Dricksvatten
Vi människor behöver vatten för att kunna leva. Vid en kris är det viktigt att du och din familj har tillgång till rent dricksvatten. Det är bra att planera hur ni ska få tag i dricksvatten om vattnet i kranen slutar fungera. I en kris är det viktigt att bara använda vatten till det som verkligen behövs. Därför är det bra att ha våtservetter och handsprit hemma, så att ni kan hålla er rena utan vatten. Här nedanför kommer en lista på saker du kan göra för att ha rent dricksvatten hemma.
Tips på planering för att ha rent dricksvatten hemma:
- En person kan behöva minst tre till fem liter vatten per person och dag. Om du har husdjur behöver dom också vatten!
- Häll upp extra dricksvatten i dunkar eller flaskor, så att du är förberedd om det blir strömavbrott.
- Ställ flaskorna på ett svalt eller kallt, och mörkt eller skuggigt ställe. Dom kan stå i skugga på balkongen om det inte är varmt ute. Eller frys in vattnet i PET-flaskor. Då kan ni använda dom både för att hålla maten i frysen och kylen kall, och för att dricka vattnet när det har tinat. Fyll inte flaskorna ända upp, dom kan spricka när dom fryser till is!
- Det är bra att ha en lite större vattendunk hemma, så att du kan hämta vatten från ett hämtställe.
Om vattnet slutar fungera
Kriser kan påverka vattnet hemma. När det till exempel blir ett långt strömavbrott kan vattnet sluta fungera helt. Det är för att vattnet pumpas ut till människors hus med hjälp av eldrivna pumpar till vattentorn. När det blir ett strömavbrott slutar pumparna att fungera. Då försvinner vattnet från dom som bor högt upp först. Det är för att vattnet måste pumpas upp till dom husen som ligger högre upp än vattentornet, för att vattnet ska orka hela vägen upp.
Om det blir översvämningar eller vattenläckor kan dricksvattnet bli smutsigt och inte gå att dricka. Vid såna kriser ställer kommunen ut stora vattentankar på olika ställen som man får hämta vatten från. För att ta reda på var hämtstället ligger kan du söka på din kommuns namn + kontakt för att ringa och prata med dom. Då kan du även skriva ner adressen på en lapp som du kan ha i nödfall.
Källa till den här texten
- MSB: Tillgång till vatten i kris (skriven för vuxna)
- Livsmedelsverket: Hemberedskap – för dig som privatperson (skriven för vuxna)