Sjukdomen mpox

Uppdaterades

Sjukdomen mpox sprider sig just nu i flera länder i Afrika. En person i Sverige har blivit smittad. Personen har fått den nya varianten av sjukdomen. Forskarna tror att det kan vara en farligare variant. Du kan läsa mer om den nya varianten längre ner. Folkhälsomyndigheten säger att det inte är så stor risk för att mpox ska sprida sig i Sverige. För att minska risken ännu mer har Folkhälsomyndigheten tagit fram råd för dom som reser till och från områden där mpox sprids. Om du har varit i ett sånt område ska du till exempel hålla koll på om du får blåsor och sår på kroppen.

Den smittade personen i Sverige blev smittad under en resa till en del av Afrika där sjukdomen sprids. Personen har fått vård och information om hur hen ska göra för att inte sprida smittan vidare till andra människor.

Vad är mpox?

Mpox (utalas ”empåx”) är en ovanlig sjukdom som orsakas av ett virus. Viruset har fått namnen MPV och MPXV.

Sjukdomen kan bland annat göra så att man får blåsor eller sår på kroppen, och ibland även feber och ont i huvudet. Blåsorna kan komma på olika ställen på kroppen. Mpox-viruset finns framför allt i blåsorna. Besvären brukar gå över av sig själva efter två till fyra veckor. Det är ovanligt att man blir allvarligt sjuk.

Sjukdomen mpox upptäcktes hos människor för 50 år sedan. Det är en zoonos, alltså en sjukdom som kan överföras från djur till människor. I början kallades mpox för apkoppor, eftersom viruset först upptäcktes hos apor.

Mpox är en ”allmänfarlig sjukdom” i Sverige. Det betyder att den som misstänker att den är smittad måste ta kontakt med vården, till exempel ringa till 1177. Det finns vaccin för att skydda sig mot sjukdomen.

Den nya varianten, klad 1

Den nya varianten av mpox kallas för klad 1 (klad betyder ”typ”.)

Forskarna tror att den är mer allvarlig än den variant som funnits i Sverige förut, klad 2b. Mpox klad 2b började spridas över världen under 2022.

Folkhälsomyndigheten säger att ungefär 300 personer i Sverige har haft den varianten av mpox sedan 2022. En skillnad mellan den nya och den gamla varianten är att den nya, klad 1, har drabbat fler barn och ungdomar.

Hur smittar mpox?

Du behöver vara väldigt nära en person med mpox för att själv bli smittad. Det kan till exempel smitta genom kyssar, sexuella kontakter eller annan nära hudkontakt. Viruset finns framför allt i blåsorna hos personen som är sjuk. Viruset kan också finnas i slemhinnor och kroppsvätskor, till exempel i saliv eller i sperma.

Man kan bli smittad genom att till exempel använda samma handduk eller sängkläder som en smittad person, men det är mycket ovanligt.

Är mpox farligt?

Dom flesta som får mpox blir friska av sig själva inom två till fyra veckor, men det kan vara jobbigt att vara sjuk. Vissa kan vara känsligare mot viruset, särskilt små barn, gravida och personer med dåligt immunförsvar. För dom kan sjukdomen bli farlig och till och med dödlig.

Symtom på mpox

Det brukar ta 6 till 13 dagar från att man blir smittad till att man får symtom, alltså tecken på att man är smittad. Men det kan också ta kortare eller längre tid, ända upp till 21 dagar. Symtomen kan vara olika, beroende på hur man har blivit smittad. 

Vanliga symtom om man har blivit smittad genom sex:

  • Blåsor eller sår i ansiktet eller i och runt munnen och i halsen.
  • Blåsor eller sår på och runt könsorganen och runt rumphålet
  • Problem med magen, till exempel diarré
  • Svårt att kissa
  • Smärta runt rumphålet och i ändtarmen
  • Tyngdkänsla i nedre delen av magen och i bäckenet

Vanliga symtom om man har blivit smittad på andra sätt:

  • Blåsor eller sår på bröstet, armar, ben, händer och fötter
  • Feber
  • Ont i huvudet och i musklerna
  • Svullna lymfkörtlar.

Jag tror att jag har fått mpox! Vad ska jag göra?

Om du tror att du har fått mpox måste du söka vård. Det är viktigt eftersom mpox är en allmänfarlig sjukdom. Det betyder att vården måste ha koll på dom som är sjuka, för att inte fler ska bli smittade.

Folkhälsomyndigheten: gör så här

Folkhälsomyndigheten har tagit fram rekommendationer (en sorts råd från myndigheterna) till personer som reser till och från områden där mpox sprids.

Om du reser till Sverige från ett område där mpox sprids:

  • Håll koll på om du får symtom på mpox, som blåsor och sår som gör ont. Håll koll i tre veckor efter att du har kommit hem. Ring 1177 om du får tydliga symtom.
  • Ring 1177 om du har haft nära kontakt med en person som är smittad, eller som kan vara smittad. Gör det även om ingen av er har varit i ett område där mpox sprids, och även om du inte har några symtom.

Om du reser till områden där mpox sprids:

  • Om du är i ett område där mpox sprids ska du undvika nära kontakt med andra människor.
  • Kontakta vården om du får tydliga symtom på mpox, som blåsor och sår som gör ont.
  • Res inte om du har tydliga symtom på mpox.
  • Folkhälsomyndigheten rekommenderar att vissa personer ska vaccinera sig mot mpox. Ta reda på om du ska vaccinera dig.

Hör av dig till Lilla Krisinfo!

Undrar du över något du läst här? Eller har du någon annan fråga eller synpunkt? 

Kontakta oss

Behöver du stöd och hjälp? 

Om du har frågor om allvarliga saker som händer är det bäst att fråga någon vuxen som du känner. Du kan också kontakta Bris, Barnens rätt i samhället. Dom har öppet dygnet runt och har utbildade kuratorer som kan hjälpa dig. Om du har en fråga som du inte vill prata med någon vuxen om kan du chatta med Bris eller Jourhavande kompis hos Röda Korsets ungdomsförbund.

Bris

Jourhavande kompis

Mer tips för dig som är orolig

Lilla Krisinfo: Om du känner dig orolig, ledsen eller rädd

Lilla Rädda barnen