Krig mellan Israel och Iran

Uppdaterades

Den 13 juni började ett krig mellan Israel och Iran. Kriget höll på till den 24 juni, då länderna kom överens om vapenvila. Kriget har gjort att säkerheten i Mellanöstern har blivit sämre. Här finns råd till dom som är där.

Karta: MSB


Karta: MSB

Utrikesdepartementet (förkortas UD) är en del av Sveriges regering. Dom jobbar bland annat med att ge svenskar stöd och råd när dom är utomlands. Dom bedömer också vilka länder som det kan vara farligt att resa till, och kan avråda (varna) svenskar från att åka till olika platser och länder.

När UD avråder från resor betyder det att det finns en ökad risk att du kan råka illa ut om du åker. Det kan också vara så att UD och Sveriges ambassader har svårt att hjälpa svenskar som är på plats. Det kan alltså bli svårt att komma hem till Sverige. 

Iran

UD avråder från alla resor till Iran.

Om man är i Iran ska man vara försiktig och inte vara nära platser som kan ha kopplingar till politik eller militär. 

Det är bra att anmäla sig till svensklistan om du är i Iran. Då vet UD att du är där. Ladda också ner appen UD Resklar och slå på push-notiser för att kunna få den senaste informationen.

Israel

UD avråder från

  • alla resor till platser som ligger närmare än 10 kilometer från gränserna mot Gaza och Libanon
  • resor till Golanhöjderna
  • resor till Israel som inte är absolut nödvändiga. 

Det är bra att anmäla sig till svensklistan om du är i Israel. Då vet UD att du är där. Ladda också ner appen UD Resklar och slå på push-notiser för att kunna få den senaste informationen.

Palestina

UD avråder från 

  • alla resor till Gaza
  • alla resor till Jenin, Tulkarm, Tubas
  • alla resor till delar av Nablus som ligger norr om Nablus stad
  • resor till Palestina som inte är absolut nödvändiga. 

UD säger att svenskar som är i Jerusalem och Palestina ska hålla sig noggrant uppdaterade på information från myndigheter och Sveriges ambassad.

Det är bra att anmäla sig till svensklistan om du är i Jerusalem och Palestina. Då vet UD att du är där. Ladda också ner appen UD Resklar och slå på push-notiser för att kunna få den senaste informationen.

Irak

UD avråder från alla resor till Irak, förutom till dom kurdiska delarna av Irak (Dahuk, Arbil och Sulaymaniyah). Men dom kurdiska delarna ska man bara åka till om man absolut måste, säger UD.

UD skriver att situationen i Irak kan bli värre snabbt, utan förvarning. Dom skriver också att flyg kan ställas in och att det kan bli svårt att resa till och från landet.

Det är bra att anmäla sig till svensklistan om du är i Irak. Då vet UD att du är där. Ladda också ner appen UD Resklar och slå på push-notiser för att kunna få den senaste informationen.

UD:s reseinformation om andra länder i Mellanöstern

Säkerheten i hela Mellanöstern har blivit sämre efter Israels och Irans attacker mot varandra. Även andra länder kan påverkas. Den som är i området eller är på väg dit ska följa UD:s reseinformation noga. Det är också bra att anmäla sig till svensklistan om du är utomlands. Då kan UD eller ambassaden få tag i dig om det skulle hända något allvarligt i landet du är i. Ladda också ner appen UD Resklar och slå på push-notiser för att kunna få den senaste informationen. Dom länkade sidorna är skrivna för vuxna.

Kom ihåg att vara källkritisk 

När det händer stora saker är det vanligt att rykten och falsk information sprids, till exempel på sociala medier som Tiktok och Youtube. Då är det extra viktigt att vara källkritisk och söka information som verkligen stämmer. Om du hör eller läser något som du tycker är konstigt eller som gör dig orolig – prata med en vuxen.

Källor

  • Utrikesdepartementet
  • Utrikespolitiska institutet

Hör av dig till Lilla Krisinfo!

Undrar du över något du läst här? Eller har du någon annan fråga eller synpunkt? 

Kontakta oss

Behöver du stöd och hjälp? 

Om du har frågor om allvarliga saker som händer är det bäst att fråga någon vuxen som du känner. Du kan också kontakta Bris, Barnens rätt i samhället. Dom har öppet dygnet runt och har utbildade kuratorer som kan hjälpa dig. Om du har en fråga som du inte vill prata med någon vuxen om kan du chatta med Bris eller Jourhavande kompis hos Röda Korsets ungdomsförbund.

Bris

Jourhavande kompis

Mer tips för dig som är orolig

Lilla Krisinfo: Om du känner dig orolig, ledsen eller rädd

Lilla Rädda barnen