Frågor och svar om gängvåld

Uppdaterades

Den senaste tiden har nyheterna handlat mycket om kriminella gäng och våld, som drabbar barn och unga på olika sätt. En del barn har också sett och hört våldet eller känner någon som har drabbats av det. På den här sidan har vi och Bris (Barnens rätt i samhället) samlat frågor och svar om det ökade våldet, och hur vuxna försöker få det att sluta.

Det är ovanligt, men det händer att barn och unga råkar illa ut när kriminella gäng är i konflikt med varandra eller med polisen. Det kan också blir farligt när kriminella använder vapen på platser där det är många människor.

Det händer också att äldre kriminella får barn och ungdomar att begå våldsamma brott mot andra. Mot betalning och andra belöningar, eller genom att hotas.

Regeringen vill att Polisen, Socialstyrelsen och andra myndigheter ska komma med förslag på hur våldet kan stoppas.

Bråk och konflikter mellan olika kriminella gäng kan till exempel handla om vem som ska kunna sälja droger i ett visst område. När någon från ett gäng skjuter eller skadar någon från ett annat gäng så vill det gänget hämnas och skjuter tillbaka. Och så fortsätter det.

Det är också lätt för kriminella att få tag på vapen.

Det finns ingen enkel förklaring till varför människor blir kriminella. Och det finns sällan bara en förklaring, utan det beror ofta på flera saker.

Dom som börjar begå brott har ofta varit med om jobbiga saker eller har det tufft på andra sätt. Det kan handla om att man har det svårt i skolan eller att man bor i ett område där man inte känner sig trygg. Det kan vara att familjen har dåligt med pengar eller andra svårigheter, som att en vuxen är våldsam.

Sådana saker kan öka risken för att man börjar begå brott. Ju flera sådana faktorer det finns i en persons liv, desto större är risken för att börja begå brott. Det kallas för riskfaktorer. Men en person kan ha en eller flera riskfaktorer i sitt liv utan att bli kriminell.

Det är vanligt att dom som hamnar i kriminalitet inte har fått tillräckligt med stöd och hjälp från vuxna när de var barn.

Äldre kriminella vet att barn under 15 år inte kan dömas till fängelse. Därför försöker dom ibland få yngre personer att begå brotten åt dom.

Men även om man inte kan hamna i fängelse när man är under 15 finns det väldigt många risker med att begå brott. Dels kan det bli våldsamt, den som begår brottet kan skadas eller dö. Dels kan man bli dömd till att betala skadestånd.

Så varför tar vissa unga den risken? Kanske för att dom vill känna gemenskap. Det är viktigt för nästan alla människor att känna att dom hör till och behövs för något
Dom kriminella utnyttjar det och kan på olika sätt locka unga till att göra brott åt dom. Dom kan verka snälla och bjuda in till fester eller annat kul, som dom kanske vet att den unga personen är intresserad av. Dom kan också locka med till exempel snygga kläder, pengar, mat eller gratis skjuts. För vissa unga kan det vara svårt att säga nej.

Det finns ett problem med att ta emot något från de kriminella. Då kan dom säga att man är skyldig dom något tillbaka, och att man måste ”betala tillbaka” genom att göra olika uppdrag. Om man säger att man inte vill kan dom vara hotfulla och farliga.

Olika uppdrag kan vara att

  • hålla utkik och varna dom kriminella om polisen kommer
  • flytta vapen och droger från ett ställe till ett annat
  • gömma vapen och droger hemma hos sig själv
  • sälja droger
  • använda sin egen Swish för att föra över pengar.

Men i början behöver det inte vara olagliga uppdrag. Det kan börja med att man till exempel får köpa en pizza, som man får beröm eller belöning för.

Barn och unga kan också få hjälpa dom kriminella med saker som dom själva inte är så bra på, till exempel med datorer eller andra tekniska prylar. Då kan det vara något olagligt man gör, fast man inte vet om det själv.

Polisen tar fast många kriminella personer som döms och får sitta i fängelse länge. Polisen tar också många vapen från kriminella. Men nu när många nya personer dras in i dom kriminella gängen är det svårt för polisen att helt stoppa våldet. Dom måste samarbeta med socialtjänsten, skolan, föräldrar och många andra för att förhindra att barn och unga dras in i kriminalitet.

Våld och kriminalitet är frågor som många politiker och andra vuxna tycker är dom viktigaste problemen att lösa just nu. Det finns redan idéer och förslag, men dom vuxna jobbar också för att få mer kunskap och ännu bättre sätt att arbeta på för att stoppa våldet.

Polisen, skolan och socialtjänsten ska tillsammans se till att barn och unga inte börjar begå brott. Och att dom som redan gör det ska sluta med det. Dom jobbar också för att barn och unga inte själva ska bli utsatta för våld och brott.

Polisen har fått mer pengar av regeringen för att anställa fler poliser. Politikerna har också tagit fram förslag till nya lagar, för att göra det lättare för poliser att ta fast kriminella.

Socialtjänsten försöker på olika sätt hjälpa barn och unga att inte börja begå brott. Till exempel genom att arbeta där barn och unga finns i samhället, och ge råd och stöd direkt till barn, unga och deras familjer.

Socialtjänsten försöker också hjälpa personer som redan är kriminella och erbjuda dom stöd och hjälp för att kunna sluta med brott eller droger.

Socialtjänsten samarbetar med skolorna för att fler barn ska få det bra i skolan.

Det bästa sättet är så klart att inte börja begå brott själv. Fundera också på om du ska vara med kompisar som har nära kontakt med kriminella personer. Det kan öka risken att du själv också blir indragen eller utsatt för våld.

Om du känner att du börjar få problem – i till exempel skolan eller med kompisar – så är det viktigt att berätta det för en vuxen. Den vuxna kan hjälpa dig att få stöd och hjälp att komma ur det. Samma sak gäller om du känner minsta lilla oro för en kompis. Berätta för en vuxen så att din kompis kan få hjälp och stöd.

Det är inte konstigt att man blir orolig när man hör om det allvarliga våldet och dom kriminella gängen. Oron kan kännas på många olika sätt, det är olika för alla. Vissa oroar sig mindre, andra mer. Vissa får svårt att slappna av, sova och koncentrera sig. Somliga gråter, andra spelar extra tuffa. En del blir arga och stressade och tar ut det på andra.

Många barn är oroliga för sig själva, för sina syskon och kompisar – både för att dom ska drabbas av våldet och för att dom ska bli indragna i kriminalitet. En del barn har redan varit med om att se och höra skott och explosioner, eller att någon som dom känner har hotats, blivit skadad eller dödad.

Om det ofta är skjutningar där man bor kan det området få dåligt rykte och det kan kännas jobbigt för dom som bor där.

Polisen säger att man inte behöver vara orolig. Det är mycket ovanligt att personer blir skadade av dom kriminella gängen, om dom inte har nånting med dom att göra.

Det är såklart ändå bra att vara uppmärksam, och att försöka hålla sig borta från platser där man känner sig otrygg. Om gängen bråkar och använder vapen på platser där många människor är så ökar risken för att andra också ska skadas.

  • Om du är orolig eller har funderingar och frågor så är det bra att prata med någon.
  • Om du hamnar i en situation som känns otrygg så försök gå därifrån, ring till eller leta upp en vuxen du känner.
  • Var snäll mot dig själv och gör inte sådant som gör dig mer rädd. Att följa skrämmande händelser på sociala medier kan öka din oro. Det kan kännas som om det pågår hela tiden, och gör att det obehagliga får en för stor plats i dina tankar. Sluta följa såna konton (eller pausa dom), och begränsa dom typer av inlägg som du mår dåligt av.
  • Om någon försöker locka dig med pengar eller annat för att få dig att göra saker, försök att säga nej. Berätta sen om det som hänt för en vuxen du litar på.
  • Om du har gjort olagliga saker, saker som du vet eller tror kan vara fel och skäms över, så finns det vuxna att prata med. Oavsett om du har gjort sakerna frivilligt eller har blivit tvingad. Förändring till det bättre är alltid möjligt.
  • Oavsett vem du är, var du bor och vad du har gjort så har du alltid rätt att känna dig trygg och må bra.

Om du har utsatts för hot, utpressning eller våld är det viktigt att polisen får reda på det och att du pratar med en vuxen.

Om du har blivit tvingad att vara med i ett gäng, eller att göra något brottsligt, kan det räknas som att du är ett brottsoffer.

Du behöver inte veta säkert att det är ett brott du har utsatts för. Det är polisen som ska utreda det. Vuxna ska hjälpa barn och unga som anmäler brott.

Den som är utsatt för något brottsligt har rätt till skydd och stöd. Men du behöver inte ha anmält ett brott för att få stöd. I många kommuner finns Stödcentrum för unga brottsoffer. Prata med någon bra vuxen om du vill ha hjälpa om det finns ett sånt stödcentrum där du bor.

En bra vuxen att prata med kan vara

  • din förälder
  • en kompis förälder
  • en lärare
  • skolkuratorn
  • en fritidsledare
  • en idrottsledare
  • en scoutledare
  • en fältassistent
  • någon på ungdomsmottagningen
  • en kurator på Bris

eller någon annan vuxen som du är trygg med och kan lita på.

Du kan be den vuxna som du pratar med att ta kontakt med polisen eller socialtjänsten och berätta för dom vad du har sagt. Polisen och socialtjänsten behöver inte få veta ditt namn.

Eller så kan du själv kontakta polisen eller socialtjänsten, läs om det i faktarutan längst ner.

Bris har öppet dygnet runt
Bris 116 111 finns för alla under 18 år och har öppet dygnet runt. Där kan du prata eller skriva med en kurator om alla dina tankar, känslor och funderaringar. Du är anonym, det betyder att ingen på Bris vet vem du är, om du inte väljer att berätta det själv förstås.

I länken i länkrutan längre ner ser du hur du kan kontakta Bris. 

  1. Lämna platsen snabbt.
  2. Sätt dig själv i säkerhet. Försök ta hjälp av vuxna.
  3. Ring 112 och berätta vad som har hänt.

Du kan hjälpa polisen genom att berätta vad du har sett. Det kan till exempel vara vilka kläder brottslingarna hade på sig eller om du sett vilken bil dom hade när dom lämnade platsen.

Du kan prata med en vuxen, som kan göra en anmälan till polisen eller prata med socialtjänsten, se tips om det här ovanför.

Eller så kan du själv kontakta polisen eller socialtjänsten, läs om det i faktarutan längst ner.

Fakta: så tipsar du polisen eller socialtjänsten

Prata med polisen

Du kan tipsa polisen genom

  • Polisens tipsformulär
  • Polisens telefonnummer 114 14. Säg ordet ”tips” i talsvaret för att komma vidare och prata direkt med polisen.

Du kan vara anonym om du vill, du behöver alltså inte säga vem du är.

Prata med soc (socialtjänsten)

  • Ring till kommunen där du bor och säg att du vill prata med socialtjänsten.
  • Eller sök på "din kommuns namn + socialtjänsten" för att hitta ett telefonnummer eller en mejladress.

Du kan vara anonym när du ringer soc också.

Källa till den här texten

Informationen på den här sidan kommer från:

Bris, Polisen, Socialstyrelsen, Stockholms stad, Socialdepartementet och Brottsoffermyndigheten.

Vad betyder säkerhetszon?

Hör av dig till Lilla Krisinfo!

Undrar du över något du läst här? Eller har du någon annan fråga eller synpunkt? 

Kontakta oss

Behöver du stöd och hjälp? 

Om du har frågor om allvarliga saker som händer är det bäst att fråga någon vuxen som du känner. Du kan också kontakta Bris, Barnens rätt i samhället. Dom har öppet dygnet runt och har utbildade kuratorer som kan hjälpa dig. Om du har en fråga som du inte vill prata med någon vuxen om kan du chatta med Bris eller Jourhavande kompis hos Röda Korsets ungdomsförbund.

Bris

Jourhavande kompis

Mer tips för dig som är orolig

Lilla Krisinfo: Om du känner dig orolig, ledsen eller rädd

Lilla Rädda barnen