Om kriget i Ukraina och hur det kan påverka oss i Sverige

Uppdaterades

På nyheterna pratas det mycket om att Rysslands krig mot Ukraina även är ett hot mot Sverige. På den här sidan hittar du svar på frågor om kriget i Ukraina och hur det kan påverka oss i Sverige.

This page is also available in English (opens in new tab)

Vad är det som händer i Ukraina?

Länderna Ryssland och Ukraina är grannar och har länge haft konflikter. Dels om ett område som heter Krim, som togs över av Ryssland 2014 mot Ukrainas vilja, men också för att Ukraina vill gå med i Nato. Nato är ett förbund av flera länder som har lovat att försvara varandra om det blir krig. Ryssland är inte med i Nato, och dom vill inte att Ukraina ska gå med i Nato heller. I februari 2022 anföll Ryssland Ukraina med bombflygplan och skjutvapen. Sedan dess har det varit krig mellan länderna.

Lilla Krisinfo: Frågor och svar om Nato

På nyheterna säger dom att Ryssland kan attackera fler länder om några år. Kan det bli så?

Det är ingen som vet vad som händer i framtiden. Just nu krigar Ryssland mot landet Ukraina, för att Ryssland tycker att dom ska få äga Ukraina. Ukraina är en del av Europa och därför kan ett krig där påverka säkerheten i Sverige. 

Sverige hjälper Ukraina att försvara sig för att vi vill att Ukraina ska få ha kvar sitt land. Många andra länder gör likadant. Sverige är också med i försvarsalliansen Nato. Alla länder som är med där har lovat att hjälpa varandra om någon blir attackerad. Dessutom är vi med i EU som också hjälper varandra. Massor av personer jobbar hårt för att se till att det inte blir krig i fler länder. Att det pratas så mycket om det i nyheterna just nu är för att vi tillsammans med andra länder måste visa Ryssland att det skulle vara en dålig idé att försöka attackera andra länder.

Kan det bli krig i Sverige?

Just nu är risken liten för att Sverige ska bli attackerat. Men det finns spänningar och oro i världen, till exempel på grund av att Ryssland har invaderat Ukraina. Försvarsmakten håller noga koll på vad som händer i närheten av Sverige för att skydda oss. Försvarsmakten tror inte att det blir krig i Sverige här och nu. Men eftersom det är svårt att veta hur omvärlden kommer att förändras behöver vi som land vara bättre förberedda på att något kan hända. Det behöver inte handla om krig, en större kris som ett elavbrott är också något vi behöver vara förberedda på. Alla behövs i försvaret av Sverige, därför är det viktigt att så många som möjligt i Sverige vet hur man kan hjälpa till.

Om USA slutar hjälpa Ukraina att försvara sig mot Ryssland, måste vi i Sverige skicka alla våra soldater till Ukraina då?

På nyheterna har dom rapporterat om att USA inte vill hjälpa Ukraina lika mycket som förut. Då måste vi andra göra mer.

Men Sverige bestämmer själv om vi ska skicka soldater till ett annat land. Även om vi har gått med i Nato, väljer vi själva hur vi vill hjälpa till. Inget är bestämt om att skicka svenska soldater till Ukraina.

Vissa länder i Europa pratar om att dom kanske ska skicka soldater till Ukraina om det blir fred där. Dom soldaterna skulle i så fall vara där för att se till att det inte blir krig igen. För att dom europeiska länderna ska skicka soldater måste USA lova att hjälpa till om soldaterna skulle bli attackerade. Men det är inte heller något som är bestämt än.

Många duktiga människor jobbar för att hjälpa Ukraina och för att stoppa kriget, så att inte fler länder dras in i krig.

Hur hjälper Sverige Ukraina?

Sverige hjälper Ukraina med nödhjälp, vapen och annan utrustning till deras försvar, men vi skickar inga soldater och är inte med i kriget. Den mesta hjälp vi skickar till Ukraina handlar om att hjälpa människor som tvingats fly eller som annars påverkas av kriget. 

En karta med Sverige, Ryssland och Ukraina. Karta: MSB

Behöver jag vara rädd?

Nej, det behöver du inte. Men det är helt naturligt att bli rädd när skrämmande saker händer. Vi har ju svårt att styra över våra känslor.

Det viktiga är att inte sitta helt ensam med sin oro. Du kan alltid prata med en vuxen om du blir rädd av något du hör, ser eller läser.

Vi människor behöver varandra, särskilt när vi är rädda och oroliga. Därför är det så bra att många människor gör extra mycket just nu. Att vi går ihop och stöttar varandra. Jobbiga känslor och tankar blir mindre jobbiga om vi prata med någon annan om dom.

Situationen i Ukraina där kriget pågår är förstås väldigt allvarlig. Här i Sverige är det fortfarande inte nära att det blir krig, och det är många vuxna som jobbar med att hålla koll på vad som pågår, så att det ska fortsätta vara säkert i Sverige.

Du behöver inte själv ta ansvar för att hålla koll på all information. Dom vuxna som finns i din närhet har ansvar att berätta för dig om det är något jätteviktigt du behöver veta, om det händer något allvarligt. 

Finns det risk att Ryssland använder kärnvapen i Ukraina?

Att hota med att använda kärnvapen är ett sätt att skrämma och försöka få andra länder att lyda. Ingen vet helt säkert vad Ryssland kommer att göra i kriget mot Ukraina, men de flesta experter tror att risken för att de använder kärnvapen är liten. Idag har ganska många länder i världen kärnvapen, men trots det har inte kärnvapen använts i krig på mer än 75 år. 

Skulle vi i Sverige kunna skadas av ett kärnvapenangrepp mot Ukraina?

När ett kärnvapen exploderar bildas det farlig radioaktiv strålning och ibland kan den spridas med vinden långt bort från explosionen. Men ju längre bort från explosionen man är desto mindre strålning finns det i luften. Sverige ligger så långt bort från Ukraina att effekterna här skulle bli ganska små. Fast svenska experter skulle ändå behöva mäta strålningen så att vi har koll på hur mycket det är.

Är allt som jag ser i sociala medier om kriget sant?

Nej, allting som står i sociala medier är inte sant. Ibland överdriver någon, eller lägger upp något för att det ska få uppmärksamhet. Eller för att få dig att tro och känna något speciellt.

Behöver jag göra något särskilt på grund av kriget?

Det bästa du kan göra just nu är att fortsätta leva ditt liv som vanligt.

En sak som alltid är bra att tänka på är att ha ett förråd med vatten, mat och andra saker hemma. Det är bra om det till exempel blir ett längre strömavbrott eller någon annan kris. Även när det är krig i länder långt borta från Sverige kan det bli tomt på hyllorna i affärerna här, om det är mat eller andra saker som Sverige brukar köpa från dom länderna.

Alla, vuxna och barn, är viktiga i samhället. Även när allt är lugnt och det är fred överallt finns det dom som behöver hjälp av andra. Om du är med i en scoutkår, en fotbollsklubb eller någon annan förening kan du prata med dina ledare om det finns något sätt att hjälpa andra. Många föreningar har redan gjort det under pandemin.

Om dom här frågorna och svaren

Informationen kommer i första hand från

Lilla Krisinfo har tillsammans med BRIS (Barnens Rätt I Samhället) skrivit frågorna och svaren.

Hör av dig till Lilla Krisinfo!

Undrar du över något du läst här? Eller har du någon annan fråga eller synpunkt? 

Kontakta oss

Behöver du stöd och hjälp? 

Om du har frågor om allvarliga saker som händer är det bäst att fråga någon vuxen som du känner. Du kan också kontakta Bris, Barnens rätt i samhället. Dom har öppet dygnet runt och har utbildade kuratorer som kan hjälpa dig. Om du har en fråga som du inte vill prata med någon vuxen om kan du chatta med Bris eller Jourhavande kompis hos Röda Korsets ungdomsförbund.

Bris

Jourhavande kompis

Mer tips för dig som är orolig

Lilla Krisinfo: Om du känner dig orolig, ledsen eller rädd

Lilla Rädda barnen