Om kriget i Ukraina

Uppdaterades

Undrar du saker om kriget i Ukraina och hur det kan påverka dig? På den här sidan hittar du svar på några vanliga frågor.

Vad är det som händer i Ukraina?

Länderna Ryssland och Ukraina är grannar och har länge haft konflikter. Dels om ett område som heter Krim, som togs över av Ryssland 2014 mot Ukrainas vilja. Dels för att Ukraina vill gå med i NATO. NATO är ett förbund av flera länder som har lovat att försvara varandra om det blir krig. Ryssland är inte med i NATO, och dom vill inte att Ukraina ska gå med heller. I februari 2022 anföll Ryssland Ukraina med bombflygplan och skjutvapen och sedan dess har det varit krig mellan länderna.

En karta med Sverige, Ryssland och Ukraina. Karta: MSB

Är det krig i Sverige?

Nej, det är inte krig i Sverige. Försvarsmakten och dom svenska politikerna tror inte att det kommer att bli krig i Sverige just nu, även om det är omöjligt att säga säkert vad som kommer att hända. Sverige är inte med i NATO men vi har ansökt om att bli det. Vi hjälper Ukraina med nödhjälp, vapen och annan utrustning till deras försvar, men vi skickar inga soldater och är inte med i kriget. Den mesta hjälp vi skickar till Ukraina handlar om att hjälpa människor som tvingats fly eller som annars påverkas av kriget. 

Behöver jag vara rädd?

Nej, du behöver inte vara rädd, men vi kan inte heller styra över våra känslor. Det är inte konstigt att känna sig rädd när skrämmande saker händer. Om du blir rädd av något du hör, ser eller läser så kan du alltid prata med en vuxen om det. Det är viktigt att inte hålla en sån oro inom sig. Vi behöver varandra, särskilt när vi är rädda och oroliga. Därför är det så bra att många människor gör extra mycket just nu. Att vi går ihop och stöttar varandra. Så det är bra om du kan prata med någon nära dig om vad du tänker och känner.

Situationen i Ukraina där kriget pågår är förstås väldigt allvarlig. Här i Sverige är det fortfarande inte nära att det blir krig, och det är många vuxna som jobbar med att hålla koll på vad som pågår, så att det ska fortsätta vara säkert i Sverige.

Dom vuxna som finns i din närhet har ansvar att berätta för dig om det är något jätteviktigt du behöver veta, om det händer något allvarligt. Du behöver inte själv ta ansvar för att hålla koll på all information.

Finns det risk att Ryssland använder kärnvapen i Ukraina?

Att hota med att använda kärnvapen är ett sätt att skrämma och försöka få andra länder att lyda. Ingen vet helt säkert vad Ryssland kommer att göra i kriget mot Ukraina, men de flesta experter tror att risken för att de använder kärnvapen är liten. Idag har ganska många länder i världen kärnvapen, men trots det har inte kärnvapen använts i krig på mer än 75 år. 

Skulle vi i Sverige kunna skadas av ett kärnvapenangrepp mot Ukraina?

När ett kärnvapen exploderar bildas det farlig radioaktiv strålning och ibland kan den spridas med vinden långt bort från explosionen. Men ju längre bort från explosionen man är desto mindre strålning finns det i luften. Sverige ligger så långt bort från Ukraina att effekterna här skulle bli ganska små. Fast svenska experter skulle ändå behöva mäta strålningen så att vi har koll på hur mycket det är.

Är allt som jag ser i sociala medier om kriget sant?

Nej, allting som står i sociala medier är inte sant. Ibland överdriver någon, eller lägger upp något för att det ska få uppmärksamhet. Eller för att få dig att tro och känna något speciellt.

Behöver jag göra något särskilt på grund av kriget?

Det bästa du kan göra just nu är att fortsätta leva ditt liv som vanligt.

En sak som alltid är bra att tänka på är att ha ett förråd med vatten, mat och andra saker hemma. Det är bra om det till exempel blir ett längre strömavbrott eller någon annan kris. Även när det är krig i länder långt borta från Sverige kan det bli tomt på hyllorna i affärerna här, om det är mat eller andra saker som Sverige brukar köpa från dom länderna.

Alla, vuxna och barn, är viktiga i samhället. Även när allt är lugnt och det är fred överallt finns det dom som behöver hjälp av andra. Om du är med i en scoutkår, en fotbollsklubb eller någon annan förening kan du prata med dina ledare om det finns något sätt att hjälpa andra. Många föreningar har redan gjort det under pandemin.

Om dom här frågorna och svaren

Informationen kommer i första hand från Försvarsmakten och Totalförsvarets Forskningsinstitut (FOI).

Lilla Krisinfo har tillsammans med BRIS (Barnens Rätt I Samhället) skrivit frågorna och svaren.

Hör av dig till Lilla Krisinfo!

Undrar du över något du läst här? Eller har du någon annan fråga eller synpunkt? 

Kontakta oss

Behöver du stöd och hjälp? 

Om du har frågor om allvarliga saker som händer är det bäst att fråga någon vuxen som du känner. Du kan också kontakta Bris, Barnens rätt i samhället. De har öppet dygnet runt och där sitter utbildade kuratorer och kan hjälpa dig. Om du har en fråga som du inte vill prata med någon vuxen om kan du chatta med Röda Korsets Jourhavande kompis.

Jourhavande kompis 

BRIS

Du kan också ringa BRIS på telefonnummer 116 111.