Vulkanutbrott på Island

Uppdaterades

Sedan december 2023 har flera vulkanutbrott inträffat i området Reykjanes på Island. Utrikesdepartementet (förkortas UD) säger att det är viktigt att svenskar som reser till Island följer information från isländska myndigheter.

Isländska myndigheter har följt vulkanläget på Island sedan början av november, eftersom dom märkte att det var många jordbävningar i området Reykjanes. Den isländska vädermyndigheten sa redan då att det förmodligen skulle bli ett vulkanutbrott i området, dom visste bara inte exakt när.

Islands beredskapsmyndighet säger att det är omöjligt att veta exakt när och var ett vulkanutbrott kommer att inträffa. Därför bevakar myndigheterna händelser i vulkanerna och jorden noga. 

Dom isländska myndigheterna och invånarna är vana vid att hantera vulkanutbrott eftersom det händer ganska ofta där. Dom senaste tre årens vulkanutbrott har inte skadat människor eller stört flygtrafiken. 

Jorden är uppbyggd av flera lager. Längst in finns den väldigt varma kärnan, mittendelen kallas för manteln och längst ut finns jordskorpan. Jordskorpan är uppdelad i olika plattor som rör på sig. Plattornas rörelser orsakar jordbävningar och vulkaner.

På en del ställen där plattorna glider mot eller ifrån varandra kan het magma (smält berg) från jordens inre stiga mot ytan. Då bildas en vulkan. 

Myndigheten Sveriges geologiska undersökning (förkortas SGU) jobbar med frågor som rör berg, jord och grundvatten i Sverige. Dom har en film som förklarar hur vulkaner fungerar.

Bild från SGU:s film om vulkaner. Den innersta, ljusaste, delen är jordens inre kärna. Den lite mörkare delen är den yttre kärnan. Sedan kommer manteln, som på bilden är mörkröd. Det yttersta, tunnaste, lagret är jordskorpan. 

Nej, det finns inga aktiva vulkaner i Sverige. Vulkaner bildas när het magma (smält berg) från jordens inre stiger mot ytan. Det händer nära plattgränser. Sverige ligger inte nära någon plattgräns, därför bildas inga vulkaner i Sverige. Island ligger mitt på en plattgräns, därför kan vulkaner bildas där. 

Källa till den här texten

  • Sveriges geologiska undersökning (SGU)
  • Uppsala universitet

Hör av dig till Lilla Krisinfo!

Undrar du över något du läst här? Eller har du någon annan fråga eller synpunkt? 

Kontakta oss

Behöver du stöd och hjälp? 

Om du har frågor om allvarliga saker som händer är det bäst att fråga någon vuxen som du känner. Du kan också kontakta Bris, Barnens rätt i samhället. Dom har öppet dygnet runt och har utbildade kuratorer som kan hjälpa dig. Om du har en fråga som du inte vill prata med någon vuxen om kan du chatta med Bris eller Jourhavande kompis hos Röda Korsets ungdomsförbund.

Bris

Jourhavande kompis

Mer tips för dig som är orolig

Lilla Krisinfo: Om du känner dig orolig, ledsen eller rädd

Lilla Rädda barnen