Grooming

Publicerades

Alla på nätet är inte snälla, inte ens alla vuxna. Om en vuxen person skriver till dig på internet för att försöka träffas eller få nakenbilder, kallas det för grooming. Det är olagligt och aldrig ditt fel om det händer. Här kan du läsa om hur du kan skydda dig mot grooming och vad du ska göra om du råkar ut för det.

Vad är grooming?

Grooming är när en vuxen kontaktar ett barn på nätet i sexuellt syfte. Den vuxna försöker ofta bygga en vänskap genom att verka snäll och pålitlig. När barnet börjar lita på den vuxna, kan personen börja be om till exempel nakenbilder, sexuella samtal eller föreslå att dom ska träffas i verkligheten.

Om du blir utsatt för grooming är det viktigt att du berättar det för en vuxen. Det är också viktigt att du sparar skärmdumpar, så att ni kan anmäla brottet till polisen. Anmäl även om du inte vet vad personens riktiga namn är.

Vissa vuxna låtsas att dom är barn

På nätet är det extra svårt att veta om den du pratar med verkligen är den du tror. Tyvärr finns det vuxna på internet som låtsas att dom själva är barn. Dom luras att dom vill bli kompis, men egentligen vill dom göra något sexuellt med barn eller få tag på nakenbilder på barn.

Om en okänd person har börjat skriva till dig i en chatt eller ett spel kan du fundera lite extra på varför den personen skriver till dig

Grooming kan börja som en rolig chatt

Grooming börjar ofta som en helt vanlig chatt. Någon kanske kontaktar dig och vill lära känna dig, hen kanske säger att hen är ett barn, och kanske till och med ser ut som ett barn i chatten. Personen är oftast väldigt snäll och intresserad av att få veta mer om dig. Hen kanske frågar om hur du har det hemma eller i skolan, och vill hjälpa dig med olika problem eller saker som du tänker på. Därför kan det vara svårt att upptäcka att personen inte är snäll på riktigt.

Om groomingen fortsätter blir ni bra vänner och chattar oftare och oftare med varandra. Ni kanske skickar vardagliga bilder till varandra ganska länge innan personen ber dig göra något som känns konstigt.

Saker att vara uppmärksam på:

  • Personen vill snabbt prata om privata saker, till exempel var du bor eller om något jobbigt händer i ditt liv. Personen kan använda informationen för att utpressa dig senare.
  • Personen berättar inte så mycket om sig själv. Det kan tyda på att personen är någon annan än vad hen utger sig för att vara.
  • Personen pratar om sex. Hen kan till exempel fråga om du har haft sex, vad du har på dig eller hur din kropp ser ut.
  • Personen tjatar eller pressar dig. Det kan till exempel handla om att du ska skicka nakenbilder eller svara på obekväma frågor.
  • Personen blir arg när du säger nej. Hen kan få dig att känna dig dum genom att bli sur, arg eller ignorera dig.
  • Personen vill att du håller er kontakt hemlig. Det är ofta ett varningstecken om personen säger att du inte får berätta om hen för dina föräldrar eller kompisar.

  • Personen hotar dig. Hen kanske säger att hen ska avslöja hemligheter eller sprida bilder på dig om du inte gör som hen vill.

Om någon ber dig skicka nakenbilder eller visa dig i en kamera – låt bli att svara och berätta för en vuxen

Om personen börjar fråga om du kan skicka privata bilder på dig, till exempel där du visar din kropp, kan det kännas svårt att säga nej. Det kan kännas spännande att dela sådana bilder med varandra. Men kom ihåg att du inte kan få bort bilder som du skickat, om personen tar en skärmdump eller sparar bilderna i sin dator eller mobil. Samma sak gäller för videosamtal och livestreaming.

Ett tips om du får en sådan fråga är att låta bli att svara helt. Det är också viktigt att du berättar för en vuxen som du litar på och känner dig trygg med. Då kan ni hjälpas åt att blockera personen och anmäla till appen så att inte andra råkar ut för samma sak.

Läs mer om att prata med en vuxen längre ner på sidan. 

Nudes och utpressning – spara skärmdump om du blir utsatt

Om en person har fått nakenbilder på dig kan det också hända att personen hotar att publicera bilderna på internet om du inte ger pengar eller skickar fler bilder. Det kallas för utpressning och är inte heller lagligt. Om det händer är det viktigt att du tar en skärmdump av chatten och berättar för en vuxen, så att ni kan anmäla brottet till polisen.

Ta alltid en skärmdump, även om personen kan se i appen att du gör det.

Om någon skickar nakenbilder till dig

Berätta för en vuxen om någon skickar nakenbilder till dig, som du inte har bett om. Det är lika fel att skicka till exempel dickpicks till någon som inte vill ha det, som att visa snoppen eller snippan i verkligheten för någon som inte vill se. Att göra så kallas för att ofreda någon annan.

Om någon gör så här kan du anmäla brottet till polisen. Gör det tillsammans med en vuxen du känner dig trygg med. Personen som skickat bilderna kanske gör likadant mot andra. Om du polisanmäler hjälper du dom också.

Om någon föreslår att ni ska träffas

Grooming kan leda till att personen föreslår att ni ska ses. Om du får ett sånt förslag är det viktigt att du berättar direkt för en vuxen som du litar på, så att ni tillsammans kan ta reda på vem personen verkligen är. Ett knep kan vara att prata över video först (till exempel Facetime). Om personen inte vill det, är det ett varningstecken. Om det visar sig vara en vuxen, eller om personen beter sig konstigt, kan du lägga på direkt.

Så kan du skydda dig:

  • Fundera alltid på varför en okänd person kontaktar dig. Försök ta reda på om personen verkligen är den du tror.

  • Skicka aldrig nakenbilder till någon som du inte känner väl.

  • Lämna aldrig ut personlig information, som din adress eller telefonnummer, till någon okänd på internet.

  • Kolla dina sekretessinställningar i olika appar och dela bara det som du känner dig bekväm med att andra ser. Till exempel information om var du är någonstans. 

  • Dela aldrig vidare bilder på andra som är nakna, skadade eller döda.  

Det är aldrig ditt fel om du blir lurad

Det kan kännas väldigt jobbigt om du förstår att du har blivit utsatt för grooming. Du har ju trott att du fått en ny jättesnäll kompis som har brytt sig om dig. Du kanske har berättat saker om dig själv som inte så många vet.

Om det visar sig att det här inte alls var en kompis i din egen ålder utan en vuxen som vill dig illa, är det inte konstigt att du blir ledsen. En del barn och ungdomar skäms också, för att dom känner sig lurade. Det är viktigt att komma ihåg att inget av det som har hänt är ditt fel. Det är den vuxna som har gjort fel.

Våga berätta för en vuxen - även om det känns omöjligt

Du behöver aldrig skämmas om någon gör dumma saker mot dig. Du ska heller inte skämmas om du själv har skickat bilder. Det är personen som bett dig skicka dom som har gjort fel, inte du. Samma sak gäller om någon publicerar en bild på dig på internet fastän du inte vill det.

Vill eller kan du inte prata med din förälder? Det är vanligt och helt okej. I stället kanske du har en snäll lärare, fritidsledare, släkting, föräldern till din kompis eller någon annan vuxen som du känner dig trygg med?

Bra att tänka på:

  • Vilken vuxen person i din närhet skulle du kunna prata med om du behövde hjälp?

  • Som barn kan du alltid ringa till BRIS för att få stöd och hjälp om du inte har någon att prata med.

Sprid inte bilder som kan göra någon annan ledsen

Tänk också på att aldrig dela bilder där andra är nakna. Det gäller också bilder där någon är särskilt utsatt eller sårbar. Ett exempel kan vara en skadad eller död person i en olycka. Var omtänksam om alla, men särskilt när det gäller bilder på barn. Det är lika allvarligt att göra någon ledsen online som i verkligheten.

Bra att fundera på:

  • Hur kan bilder du delar påverka andra? Finns det något som kan göra någon annan ledsen?
  • Vilka bilder på dig skulle du själv inte vilja att någon annan delade i till exempel sociala medier?

Inte bara på nätet

I den här texten kanske det låter som att sexuella övergrepp bara är något som händer på nätet, men vi vet att många som läser kan ha varit med om något otäckt i verkligheten också. Att tvingas göra något som man själv inte känner sig bekväm med är lika allvarligt, oavsett om det är på nätet eller inte. Det är jätteviktigt att du berättar för någon du litar på om något sådant skulle hända dig.

Hör av dig till Lilla Krisinfo!

Undrar du över något du läst här? Eller har du någon annan fråga eller synpunkt? 

Kontakta oss

Behöver du stöd och hjälp? 

Om du har frågor om allvarliga saker som händer är det bäst att fråga någon vuxen som du känner. Du kan också kontakta Bris, Barnens rätt i samhället. Dom har öppet dygnet runt och har utbildade kuratorer som kan hjälpa dig. Om du har en fråga som du inte vill prata med någon vuxen om kan du chatta med Bris eller Jourhavande kompis hos Röda Korsets ungdomsförbund.

Bris

Jourhavande kompis

Mer tips för dig som är orolig

Lilla Krisinfo: Om du känner dig orolig, ledsen eller rädd

Lilla Rädda barnen