Se upp för skadliga länkar!

Publicerades

Det vanligaste sättet att för bedragare att komma åt dina lösenord eller bankuppgifter är genom att lura dig att klicka på en länk, öppna en fil eller dela med dig av dina lösenord eller bankuppgifter. Det kallas för nätfiske och är olagligt!

Du ska aldrig klicka på en länk som du får skickad till dig via sms, sociala medier, mejl eller någon annanstans, om du inte är säker på vem det är som har skickat den. 

Om du får ett meddelande eller ett mejl där det till exempel står att du har vunnit ett pris eller att du kan få köpa något väldigt billigt om du skyndar dig, så kan det vara någon som försöker lura dig att klicka på en länk med ett virus i. Ett trix som dom som luras ofta använder är att dom försöker få dig att känna att du måste klicka på länken direkt.

Om du är osäker på om meddelandet du har fått är säkert så ska du aldrig klicka på några länkar. Men här är några saker du kan göra för att se om meddelandet är säkert:

• Läs igenom meddelandet. Ser du något som ser konstigt ut, hittar du några stavfel eller konstiga meningar?
• Titta på mejladressen eller telefonnumret. Känner du igen det eller ser det konstigt ut?
• Fundera på om du brukar få mejl eller sms från den avsändaren.

Om du fortfarande är osäker är det alltid bra att fråga en vuxen om hjälp.

Hör av dig till Lilla Krisinfo!

Undrar du över något du läst här? Eller har du någon annan fråga eller synpunkt? 

Kontakta oss

Behöver du stöd och hjälp? 

Om du har frågor om allvarliga saker som händer är det bäst att fråga någon vuxen som du känner. Du kan också kontakta Bris, Barnens rätt i samhället. Dom har öppet dygnet runt och har utbildade kuratorer som kan hjälpa dig. Om du har en fråga som du inte vill prata med någon vuxen om kan du chatta med Bris eller Röda Korsets Jourhavande kompis.

Bris

Jourhavande kompis

Mer tips för dig som är orolig

Lilla Krisinfo: Om du känner dig orolig, ledsen eller rädd

Lilla Rädda barnen