Jordens rörelser kan leda till naturolyckor

Publicerades

Jorden är uppbyggd av flera olika lager. Många naturolyckor händer på grund av rörelser i dom olika lagren.

Längst inne i jorden finns den heta kärnan, omkring den finns manteln och längst ut är jordskorpan. Jordskorpan och den översta delen av manteln är uppdelad i stora plattor som rör sig. Plattornas rörelser kan orsaka naturkatastrofer som jordbävningar och vulkanutbrott. Efter vissa jordbävningar kan även tsunamier uppstå.  

Risken för stora naturolyckor, till exempel jordbävningar och vulkanutbrott, är störst nära plattgränserna. Innan man åker utomlands är det bra att ta reda på så mycket som möjligt om landet man åker till, bland annat om det finns risk för någon typ av naturolyckor. Sveriges ambassader har reseinformation på Sweden Abroad. Man kan också få information via appen UD Resklar.

Sverige ligger ganska långt ifrån en plattgräns. Därför kan vulkanutbrott eller väldigt stora jordbävningar inte hända här. Men det finns naturolyckor, till exempel laviner, ras och skred som kan hända även här.

Bild från SGU:s film om vulkaner. Den innersta, ljusaste, delen är jordens inre kärna. Den lite mörkare delen är den yttre kärnan. Sedan kommer manteln, som på bilden är mörkröd. Det yttersta, tunnaste, lagret är jordskorpan. 

Linjerna visar var plattgränserna går. Illustratör: Christina Merckhoff. Källa: Naturhistoriska riksmuseet. 

Hör av dig till Lilla Krisinfo!

Undrar du över något du läst här? Eller har du någon annan fråga eller synpunkt? 

Kontakta oss

Behöver du stöd och hjälp? 

Om du har frågor om allvarliga saker som händer är det bäst att fråga någon vuxen som du känner. Du kan också kontakta Bris, Barnens rätt i samhället. Dom har öppet dygnet runt och har utbildade kuratorer som kan hjälpa dig. Om du har en fråga som du inte vill prata med någon vuxen om kan du chatta med Bris eller Röda Korsets Jourhavande kompis.

Bris

Jourhavande kompis

Mer tips för dig som är orolig

Lilla Krisinfo: Om du känner dig orolig, ledsen eller rädd

Lilla Rädda barnen