Tromber

Publicerades

En tromb är en stark virvelvind som kan orsaka mycket skada. Dom känns igen på den speciella molnslangen som hänger ner från molnet. Tromber kan virvla upp löst material från marken, eller vatten om den åker över havet.

Tromb i Colorado, USA. Foto: Sean Waugh NOAA/NSSL., Public domain, via Wikimedia Commons

Tromber lämnar ofta spår i naturen. Ett typiskt tecken på att en tromb har hänt är att träd har fallit ner på marken i olika riktningar. Efter en vanlig storm brukar träden ligga ungefär åt samma håll. I några fall har tromber lyckats göra flera mil långa ”gator” i skogen. Tromber kan dra med sig föremål långa sträckor, och starka tromber kan slita av hustak och lyfta bilar.

Kan det bli tromber i Sverige?

Ja, men det är ganska ovanligt. SMHI skriver att det antagligen bildas åtminstone tio tromber i Sverige varje år. Det är svårt att säga exakt hur många eftersom tromber i Sverige ofta är små och kortvariga. Tromber vanligast under sommaren, men dom kan hända även under hösten.

Dom flesta tromberna i Sverige är lugna jämfört med tromberna i USA, och orsakar bara små skador. Till exempel nedfallna träd och avblåsta takbitar. Men i några fall blir skadorna större. Den 2 oktober 1986 drabbades Jämtland av en stark tromb. Tiotusentals träd föll och man kunde se spår av tromben över en 9 kilometer lång sträcka. Människor kan inte sugas upp av tromber i Sverige. Däremot skulle tromben kunna vara så stark att det är svårt att stå upp och att man ramlar omkull. 

I Sverige finns två fall när människor har dött av tromber. Det ena hände 1947 i Värmland och det andra 1961 i Arjeplog. I båda fallen var personerna som dog ute på sjön i båt. Tromberna var så starka att dom välte båtarna.

Varför är tromberna i Sverige inte lika kraftfulla som dom i USA?

Luften i Sverige är inte tillräckligt varm och fuktig. USA har ett helt annat klimat än Sverige, med varm och fuktig luft. När den varma och fuktiga luften möter kall luft kan den bli ostadig och då kan väldigt kraftiga regn- och åskskurar bildas. Ur de kraftiga åskmolnen kan starka tromber bildas.

Hör av dig till Lilla Krisinfo!

Undrar du över något du läst här? Eller har du någon annan fråga eller synpunkt? 

Kontakta oss

Behöver du stöd och hjälp? 

Om du har frågor om allvarliga saker som händer är det bäst att fråga någon vuxen som du känner. Du kan också kontakta Bris, Barnens rätt i samhället. Dom har öppet dygnet runt och har utbildade kuratorer som kan hjälpa dig. Om du har en fråga som du inte vill prata med någon vuxen om kan du chatta med Bris eller Röda Korsets Jourhavande kompis.

Bris

Jourhavande kompis

Mer tips för dig som är orolig

Lilla Krisinfo: Om du känner dig orolig, ledsen eller rädd

Lilla Rädda barnen