Om någon är skadad

Uppdaterades

Så här kan du hjälpa en kompis eller en vuxen som har skadat sig eller blivit allvarligt sjuk. Läs om hur du larmar, kollar om någon är medvetslös, lägger någon i stabilt sidoläge, stoppar blödning och hjälper någon som satt i halsen.

Barn som övar hjärtlungräddning.

Se till att du själv är säker!

Ta ett djupt andetag och tänk igenom situationen. Är det säkert för dig att hjälpa den skadade personen? Du är inte till någon hjälp om du själv blir skadad. Om det till exempel är en olycka på en väg eller gata med bilar som kör fort, eller någonstans där det brinner, eller där någon är våldsam eller hotfull – då är det bättre att du försöker få dit vuxna så snabbt som möjligt. Ropa på hjälp, ring 112.

Att larma 112

Du kan ringa till 112 vid akuta nödsituationer. Till exempel om du ser att det brinner någonstans, om någon vuxen blir våldsam mot dig eller någon annan eller om du tror att någon kommer att skada sig allvarligt eller dö. Du kan ringa 112 även från en låst mobil. Den som svarar kommer att fråga dig vad som har hänt och var du är någonstans. 112-personalen kommer att berätta för dig vad du ska göra. Dom kommer också att beställa en ambulans eller brandkår om det behövs.

Är personen medvetslös och andas inte alls, eller andas onormalt?

Då ska du direkt larma 112 och starta hjärt-lung-räddning (HLR). Här på Lilla Krisinfo kan du lära dig mer om hur hjärt- och lung-räddning går till.

Hur vet jag om en person är medvetslös?

Skaka hens axlar försiktigt. Ropa ”hallå, är du vaken?”. Om hen inte går att väcka, då är hen medvetslös.

Hur märker jag om personen andas normalt?

Börja med att kolla att luftvägarna är öppna, så här: Lyft försiktigt upp personens haka och böj hens huvud bakåt. Böj dig ner över personen.

  1. Titta om hens bröstkorg höjer sig och sänker sig regelbundet.
  2. Håll ditt öra nära hens mun och näsa, och lyssna efter normala andningsljud.
  3. Håll din kind nära hens mun och näsa, och känn om du känner andetag mot din kind.

Barn som tränar på hjärtlungräddning. Foto: Johnér Bildbyrå

Foto: Johnér Bildbyrå

Vad är onormal andning?

Snarkande, suckande eller bara några få andetag är onormalt. En medvetslös person som andas onormalt, eller inte alls, kan ha fått hjärtstopp. Då ska du direkt larma 112 och starta HLR. 

Hjärt- och lung-räddning (HLR), bröstkompressioner och inblåsningar

På vuxna måste du inte göra inblåsningar om du inte kan eller vill. Barn behöver alltid få inblåsningar.

Är personen medvetslös, men kan andas normalt?

Då ska du försöka lägga hen på sidan, som på bilden här nedanför. Det kallas för ett stabilt sidoläge. Att göra så kan rädda personens liv. Ring sen 112.

Så här lägger du en person i stabilt sidoläge:

Illustration över hur man lägger någon i stabilt sidoläge. Text på bilden: Lägg personen på rygg. Lägg den arm som är närmast dig rakt ut med handflatan uppåt.

Illustration över hur man lägger någon i stabilt sidoläge.

Illustration över hur man lägger någon i stabilt sidoläge.

Illustration över hur man lägger någon i stabilt sidoläge.Bild och copyright: HLR-rådet.

Obs! Kontrollera att personen kan andas, att handen under kinden ligger bekvämt och att huvudet lutar lite uppåt. Munnen ska peka mot golvet så att personen inte kvävs om hen börjar kräkas.

1177.se har en film som visar hur man lägger någon i stabilt sidoläge

Hur hjälper ett stabilt sidoläge?

Det hjälper till att "låsa fast" kroppen för att den som är medvetslös inte ska kunna rulla tillbaka på rygg av misstag, och för att personen ska kunna andas fritt. Och om personen kräks rinner det bara ut, och inte ner i halsen. Om det är för tungt och för svårt, ropa på hjälp!

Sår och blödning

Om personen blöder mycket ska du omedelbart trycka hårt direkt på såret med dina händer. Det spelar ingen roll var såret är på kroppen, det går att göra överallt.

Luta dig över såret och lägg händerna ovanpå varandra med raka armar. Tryck ner hårt med raka armar direkt på skadan, och håll still.

Ropa på hjälp och be någon annan larma 112. Lyft inte händerna, håll hårt och håll still.

Om såret är på hand, fot, arm eller ben

Ett förband är en tygbit eller liknande som kan knytas runt såret för att stoppa blödningen. Be någon om hjälp att göra ett förband, om ni kan få fram en tygbit (ett förband, en handduk, en t-shirt eller annat tyg). Tyget ska knytas runt den blödande kroppsdelen, ovanför såret, så att du kan hålla kvar båda dina händer mot såret och stoppa blodet.

Om du är helt ensam kan du försöka att knyta förbandet själv. Håll i så fall kvar din ena hand mot såret, dra av din tröja med andra handen om du inte har något annat tyg. Knyt den sen så snabbt och hårt du kan ovanför såret. Fortsätt sedan att trycka med raka armar mot såret. Ropa på hjälp!

Om någon har satt i halsen

Om någon har satt i halsen får hen svårt att andas, och kan inte prata eller hosta. Då kan luften inte komma ner i lungorna, och personen kan kvävas och dö. Då är det viktigt att snabbt få bort saken som sitter fast i halsen.

Personer som sätter i halsen kan bete sig på olika sätt. En del tar sig för halsen och får blåaktig ansiktsfärg. En del viftar och vevar med armarna eller hoppar upp och ner, andra försöker gömma sig.

Gå fram till personen och slå hen hårt med öppen handflata på ryggen, mellan skulderbladen, max fem gånger. Om det inte hjälper, se till att du står bakom hen. Lägg sen dina armar runt hens kropp, med dina händer högt upp på hens mage, som på bilden här nedanför. Knyt dina händer och dra händerna mot dig snabbt så att du drar ihop hens mage. Det är för att försöka pressa upp luften som är kvar i hens lungor, så att saken som sitter fast skjuts ut.

Illustration över hur man gör ryggdunk och buktryck.
Bild och copyright: HLR-rådet

Handlingsplan för luftvägsstopp som du kan skriva ut (pdf)

Mer att läsa

Läsning för lärare och föräldrar

Hör av dig till Lilla Krisinfo!

Undrar du över något du läst här? Eller har du någon annan fråga eller synpunkt? 

Kontakta oss

Behöver du stöd och hjälp? 

Om du har frågor om allvarliga saker som händer är det bäst att fråga någon vuxen som du känner. Du kan också kontakta Bris, Barnens rätt i samhället. Dom har öppet dygnet runt och har utbildade kuratorer som kan hjälpa dig. Om du har en fråga som du inte vill prata med någon vuxen om kan du chatta med Bris eller Jourhavande kompis hos Röda Korsets ungdomsförbund.

Bris

Jourhavande kompis

Mer tips för dig som är orolig

Lilla Krisinfo: Om du känner dig orolig, ledsen eller rädd

Lilla Rädda barnen