finns mycket roligt att göra i fjällen på vintrarna, men också många risker! Förbered dig noga innan du ska ut på din fjälltur och se till att ha med dig någon som är van vid miljön.

En skidbacke är markerad med kantpinnar. Foto: Lina Arvidsson/Johnér.

Tänk på det här innan du ger dig ut på fjället

Vädret på fjället kan ändras snabbt och en upptrampad stig kan bli svår att hitta i plötsligt snöoväder eller dimma. Men det finns många saker du kan göra för att vara förberedd på det mesta.

Ta på dig bra och färgglada kläder

Ha på dig vindtäta kläder och pjäxor som inte blir blöta. Ha flera lager så att du kan ta av och på plagg om du börjar svettas eller frysa. Det är också bra om du har färgglada kläder på dig eftersom du syns bättre om du kommer bort. 

Berätta för någon vart du ska och när du ska vara framme

Det är viktigt att du berättar för en vuxen vart du ska, hur du ska ta dig dit och hur länge du tror att du ska vara borta. Om du inte är tillbaka i tid så vet någon om var dom ska leta efter dig.

Åk bara ut om det är bra väder

Vädret kan ändras väldigt snabbt på fjället. Se till att inte åka ut om det ska bli dåligt väder och håll koll på att det inte finns några vädervarningar dit du ska.

Håll dig på markerade leder

Markerade leder är stigar och backar på fjället som har blivit kontrollerade så att dom är säkra.

Skidbackarna är markerade med käppar på kanterna av backen. Dom kan se ut på två olika sätt. Antingen är det käppar som är målade på toppen: röda på ena sidan och gröna på andra sidan. Håll dig på den gröna sidan. På den röda sidan kan det finnas stenar, branter eller lavinfarliga områden. Käpparna kan också vara orangea där du får åka. Där snön inte är så djup eller det finns andra hinder i backen står i stället gul- och svartrandiga käppar.

Om du går efter promenadleder eller åker längdskidor är lederna i stället markerade med pinnar med ett kryss på toppen.

Ta med en karta, visselpipa och kompass

Det finns en karta i din mobiltelefon. Men tänk på att batteriet kan ta slut! Det går snabbare för den att ladda ur när det är kallt. En kompass är bra att ha om du hamnar utanför en markerad led och en visselpipa hörs längre än din röst om du går vilse. Ta med en extra ficklampa eller en pannlampa. Du syns bättre i dimma och mörker och du kanske måste röra dig när det är mörkt. 

Ta alltid med dig lite extra att äta eller dricka

Om du skulle åka vilse eller om det blir jobbigare än du har tänkt dig så kan det vara bra att ha något gott att äta på. Lite choklad, en banan, kex eller något som ger dig energi. Ta med dig en termos med varm choklad eller blåbärssoppa så håller du dig varm. Och så blir turen lite roligare. 

Fråga dom som vet

Det är alltid bra att fråga någon som är van att vara på fjället, vad du ska tänka på. Dom kanske har information du inte tänkt på själv?

En vinterled är markerad med pinnar med kryss på toppen. Foto: Hans Berggren/Johnér.

Om en lavin går

En lavin är när stora massor av snö på fjället lossnar och börjar åka ner för berget i hög fart. Det går inte med säkerhet att säga när en lavin ska gå men det är större risk:

  • när det snöar och blåser mycket samtidigt
  • när det blåser mycket och snön på marken flyttar på sig
  • flera dagar efter en stor snöstorm
  • om det börjar regna mycket
  • om det snabbt blir varmare i luften.

Det är nästan omöjligt att åka ifrån en lavin. Om du blir överraskad av den ska du i stället åka åt sidan så fort som möjligt. Men det allra bästa är att aldrig bege sig ut i områden där laviner kan gå. 

För att undvika en lavin ska du alltid:

  • följa dom markerade lederna
  • hålla dig långt bort från sluttningar på sidan av lederna
  • alltid ha med dig någon som vet hur man är säker på fjället.

Om en lavin ändå går i din närhet finns det olika saker att tänka på.

Om du är utanför lavinen

Om du ser någon dras med i en lavin, försök komma ihåg var du såg personen sist. Kom ihåg att någon måste ringa 112 snabbt!

Om du är i lavinområdet

Åk snett nedåt, ut ur området.

Om du dras med i lavinen

Försök på alla sätt du kan att hålla dig vid ytan!

Om du hamnar under snön

Försök krypa ihop och hålla för så att du inte får snö i mun och näsa.

Om du går vilse

  • Så fort du inser att du är vilse ska du stanna upp! Var säker på att någon letar efter dig, du behöver inte leta efter dom vuxna.
  • Behåll alla kläder på dig och bygg en koja om det finns grenar i närheten. Det hjälper för att skydda dig mot vinden.
  • Gör så att du syns och hörs. Ropa och blås i din visselpipa. Visa var du är genom att lägga ut saker som syns, till exempel en plastpåse eller godispapper. Lägg aldrig ut dina kläder (dom ska du ju ha på dig).
  • Krama ett träd (träd ger skydd mot regn, snö och ger värme på vintern och svalka på sommaren). Det blir lättare för den som letar efter dig att hitta dig om du stannar på en plats.

Hör av dig till Lilla Krisinfo!

Undrar du över något du läst här? Eller har du någon annan fråga eller synpunkt? 

Kontakta oss

Behöver du stöd och hjälp? 

Om du har frågor om allvarliga saker som händer är det bäst att fråga någon vuxen som du känner. Du kan också kontakta Bris, Barnens rätt i samhället. Dom har öppet dygnet runt och har utbildade kuratorer som kan hjälpa dig. Om du har en fråga som du inte vill prata med någon vuxen om kan du chatta med Bris eller Jourhavande kompis hos Röda Korsets ungdomsförbund.

Bris

Jourhavande kompis

Mer tips för dig som är orolig

Lilla Krisinfo: Om du känner dig orolig, ledsen eller rädd

Lilla Rädda barnen