Kriget i Gaza
Det har varit krig och konflikter mellan länderna Israel och Palestina i många år.
Myndigheten UD skriver att det är farligt att resa till Palestina, särskilt till Gaza, och även till Israel, Libanon och Iran. I Sverige bor många människor som kommer från Palestina och Israel och som har släktingar och vänner där.
Landet där Israel och Palestina ligger nu har varit befolkat av många olika stammar och folk sedan många tusen år.
För ungefär hundra år sedan var engelsmännen där och försökte ta makten från turkarna som styrde då. För att få hjälp av araberna som bodde i landet, som då kallades Palestina, lovade dom att araberna skulle få det som sitt eget land sen.
Samtidigt lovade dom judarna att landet skulle bli deras. Judarna hade varit förföljda och förtryckta i tusentals år, så dom blev glada för att få landet som sitt.
Sen på 1930-talet tog nazisterna makten i Tyskland. Dom hatade judar extra mycket och dödade flera miljoner judar.
När kriget var slut, och nazisterna i Tyskland hade förlorat, bestämde alla länder som var med i Förenta Nationerna (förkortas FN) att judarna skulle få ett eget land. Landet skulle heta Israel och det skulle ligga ungefär i halva Palestina som landet hette innan.
Läs mer här: Lilla Krisinfo förklarar: Vad är FN?
Människorna som redan bodde där (mestadels muslimska araber) blev inte glada, även om dom också skulle få ett eget land enligt FN. Snart blev det fullt krig mellan araberna i området och den nya staten Israel. Israel hade mycket bättre vapen och vann, och tog ännu mer av landet till sitt eget. Hundratusentals av dom arabiska palestinierna flydde eller tvingades bort till andra länder.
Området befolkat sedan bronsåldern
I området där Israel och Palestina ligger har det bott folk sedan bronsåldern. Till exempel kanaaneer, filistéer (som gav området namnet Palestina och som var ett förfolk till palestinierna), hebréer (som var förfolk till israeliter och judar), assyrier, babylonier, romare, bysantiner och araber. Ibland levde olika folk där samtidigt. Ibland var det ett folk som tog över dom andras mark och jagade bort dom.
Efter att Jesus föddes gjorde judarna uppror mot romarna som styrde området då. Romarna svarade med att tvinga nästan alla judar att fly därifrån, och bosätta sig i andra länder.
På 600-talet började folk på Arabiska halvön tro på islam, och när profeten Muhammed hade dött tog hans följare över området Palestina. Med tiden blev det ett mångkulturellt område igen, där muslimer, judar, kristna och folk av andra religioner levde sida vid sida.
Många drömde om ett eget land
Under första världskriget (1914-1918) kom engelsmännen in i Palestina och ville ta över makten från ottomanerna (turkarna) som hade makten just då. Palestinierna, som då kallades araber, såg det som en chans till frihet utan att turkarna skulle bestämma över dom. Engelsmännen lovade att araberna skulle få styra själva över sitt land.
Men engelsmännen hade inte bara lovat araberna att få tillbaka sitt land. Dom hade lovat precis samma sak till judarna.
Judarna har fått utstå mycket hat för sin tro och sin kultur. I nästan alla tider, och i nästan alla länder, har judarna blivit förföljda och illa behandlade av andra människor. Många judiska familjer har flyttat från det ena landet till det andra för att få vara ifred. Därför hade judarna drömt länge om att få Palestina-området som sitt eget land. I deras heliga bok Torah står det att Gud sa till judarna, för tusentals år sedan, att just det området skulle bli deras heliga land.
På 1800-talet hade några judar i Europa börjat kalla sig sionister. Deras mål var att göra Palestina till ett hem för alla världens judar. Många europeiska judar började flytta till Palestina. Och nu, hundra år senare, blev dom lovade av engelsmännen att dom skulle få landet, och att dom skulle få ha det som sitt eget, och det skulle heta Israel.
Palestinierna kände sig lurade av engelsmännen. Istället för ett eget land fick dom många olika små arabstater. Politiker från Europa hade den största makten i deras stater, och bestämde var gränserna skulle gå.
Det här gjorde så att palestinierna istället började jobba för att bli ett eget land: Palestina. Dom ville inte köra ut dom kristna och judar som redan bodde där, dom fick gärna stanna kvar.
Engelsmännen fortsatte att lova alla olika saker. Dom lovade araberna att inte låta för många judar flytta från Europa till Palestina, så att araberna inte skulle behöva oroa sig för att komma i underläge. Samtidigt gav dom judarna mer mark i Palestina.
Beslut i FN om en judisk och en arabisk stat
Nazisterna som tog makten i Tyskland på 1930-talet hatade judar extra mycket och dom dödade mer än sex miljoner judar under andra världskriget (1939–1945).
Under kriget stred Nazi-Tyskland och axelmakterna (bland annat Italien, Ungern och Finland) mot dom allierade (England, Frankrike, Sovjet, USA, Grekland, Norge, Danmark och många andra länder). Dom allierade vann kriget.
Efter andra världskriget bestämde länderna som vann att det var dags att ge judarna ett eget land.
Förenta Nationerna (förkortas FN) bestämde att dom skulle dela Palestina i en judisk och en arabisk del. Den judiska delen skulle heta Israel och bestå av ungefär halva Palestina. Alla judar runt om i världen skulle få flytta dit om dom ville. Resten av Palestina skulle bli en stat åt araberna som bodde där.
Läs mer här: Lilla Krisinfo förklarar: Vad är FN?
Hundratusentals araber tvingades fly
Inne i Palestina blev det bråk mellan araberna och dom judar som redan bodde där. Båda sidor tog till vapen. Vid ett tillfälle dödades 250 arabiska bybor av judiska terrorister.
Samma år, 1948, utropade judarna staten Israel på den del av Palestina som dom fått av FN. Då gick arabländerna till anfall och det blev fullt krig. Israel hade mycket bättre vapen och vann, och tog ännu mer av området. Hundratusentals araber flydde eller tvingades bort till andra länder, och fick aldrig komma tillbaka. Israelerna tog deras hus och marker.
Många av dom som tvingats fly ville förstöra den nya staten Israel och låta alla som flytt komma tillbaka hem. Sedan dess har det varit konflikter, och ibland krig, nästan hela tiden.
I det senaste valet i Palestina, för snart 20 år sedan, valdes Hamas till att styra landet. Ungefär halva folket röstade på dom. Efter det började Hamas att använda terror mot Israel allt oftare. Idag räknas Hamas som en terrorgrupp.
FN har kritiserat Israel
FN har kritiserat Israel många gånger. Både för att Israel bygger hus olagligt på arabernas mark, och för att Israel nu har attackerat Palestina på en orimligt hög nivå. Väldigt många som bor i Palestina har dött eller skadats allvarligt. FN försöker att skicka mat, mediciner, vatten och andra hjälpmedel till befolkningen i Palestina. Men dom flesta av leveranserna kommer inte fram till befolkningen eftersom bilarna stoppas av Israel. Israel hindrar också människor från att fly från Palestina, fast Israel bombar där hela tiden. FN säger att det inte är rätt av Israel att medvetet låta människor svälta, och att det är ett brott mot mänskliga rättigheter.
I början av juni attackerade Israel flyktingar i staden Rafah där minst 45 personer dog i ett tältläger. Israels premiärminister Netanyahu säger att det var ett misstag och att dom var ute efter att attackera två ledare för Hamas. FN:s generalsekreterare António Guterres kritiserade Israel och sa att attacken dödade många oskyldiga som bara sökte skydd från kriget. Han sa också att det inte finns några säkra platser kvar och att våldet måste ta slut, och att Israel måste sluta att bomba sjukhus och skolor. Men Israel lyssnar inte och bombningarna fortsätter.
Hamas heter det styrande partiet i Gaza sedan 2006. Dom har ofta krigat och använt terror mot Israel, som en protest mot att Israel bygger olagliga bosättningar på palestinsk mark och bestämmer över Palestina. Hamas tycker att det var fel att bygga staten Israel för 76 år sedan, mitt i ett land där muslimer, kristna och judar bott sida vid sida i hundratals, i vissa fall tusentals år. Utan att bry sig om vad dom som redan bodde där ville. Hamas säger att Israel ockuperar deras land, behandlar palestinierna illa och sätter palestinier i fängelse i Israel utan riktiga rättegångar.
Många palestinier, och många andra länder runtomkring, håller med om att Israel behandlar palestinierna dåligt. Men det betyder inte att alla gillar Hamas terrorhandlingar. Många önskar att det ska bli fred och rättvisa utan terror, krig och dödande. Men det är svårt, eftersom Hamas har styrt Gaza som en diktatur under snart 20 år, och tvingat bort andra politiska partier och organisationer. Länderna i EU och en del andra länder tycker att Hamas är terrorister.
Den senaste terrorattacken hände den 7 oktober. Personer från Hamas tog sig in i Israel, kidnappade cirka 240 människor och dödade cirka 1 200, enligt Israel. Över 5 000 blev skadade. Det var den värsta attacken som Israel upplevt. En del av dom som blev fångade som gisslan och en del av dom som dog var barn. Hamas har släppt några i gisslan sen den 7 oktober, men långt ifrån alla.
Hamas skjuter ofta raketer från Gaza mot Israel, och Israel skjuter sina luftvapen mot Gaza. Samtidigt skjuter också terrorgruppen Hezbollah i grannlandet Libanon sina raketer mot norra Israel. Även om båda länderna skjuter på varandra så har Israel en mycket starkare militär, med fler och dödligare vapen.
Andra terrorgrupper som är fiender med Israel skjuter också raketer mot dom. Israel attackerade Irans ambassad i april, och Iran attackerade tillbaka, så nu är dom länderna också i krig.
Redan före det här kriget var situationen för människorna som bor i Gaza väldigt svår, med mycket fattigdom och hunger. Dom har varit i krig med Israel många gånger sedan 1948. Det är också Israel som bestämmer över många viktiga saker i Palestina, som elektricitet och vatten.
Efter Hamas terrorattack den 7 oktober stängde Israel av elektricitet och vatten i Gaza och lät ingen komma in i eller ut från Gaza. Det betydde bland annat att maten och medicinerna tog slut, att det var svårt att ringa och komma åt internet, och att sjukhusen inte kunde ta hand om sjuka och skadade.
Nu när kriget har pågått i mer än ett år är det ännu värre. Situationen för människorna, särskilt barnen i Gaza, är väldigt svår. Ofta är det långa strömavbrott när elen och internet ligger nere. Det finns knappt någon mat att äta. Det är svårt att få vård eftersom sjukhusen också attackeras. Fler än 45 000 människor har blivit dödade, och ännu fler skadade, enligt rapporter från sjukvården i Gaza. (Det har varit svårt för utomstående experter att räkna hur många som dött och skadats, men även om sjukvården i Gaza hör till Hamas så verkar det som om deras siffror stämmer.)
Ungefär hälften av alla som bor i Gaza är barn, och många av dom döda och skadade är barn och ungdomar.
Flera hjälp-organisationer jobbar för att få in vatten, mat, mediciner, hygien-kit, filtar och madrasser till människorna i Gaza. Men för att alla som behöver hjälp ska få det måste Israel tillåta hjälp att komma in i Palestina, och det behöver bli vapenvila så att inte dom som kommer med hjälpen riskerar att bli dödade.
FN:s säkerhetsråd har sagt att det måste bli vapenvila mellan Israel och Hamas. Dom kräver också att alla kidnappade personer ska släppas och att det ska skickas in mer mat, vatten och mediciner till dom som bor i Gaza.
Säkerhetsrådet är FN:s mäktigaste del som ska se till att det är fred i världen och alla FN:s medlemsländer måste följa deras beslut. Men just nu verkar det inte som om varken Israel eller Hamas bryr sig om vad Säkerhetsrådet säger.
Även krig har regler. Till exempel får stater inte använda vilka vapen som helst. Stater som krigar ska också skydda civila, och får inte utsätta dem för direkta attacker.
Sedan den 7 oktober har både Israel och Hamas blivit anklagade av andra länder för folkmord, och dom har också anklagat varandra.
Landet Sydafrika har anmält Israel till Internationella domstolen i Haag (förkortas ICJ). Sydafrika säger att Israel begår folkmord i Gaza.
Folkmord innebär att man medvetet försöker utplåna en folkgrupp. Antingen genom att döda alla som tillhör gruppen, eller göra så att dom inte kan överleva där de bor.
Dom som vill försvara Israel tycker att det värsta är hur våldsamma Hamas var den 7 oktober. Hamas kidnappade 250 oskyldiga israeler, dom använde mycket och hemskt våld mot gamla människor, kvinnor och barn och dom dödade 1 200 människor.
Dom som är kritiska till Israel menar att Israel har slagit tillbaka alldeles för hårt, och dödat alldeles för många oskyldiga palestinier. Sedan oktober 2023 har troligen minst 45 000 människor dödats i Palestina, och dom allra flesta var kvinnor och barn. (På grund av kriget är det svårt att veta exakt hur många som dödats.) Israels beslut att stänga av el och vatten, och förhindra transporter av mat, bränsle och sjukvård gör det ännu svårare för människorna i Gaza att överleva.
Israel förnekar alla anklagelser om folkmord. Dom säger att det är Hamas som gör ett folkmord, och att beviset för det är attackerna den 7 oktober. Dom säger också att Hamas har sagt flera gånger att dom vill besegra staten Israel, vilket är sant.
Israels regering har också sagt att dom inte vill att Palestina ska få bli egen stat, under några omständigheter.
Rättegången på ICJ började den 11 januari, och det kan ta flera år innan dom har bestämt sig för om det Israel gör är ett folkmord.
Men den 26 januari förklarade ICJ vad Israel ska göra ända tills domstolen har tänkt klart:
Israels regering ska se till att deras militärer ska förhindra folkmord. Israels regering ska också straffa alla israeliska människor som säger att Israel ska begå folkmord i Gaza, om dom gör det i till exempel tv, tidningar, radio eller sociala medier.
Domstolen ICJ kräver också att Israel lovar att hjälp av olika slag, som mat, mediciner och bränsle, ska kunna komma in i Gaza.
Än så länge har Israel vägrat att lyda det här beslutet.
Situationen i Israel och Palestina är svår och ingen vet hur det ska se ut nästa dag. Det gör att det blir svårt för Sveriges regering att hjälpa svenskar på plats. Därför har Utrikesdepartementet (förkortas UD) några viktiga råd till alla svenskar som befinner sig i Israel eller Palestina.
- Svensklistan: Alla vuxna svenskar bör anmäla sig på något som kallas svensklistan. Det kan man antingen göra på UD:s hemsida eller på ambassaden i Tel Aviv i Israel eller på konsulatet i Jerusalem. Gör man det vet UD att man befinner sig i området.
- UD:s krisnummer +46 8 405 19 00: Alla svenskar i området kan ringa ett särskilt krisnummer som är öppet dygnet runt.
- Appen UD Resklar: Ladda ner appen UD Resklar för att få mer information om läget och hur man kan få hjälp.
- Svenskar som är i Israel kan fortfarande resa hem med vanligt flyg.
- Svenskar som är i Palestina kommer antagligen inte att kunna få någon hjälp av UD att ta sig hem. Detsamma gäller Libanon.
Det finns en risk att situationen blir värre. Kriget kan sprida sig till fler delar av Israel och Palestina. Både Libanon och Iran, som ligger nära Israel och Palestina, har också dragits in i kriget.
Många vuxna arbetar hårt för att det ska bli fred mellan Israel, Palestina och länderna runt omkring. Sveriges regering vill att Israel och Palestina ska komma fram till en lösning där dom ska kunna leva sida vid sida, som varsitt land, i området.
Nej.
Det är väldigt vanligt att det sprids en massa rykten, när det är på väg att bli krig eller konflikter mellan olika länder. Och under hela tiden som kriget eller konflikten pågår.
Det händer också nu, i kriget mellan regeringen i Israel och terrorgruppen Hamas i Palestina. Vissa personer som vill att Israel ska vinna kriget kanske sprider rykten som gör att fler ska hata Hamas och dom som bor i Palestina. Vissa som vill att Hamas ska vinna kanske sprider rykten som gör att fler ska hata Israel och dom som bor där.
Det kan också vara för att lura dom andra så att det blir lättare att vinna över dom. Eller för att få människor i andra länder att hålla med om att dom har gjort rätt, även när dom gjort hemska saker.
Eller så sprider dom rykten och ljuger bara för att alla ska bli osäkra på vad det egentligen är som händer.
Just nu finns det många klipp och poster i sociala medier, som verkar visa vad som har hänt. Men mycket av det är ljug och falsk information. Ett vanligt sätt att ljuga i sociala medier är att klippa ihop olika videos så att dom visar något helt annat än det som hände i verkligheten. Eller man tar en film som är tagen på en annan plats, för länge sen, och säger att det händer här och nu.
Det kan till exempel vara ett flera år gammalt videoklipp från en filminspelning, där en skådespelare låtsas bli skjuten. Men rösten i videon säger: Här blir en person skjuten i kriget i kriget mellan Israel och Hamas.
Eller så är det en bild på en politiker som ser glad ut, och så står det att han skrattar för att så många har dött. Fast bilden egentligen är från ett möte för flera år sen, där någon berättade ett skämt.
Det finns tusentals olika sätt att luras.
En del vill bara skrämmas. Andra vill att man ska bli så arg så att man går ut och gör våldsamma saker.
Tänk själv istället! Var källkritisk! Läs mer på Lilla Krisinfo om hur man är källkritisk.
Krig och kriser i olika delar av världen påverkar också oss i Sverige. Du kanske har en klasskompis vars familj kommer från eller bor i Palestina eller Israel? Eller du kanske själv har släkt där? Det är extra svårt när ens egna familjemedlemmar och samhällen drabbas av våld, som terrorism och krig. Då är man rädd om sin familj och sina vänner, och arg på den andra sidan. Speciellt när människor dör, och när hus, hem, skolor och hela städer förstörs.
Hemska bilder i sociala medier
Just nu kanske du får nyheter om konflikten mellan Israel och Palestina mest på sociala medier. I appar som TikTok är det ett stort flöde av hemska bilder, olika påståenden och åsikter, och folk som vill att du ska hålla med dom om vems fel allting är.
Konflikten mellan Israel och Palestina har pågått länge och det finns många olika uppfattningar om varför den har startat och vems fel det är.
Skilja på fakta och åsikter
Ibland är det svårt att skilja mellan fakta och åsikter. Vilken historia stämmer? Varför grundades staten Israel? Fanns det verkligen en palestinsk stat förr i tiden? Vem har startat alla dom olika krigen sedan 1948? Finns det några som tjänar på konflikterna? Både experter och vanliga människor bråkar om dessa frågor och har helt olika uppfattningar om vad som är sant och falskt, eller rätt och fel.
Det finns också en strid om religionen. Trots att muslimer, judar och kristna tror på samma gud finns det viktiga skillnader mellan religionerna. Staden Jerusalem ligger i det palestinska området som heter Västbanken, men det är Israel som bestämmer i staden. Jerusalem är en helig och viktig plats för både muslimer, judar och kristna.
Judiska bosättare (såna som har byggt sina hus på palestinsk mark) tycker att gud har gett dom rätt att bo där.
Många muslimer tycker att gud har gett dom rätt att få vara i Al-Aqsamoskén på Tempelberget i Jerusalem.
Vissa kristna menar att striden mellan muslimer och judar är början på ett stort krig som kallas för ”Armageddon” i Bibeln, ett krig som dom tror ska komma precis före slutet på tiden.
Svårt att tänka klart när man är rädd
Folk är alltså inte överens om fakta. Många är rädda eller arga och tänker inte klart. Många tror på att konflikten har en religiös mening.
Allt det här gör att många människor över hela världen väljer sida i konflikten. Dom på andra sidan, som inte tycker likadant, blir deras fiender. Detta händer nästan alltid i stora konflikter.
En annan sak som ofta händer är konspirations-teorier. Det betyder att man har en teori, en idé, om att det är något större och farligare som händer, än bara att människor krigar med varandra om vad gud har sagt, eller vem som ska få bestämma.
En sån konspirationsteori är att det var Israels regering, inte Hamas, som planerade terrorattackerna den 7 oktober.
En annan konspirationsteori är att judarna har en hemlig plan om hur dom ska kunna styra hela världen, eller att dom redan gör det.
Vem ska jag tro på?
Det är inte konstigt om man blir förvirrad, ledsen, arg eller upprörd när man hör om alla olika åsikter och teorier om kriget och religionerna. Varför får krig ens finnas? Varför dödar både soldater och terrorister oskyldiga människor? Stämmer det som sägs och visas, eller ljuger alla bara? Vad ska jag själv tro på och känna? Ibland blir det så mycket att man bara vill stänga av.
Det kan också bli bråk om kriget, muslimer och judar i din skola, mellan dina vänner eller i din familj.
Du kanske har sett upprörda människor som demonstrerar på gator och torg. Många samlas för att protestera för eller emot Israel och Palestina. Det kan lätt bli en hård stämning när människor uttrycker ilska, hat och hot. Det kan göra att du känner dig rädd och otrygg. Eller om du tillhör en av grupperna som konflikten handlar om kanske du känner dig drabbad och utsatt.
Men det är viktigt att få demonstrera och uttrycka sina åsikter, så länge man inte skadar eller skrämmer andra med flit. Och dom allra flesta demonstrationerna är fredliga.
När någon är taskig mot en person för att hen har en viss hudfärg, kommer från ett visst land eller har en viss tro kallas det ofta för rasism.
Rasism är en typ av diskriminering, och i Sverige är det förbjudet att diskriminera någon. Alltså att behandla någon dåligt på grund av deras tro, hudfärg, ålder eller funktionsvariation. Det finns fler exempel hos Diskrimineringsombudsmannen (förkortas DO).
Det är skolan som har ansvar för att barn inte blir diskriminerade i skolan. Om du blir utsatt för rasism eller annan diskriminering i skolan är det viktigt att du pratar med någon vuxen som jobbar i skolan. Skolan måste hjälpa till så att det upphör. Om du inte får hjälp av dom vuxna i skolan kan du anmäla det till DO.
Det kan också vara ett brott att vara rasistisk mot andra. Du kan alltid kontakta polisen på 11414 och fråga, om det känns som om du har blivit utsatt för rasism och vill veta om polisen kan göra något åt det.
Diskrimineringsombudsmannen: Ingen får diskriminera dig i skolan
Källa till den här texten
- Utrikespolitiska institutet (UI) - UI forskar och informerar om saker som händer i andra länder.
- Utrikesdepartementet (förkortas UD) - UD jobbar bland annat med att ge svenskar stöd och råd där dom är utomlands. Här hittar du UD:s lista över länder som det kan vara riskabelt att resa till.
- Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) - MPF jobbar bland annat med att lära barn och vuxna att vara källkritiska. Så att vi inte blir lurade av rykten eller felaktig information i till exempel sociala medier.
- Diskrimineringsombudsmannen (DO) - DO är en myndighet som jobbar mot diskriminering och för att alla människor ska ha samma rättigheter och möjligheter.
- Linnéuniversitetet
- Rädda Barnen
- Försvarshögskolan
- FN-förbundet
De länkade sidorna är skrivna för vuxna.
Sprid inte rykten om du är osäker på att dom stämmer
Kom ihåg att vara extra källkritisk när stora och allvarliga saker händer. Under händelser som den här kan det spridas falska rykten och information som inte stämmer.
Om du känner dig orolig, ledsen eller rädd
När det händer otäcka saker som den här är det helt normalt att känna sig orolig ledsen eller rädd. Vi har samlat några tips på vad du kan göra då.