Om det börjar brinna

Uppdaterades

En liten eld kan snabbt växa till en stor brand som är svår att släcka. Kolla att ni har en brandvarnare och en brandsläckare hemma, och lek aldrig med elden.

Vad gör jag om det brinner?

Om det brinner är det viktigt att vara snabb!

  • Ropa för att varna andra.
  • Ta dig ut snabbt! Röken är giftig så försök att hitta ut där det är minst rök. Om det inte går ska du krypa under röken.
  • Stäng in branden. Om du är säker på att det inte finns någon kvar i rummet ska du stänga dörrarna bakom dig. Då sprider sig inte branden lika fort.
  • Stanna ute när du kommit ut! Branden och röken blir snabbt värre och om du går tillbaka in är det inte säkert att du kan ta dig ut igen.
  • Kom ihåg att någon snabbt måste ringa 112!

Innan du öppnar en dörr ska du känna med handen om dörren är varm. Om dörren är varm upptill brinner det förmodligen på andra sidan. Försök då hitta en annan väg ut.

Kryp under röken! Illustration: Christina Jonsson.

Hur släcker jag en brand?

Små bränder som inte släcks kan bli stora på väldigt kort tid. Och en stor brand kan i sin tur förstöra hela hus, bränna ner träd och i värsta fall göra att människor och djur dör. Men en liten brand går ofta att släcka med hjälp av en brandsläckare.

Så använder du en brandsläckare:

  1. Dra ut sprinten ur brandsläckaren.

  2. Lossa slangen.

  3. Rikta munstycket mot det som brinner. Sikta långt ner, inte mot toppen av lågorna.

  4. Håll fast munstycket längst fram.

  5. Gå nära branden och huka dig ner.

  6. Tryck in handtaget.

  7. Rör dig runt branden så att du kommer åt att släcka.

Tänk på att en brandsläckare bara går att använda en gång. Sen måste den antingen fyllas på eller återvinnas.

OBS! Använd aldrig en brandsläckare om du är osäker på hur du ska göra. Då är det bättre att ta dig ut och ropa efter hjälp. 

Foto: Johan Eklund/MSB.

Kyl brännskador med vatten

Om du bränner dig ska du kyla skadan med vatten direkt. Skölj minst 10–15 minuter med svalt vatten. Vattnet ska inte vara iskallt för då gör det ont och du orkar inte kyla tillräckligt länge. Det svala vattnet hjälper mot smärtan och hindrar att skadan blir värre.

Varför startar bränder?

När det börjar brinna inomhus är det oftast för att någon har glömt att släcka levande ljus eller stänga av spisen. Brödrostar, hårtorkar och sånt som behöver el kan också börja brinna om dom går sönder.

Utomhus kan det börja brinna om det är väldigt torrt i marken eller skogen, och någon till exempel slarvar med att släcka en grill.

Eld behöver värme, syre och bränsle

För att det ska brinna behövs värme, syre och bränsle. Bränsle är det som brinner, till exempel trä eller plast. Om du tar bort någon av dom här tre sakerna slocknar elden. Här är tre exempel:

  • Vatten släcker en lägereld eftersom eldens värme försvinner.
  • Ett lock släcker en brand i en kastrull eftersom syret försvinner och elden kvävs.
  • En lägereld slocknar när veden brunnit ut eftersom bränslet (veden) är slut.

Olika material börjar brinna olika lätt. Papper, tyg och plast är exempel på sånt som lätt börjar brinna.

Häll inte vatten på en brinnande kastrull, lägg på ett lock istället! Illustration: Christina Jonsson.

Så här förhindrar du bränder

Det finns många enkla saker som du kan göra för att det inte ska börja brinna. Här är några exempel:

  • Stäng av spisplattorna.
  • Släck levande ljus innan du går ut ur rummet, även om du ska komma tillbaka snart.
  • Lampor kan bli väldigt varma. Häng aldrig tyg, servetter eller något annat på en lampa.
  • Om du märker att en elektrisk apparat eller en sladd är trasig – dra ur kontakten och berätta det för en vuxen. I en trasig sladd kan det bli kortslutning och det kan starta en brand.
  • Dra ut kontakterna till elektriska apparater när det åskar. Om åskan slår ner kan apparaterna skadas inuti utan att det märks på en gång. Skadorna kan starta en brand senare.

Lämna aldrig, ALDRIG levande ljus när du går ut ur ett rum, inte ens för en liten stund! Blås ut dom, och tänd igen när du kommer tillbaka in istället. Illustration: Christina Jonsson.

Brandrök är minst lika farligt som eld

Brandrök är giftig och kan göra en yr, sömnig och medvetslös. När det väl har börjat brinna kan branden sprida sig väldigt fort. Det blir mycket rök och det kan bli svårt att se och andas inomhus. Röken och elden sprider sig snabbt till andra rum om dörrarna är öppna.

Brandvarnare upptäcker bränder snabbt

Brandvarnare märker tidigt om det börjar brinna och tjuter högt så att alla i hemmet varnas. Det är viktigt att ha brandvarnare hemma eftersom bränder nästan är helt tysta i början.

Brandvarnare ska sitta i taket, det är dit röken kommer först. Det ska finnas minst en brandvarnare på varje våning i ett hus.

Kom ihåg att prova batterierna i brandvarnaren!

Prova batterierna i brandvarnaren ofta, så du vet att dom fungerar. Du provar genom att trycka på en knapp på brandvarnaren. Om det piper jättehögt fungerar brandvarnaren.

OBS! Ha alltid med dig en vuxen när du testar brandvarnaren. Om du inte når brandvarnaren är det bättre att låta en vuxen testa den, så att du inte ramlar och slår dig. 

Foto: Helen & Bodil Sturesson/Johnér.

Hör av dig till Lilla Krisinfo!

Undrar du över något du läst här? Eller har du någon annan fråga eller synpunkt? 

Kontakta oss

Behöver du stöd och hjälp? 

Om du har frågor om allvarliga saker som händer är det bäst att fråga någon vuxen som du känner. Du kan också kontakta Bris, Barnens rätt i samhället. Dom har öppet dygnet runt och har utbildade kuratorer som kan hjälpa dig. Om du har en fråga som du inte vill prata med någon vuxen om kan du chatta med Bris eller Röda Korsets Jourhavande kompis.

Bris

Jourhavande kompis

Mer tips för dig som är orolig

Lilla Krisinfo: Om du känner dig orolig, ledsen eller rädd

Lilla Rädda barnen