Kriget i Gaza

Uppdaterades

Det har varit krig och konflikter mellan länderna Israel och Palestina i många år. Ibland är det lugnt ett tag, men sen börjar det igen. Den 7 oktober 2023 blev det våldsamma strider igen.

Många palestinier och israeler har dött eller skadats. Myndigheten UD skriver att det är farligt att resa till Palestina, särskilt till Gaza, och även till Israel och Libanon just nu. I Sverige bor många människor som kommer från Palestina och Israel och som har släktingar och vänner där. 

Israel är en stat som Förenta Nationerna (förkortas FN) beslutade sig för att skapa efter andra världskriget. Meningen var att ge ett hem åt judar som hade blivit förföljda. I nästan alla tider och i nästan alla länder har judar blivit illa behandlade av andra människor. Nazisterna som tog makten i Tyskland på 1930-talet hatade judar extra mycket. Dom dödade flera miljoner judar.

Judarna blev så klart glada över att få ett eget land. Landet skulle heta Israel och det skulle ligga ungefär i halva Palestina som landet hette innan. Men människorna som redan bodde där (mestadels muslimska araber) blev inte glada, även om dom också skulle få ett eget land enligt FN. Snart blev det fullt krig mellan araberna i området och den nya staten Israel. Israel hade mycket bättre vapen och vann, och tog ännu mer av landet till sitt eget. Hundratusentals av dom arabiska palestinierna flydde eller tvingades bort till andra länder.

Dom allra flesta israeler och palestinier är vanliga människor, som vill ha trygghet och ett bra liv för sina familjer. Men än så länge har det inte gått att hitta en lösning som alla är nöjda med.

Istället blir det hela tiden krig mellan dom som bestämmer i Israel och Palestina. Det gör att dom som bor där, även barnen, tvingas att leva i krig.

Området befolkat sedan bronsåldern

I området där Israel och Palestina ligger har det bott folk sedan bronsåldern. I olika omgångar har till exempel kanaaneer, israeliter, filistéer (som gav området namnet Palestina), assyrier, babylonier, romare, bysantiner och araber bott där. Israeliterna kallades först hebréer, och senare judar.

Efter att Jesus föddes gjorde judarna uppror mot romarna som styrde området då. Romarna svarade med att tvinga nästan alla judar att fly därifrån, och bosätta sig i andra länder.

På 600-talet började folk på Arabiska halvön tro på islam, och när profeten Muhammed hade dött tog hans följare över området Palestina. Med tiden blev det ett mångkulturellt område, där muslimer, judar, kristna och folk av andra religioner levde sida vid sida.

Drömmen om ett judiskt land

Judarna har fått utstå mycket hat för sin tro och sin kultur. I nästan alla tider, och i nästan alla länder, har judar blivit förföljda och illa behandlade av andra människor. Många judiska familjer har flyttat från det ena landet till det andra för att få vara ifred.

Sedan flera tusen år har judar därför drömt om att få återvända till det område där Israel och Palestina ligger idag, som kallas ”det heliga landet”. Det kallas så för att det står i den äldsta delen av Bibeln att Gud sa till judarna (för flera tusen år sen) att just det området ska vara deras heliga land, och att dom ska flytta dit.

På 1800-talet startade några judar i Europa sionismen. Sionisterna ville skapa ett hem för judar i Palestina, som området kallades då. Detta tankesätt spred sig. Många europeiska judar började flytta dit.

I slutet av 1800-talet kom engelsmän och andra från Europa dit. Då styrdes Palestina av turkarna. Engelsmännen ville ha så mycket makt som möjligt där. Araberna som bodde i Palestina trodde att om dom hjälpte engelsmännen att segra över turkarna så skulle dom få Palestina som ett eget land men i stället blev det så att engelsmännen ville ge Palestina till judarna.

Nazisterna dödade mer än sex miljoner judar

Nazisterna som tog makten i Tyskland på 1930-talet hatade judar extra mycket och dom dödade mer än sex miljoner judar under andra världskriget (1939–1945).

Under kriget stred Nazi-Tyskland och axelmakterna (bland annat Italien, Ungern och Finland) mot dom allierade (England, Frankrike, Sovjet, USA, Grekland, Norge, Danmark och många andra länder). Dom allierade vann kriget.

Beslut i FN om en judisk och en arabisk stat

Efter andra världskriget bestämde länderna som vann att det var dags att ge judarna ett eget land.
Förenta Nationerna (förkortas FN) bestämde att dom skulle dela Palestina i en judisk och en arabisk del.

Den judiska delen skulle heta Israel och bestå av ungefär halva Palestina. Alla judar runt om i världen skulle få flytta dit om dom ville. Resten av Palestina skulle bli en stat åt araberna som bodde där.
Judarna gick med på planen men det gjorde inte araberna. Det gjorde inte heller dom arabiska grannländerna.

Hundratusentals araber tvingades fly

Inne i Palestina blev det bråk mellan araberna och dom judar som redan bodde där. Båda sidor tog till vapen. Vid ett tillfälle dödades 250 arabiska bybor av judiska terrorister.

Samma år, 1948, utropade judarna staten Israel på den del av Palestina som dom fått av FN. Då gick arabländerna till anfall och det blev fullt krig. Israel hade mycket bättre vapen och vann, och tog ännu mer av området. Hundratusentals araber flydde eller tvingades bort till andra länder, och fick aldrig komma tillbaka. Israelerna tog deras hus och marker. Det var vid denna tid som araberna från Palestina började kallas palestinier.

Många av dom som tvingats fly ville förstöra den nya staten Israel och låta alla som flytt komma tillbaka hem. Sedan dess har det varit konflikter, och ibland krig, nästan hela tiden.

Misslyckade försök till fred

På 1990-talet när ledarna för israeler och palestinier var trötta på att kriga gjorde dom ett försök att sluta fred och började planera för att palestinierna skulle få en egen stat. Men alla gillade inte det. Arga människor på båda sidor förstörde fredsförsöken och våldet har fortsatt.

I det senaste valet i Palestina, för snart 20 år sedan, valdes Hamas till att styra landet med lite mer än halva folkets röster. Efter det började Hamas att använda terror mot Israel allt oftare. Idag räknas Hamas som en terrorgrupp. 

I det krig som pågår just nu har det dött många tusen barn för att Israels regering och palestinska terrorgrupper bombar varandra. Dom flesta palestinier och israeler, muslimer, judar och kristna vill inte ha krig alls. Dom vill bara ha fred och jämlikhet, i Israel och Palestina.

Den 7 oktober 2023 blev Israel överraskade av en ovanligt hemsk attack av den palestinska terroristgruppen Hamas.
Hamas har sin hemvist i Gaza. Terroristerna dödade många israeler, och kidnappade fler än 200 personer som dom tog med sig tillbaka till Gaza.

Israel svarade med att skicka bomber och missiler mot Gaza.

Varje dag skjuter Hamas raketer från Gaza mot Israel, och varje dag skjuter Israel sina luftvapen mot Gaza. Samtidigt skjuter också terrorgruppen Hezbollah i grannlandet Libanon sina raketer mot norra Israel. Även andra terrorgrupper som är fiender med Israel skjuter raketer mot dom.

I Israel blev fler än 1 200 personer dödade, och över 5 000 skadade, under dom sju första veckorna av det här kriget. Det är ungefär 30 döda och 100 skadade varje dag.

I Gaza, som hör till Palestina, blev fler än 10 000 personer dödade, och över 26 000 skadade, under dom sju första veckorna. Det är fler än 200 dödade och 500 skadade varje dag.
På Västbanken, som också hör till Palestina, har flera hundra palestinier också dödats och skadats.
Väldigt många av dom döda och skadade är barn och ungdomar.

Redan före det här kriget var situationen för människorna som bor i Gaza väldigt svår, med mycket fattigdom och hunger. Ungefär hälften av alla som bor i Gaza är barn.

Dom första tre veckorna av kriget stängde Israel av elektricitet och vatten i Gaza och lät ingen komma in i eller ut från Gaza. Det betydde bland annat att maten och medicinerna tog slut, att det var svårt att ringa och komma åt internet, och att sjukhusen inte kunde fungera. 

Nu när kriget har pågått i flera månader är det ännu värre. Situationen för människorna, särskilt barnen i Gaza är väldigt svår. Ofta är det långa strömavbrott när elen och internet ligger nere. Det finns knappt någon mat att äta. Det är svårt att få vård eftersom sjukhusen också attackeras. Många barn har dött och skadats.

Flera hjälp-organisationer jobbar för att få in vatten, mat, mediciner, hygien-kit, filtar och madrasser till människorna i Gaza. Men för att alla som behöver hjälp ska få det måste det bli vapenvila.

Även krig har regler. Till exempel får stater inte använda vilka vapen som helst. Stater som krigar ska också skydda civila, och får inte utsätta dem för direkta attacker. 

Sedan den 7 oktober har både Israel och Hamas blivit anklagade av andra länder för folkmord, och dom har också anklagat varandra.

Landet Sydafrika har anmält Israel till Internationella domstolen i Haag (förkortas ICJ). Sydafrika säger att Israel begår folkmord i Gaza.

Folkmord innebär att man medvetet försöker utplåna en folkgrupp. Antingen genom att döda alla som tillhör gruppen, eller göra så att dom inte kan överleva där de bor.

På sidan ”Lilla Krisinfo förklarar: vad är internationella krigsbrott?” kan du läsa mer om vad folkmord betyder.

Dom som vill försvara Israel tycker att det värsta är hur våldsamma Hamas var den 7 oktober. Hamas kidnappade 250 oskyldiga israeler, dom använde mycket och hemskt våld mot gamla människor, kvinnor och barn och dom dödade 1 200 människor.

Dom som är kritiska till Israel menar att Israel har slagit tillbaka alldeles för hårt, och dödat alldeles för många oskyldiga palestinier. 26 000 människor har dödats i Palestina under krigets första tre månader, och dom allra flesta var kvinnor och barn. Israels beslut att stänga av el och vatten, och förhindra transporter av mat, bränsle och sjukvård gör det ännu svårare för människorna i Gaza att överleva.

Israel förnekar alla anklagelser om folkmord. Dom säger att det är Hamas som gör ett folkmord, och att beviset för det är attackerna den 7 oktober. Dom säger också att Hamas har sagt flera gånger att dom vill besegra staten Israel, vilket är sant.

Israels regering har också sagt att dom inte vill att Palestina ska få bli egen stat, under några omständigheter.

Rättegången På ICJ började den 11 januari, och det kan ta flera år innan dom har bestämt sig för om det Israel gör är ett folkmord.

Men den 26 januari förklarade ICJ vad Israel ska göra ända tills domstolen har tänkt klart:

Israel ska se till att deras militärer ska förhindra folkmord, och att dom ska straffa alla som uppmanar Israel att begå folkmord i Gaza, om dom gör det i till exempel tv, tidningar, radio eller sociala medier.

Domstolen ICJ kräver också att Israel lovar att hjälp av olika slag, som mat, mediciner och bränsle, ska kunna komma in i Gaza.

Ingen vet om Israel kommer att lyda det här beslutet.

Situationen i Israel och Palestina är svår och ingen vet hur det ska se ut nästa dag. Det gör att det blir svårt för Sveriges regering att hjälpa svenskar på plats. Därför har Utrikesdepartementet (förkortas UD) några viktiga råd till alla svenskar som befinner sig i Israel eller Palestina.

  • Svensklistan: Alla vuxna svenskar bör anmäla sig på något som kallas svensklistan. Det kan man antingen göra på UD:s hemsida eller på ambassaden i Tel Aviv i Israel eller på konsulatet i Jerusalem. Gör man det vet UD att man befinner sig i området.
  • UD:s krisnummer +46 8 405 19 00: Alla svenskar i området kan ringa ett särskilt krisnummer som är öppet dygnet runt.
  • Appen UD Resklar: Ladda ner appen UD Resklar för att få mer information om läget och hur man kan få hjälp.
  • Svenskar som är i Israel kan fortfarande resa hem med vanligt flyg. UD har också hjälpt svenskar att flyga hem från Israel i särskilda flygplan två gånger.
  • Svenskar som är i Gaza och vill komma ut ska ringa krisnumret och skriva upp sig på svensklistan. UD kommer att kontakta dom om det går att lämna Gaza. Det är svårt att veta när det blir. Vissa svenskar har fått lämna Gaza men det är fortfarande många kvar. UD vill att svenskar i Gaza inte ska ta sig till gränsövergången förrän dom fått svar från UD att dom släpps igenom gränsövergången.

Det finns en risk att situationen blir värre. Kriget kan sprida sig till fler delar av Israel och Palestina.
Det finns också länder och grupper runt Israel och Palestina som kan dras in i kriget.

Utrikesdepartementet (förkortas UD) säger att det också kan bli farligt att vara i Libanon. Därför vill dom att alla svenskar som är i Libanon ska resa hem till Sverige så fort som möjligt. Dom ska också anmäla sig till svensklistan och ladda ner appen UD Resklar.

Många vuxna arbetar hårt för att det ska bli fred mellan Israel, Palestina och länderna runt omkring. Sveriges regering vill att Israel och Palestina ska komma fram till en lösning där dom ska kunna leva sida vid sida, som varsitt land, i området.

Nej.

Det är väldigt vanligt att det sprids en massa rykten, när det är på väg att bli krig eller konflikter mellan olika länder. Och under hela tiden som kriget eller konflikten pågår.

Det händer också nu, i kriget mellan regeringen i Israel och terrorgruppen Hamas i Palestina. Vissa personer som vill att Israel ska vinna kriget kanske sprider rykten som gör att fler ska hata Hamas och dom som bor i Palestina. Vissa som vill att Hamas ska vinna kanske sprider rykten som gör att fler ska hata Israel och dom som bor där.

Det kan också vara för att lura dom andra så att det blir lättare att vinna över dom. Eller för att få människor i andra länder att hålla med om att dom har gjort rätt, även när dom gjort hemska saker.

Eller så sprider dom rykten och ljuger bara för att alla ska bli osäkra på vad det egentligen är som händer.

Just nu finns det många klipp och poster i sociala medier, som verkar visa vad som har hänt. Men mycket av det är ljug och falsk information. Ett vanligt sätt att ljuga i sociala medier är att klippa ihop olika videos så att dom visar något helt annat än det som hände i verkligheten. Eller man tar en film som är tagen på en annan plats, för länge sen, och säger att det händer här och nu.

Det kan till exempel vara ett flera år gammalt videoklipp från en filminspelning, där en skådespelare låtsas bli skjuten. Men rösten i videon säger: Här blir en person skjuten i kriget i kriget mellan Israel och Hamas.

Eller så är det en bild på en politiker som ser glad ut, och så står det att han skrattar för att så många har dött. Fast bilden egentligen är från ett möte för flera år sen, där någon berättade ett skämt.

Det finns tusentals olika sätt att luras.

En del vill bara skrämmas. Andra vill att man ska bli så arg så att man går ut och gör våldsamma saker.

Tänk själv istället! Var källkritisk! Klicka här så kan du läsa mer på Lilla Krisinfo om hur man är källkritisk.

Krig och kriser i olika delar av världen påverkar också oss i Sverige. Du kanske har en klasskompis vars familj kommer från eller bor i Palestina eller Israel? Eller du kanske själv har släkt där? Det är extra svårt när ens egna familjemedlemmar och samhällen drabbas av våld, som terrorism och krig. Då är man rädd om sin familj och sina vänner, och arg på den andra sidan. Speciellt när människor dör, och när hus, hem, skolor och hela städer förstörs.

Hemska bilder i sociala medier

Just nu kanske du får nyheter om konflikten mellan Israel och Palestina mest på sociala medier. I appar som TikTok är det ett stort flöde av hemska bilder, olika påståenden och åsikter, och folk som vill att du ska hålla med dom om vems fel allting är. 

Konflikten mellan Israel och Palestina har pågått länge och det finns många olika uppfattningar om varför den har startat och vems fel det är.

Skilja på fakta och åsikter

Ibland är det svårt att skilja mellan fakta och åsikter. Vilken historia stämmer? Varför grundades staten Israel? Fanns det verkligen en palestinsk stat förr i tiden? Vem har startat alla dom olika krigen sedan 1948? Finns det några som tjänar på konflikterna? Både experter och vanliga människor bråkar om dessa frågor och har helt olika uppfattningar om vad som är sant och falskt, eller rätt och fel.

Det finns också en strid om religionen. Trots att muslimer, judar och kristna tror på samma gud finns det viktiga skillnader mellan religionerna. Staden Jerusalem ligger i det palestinska området som heter Västbanken, men det är Israel som bestämmer i staden. Jerusalem är en helig och viktig plats för både muslimer, judar och kristna.

Judiska bosättare (såna som har byggt sina hus på palestinsk mark) tycker att gud har gett dom rätt att bo där.

Många muslimer tycker att gud har gett dom rätt att få vara i Al-Aqsamoskén på Tempelberget i Jerusalem.

Vissa kristna menar att striden mellan muslimer och judar är början på ett stort krig som kallas för ”Armageddon” i Bibeln, ett krig som dom tror ska komma precis före slutet på tiden.

Svårt att tänka klart när man är rädd

Folk är alltså inte överens om fakta. Många är rädda eller arga och tänker inte klart. Många tror på att konflikten har en religiös mening.

Allt det här gör att många människor över hela världen väljer sida i konflikten. Dom på andra sidan, som inte tycker likadant, blir deras fiender. Detta händer nästan alltid i stora konflikter.

En annan sak som ofta händer är konspirations-teorier. Det betyder att man har en teori, en idé, om att det är något större och farligare som händer, än bara att människor krigar med varandra om vad gud har sagt, eller vem som ska få bestämma.

En sån konspirationsteori är att det var Israels regering, inte Hamas, som planerade terrorattackerna den 7 oktober.

En annan konspirationsteori är att judarna har en hemlig plan om hur dom ska kunna styra hela världen, eller att dom redan gör det. 

Vem ska jag tro på?

Det är inte konstigt om man blir förvirrad, ledsen, arg eller upprörd när man hör om alla olika åsikter och teorier om kriget och religionerna. Varför får krig ens finnas? Varför dödar både soldater och terrorister oskyldiga människor? Stämmer det som sägs och visas, eller ljuger alla bara? Vad ska jag själv tro på och känna? Ibland blir det så mycket att man bara vill stänga av.

Det kan också bli bråk om kriget, muslimer och judar i din skola, mellan dina vänner eller i din familj.

Du kanske har sett upprörda människor som demonstrerar på gator och torg. Många samlas för att protestera för eller emot Israel och Palestina. Det kan lätt bli en hård stämning när människor uttrycker ilska, hat och hot. Det kan göra att du känner dig rädd och otrygg. Eller om du tillhör en av grupperna som konflikten handlar om kanske du känner dig drabbad och utsatt. 

När någon är taskig mot en person för att hen har en viss hudfärg, kommer från ett visst land eller har en viss tro kallas det ofta för rasism.

Rasism är en typ av diskriminering, och i Sverige är det förbjudet att diskriminera någon. Alltså att behandla någon dåligt på grund av deras tro, hudfärg, ålder eller funktionsvariation. Det finns fler exempel hos Diskrimineringsombudsmannen (förkortas DO). 

Det är skolan som har ansvar för att barn inte blir diskriminerade i skolan. Om du blir utsatt för rasism eller annan diskriminering i skolan är det viktigt att du pratar med någon vuxen som jobbar i skolan. Skolan måste hjälpa till så att det upphör. Om du inte får hjälp av dom vuxna i skolan kan du anmäla det till DO.

Det kan också vara ett brott att vara rasistisk mot andra. Du kan alltid kontakta polisen på 11414 och fråga, om det känns som om du har blivit utsatt för rasism och vill veta om polisen kan göra något åt det. 

Diskrimineringsombudsmannen: Ingen får diskriminera dig i skolan

Källa till den här texten

De länkade sidorna är skrivna för vuxna. 

Sprid inte rykten om du är osäker på att dom stämmer

Kom ihåg att vara extra källkritisk när stora och allvarliga saker händer. Under händelser som den här kan det spridas falska rykten och information som inte stämmer. På vår sida om källkritik kan du läsa om vad källkritik är och hur du kan tänka källkritiskt.

Om du känner dig orolig, ledsen eller rädd

När det händer otäcka saker som den här är det helt normalt att känna sig orolig ledsen eller rädd. Vi har samlat några tips på vad du kan göra då. Du hittar tipsen på den här sidan. 

Hör av dig till Lilla Krisinfo!

Undrar du över något du läst här? Eller har du någon annan fråga eller synpunkt? 

Kontakta oss

Behöver du stöd och hjälp? 

Om du har frågor om allvarliga saker som händer är det bäst att fråga någon vuxen som du känner. Du kan också kontakta Bris, Barnens rätt i samhället. De har öppet dygnet runt och där sitter utbildade kuratorer och kan hjälpa dig. Om du har en fråga som du inte vill prata med någon vuxen om kan du chatta med Röda Korsets Jourhavande kompis.

BRIS

Jourhavande kompis

Mer tips för dig som är orolig

Lilla Krisinfo

Lilla Rädda barnen