Stor militärövning i Sverige

Publicerades

Det här är en arkiverad sida om Försvarsmaktens stora militärövning Aurora 2023. Den här sidan uppdateras inte längre.

Försvarsmakten är den myndighet som har ansvar för att försvara Sverige om det skulle bli krig. För att kunna träna sig på det har dom ibland stora övningar. Mellan den 17 april och den 11 maj kommer 26 000 soldater från Sverige och andra länder vara med i en sådan övning. Övningen kallas Aurora 2023.

Egentligen skulle övningen varit redan för tre år sedan, men det gick inte på grund av covid-pandemin. Så därför bestämde dom sig för att öva nu istället.

Övar på många platser i Sverige

Det mesta av övningen kommer att vara på militärens egna övningsområden och skjutfält. Men dom kommer också att vara på andra platser, till exempel i städer och på vägar, och även i luften med sina olika flygplan. Det blir mycket buller och oljud!

Övningen kommer att märkas i hela landet, men mest i södra Sverige och på Gotland.  Försvarsmakten har en karta över var dom kommer att öva.

Övningen heter Aurora efter den antika grekiska gudinnan Aurora. Folket som trodde på henne menade att det var hon som såg till att solen gick upp varje morgon. Försvarsmakten tyckte att det var ett passande namn, eftersom dom hoppas att den här övningen ska bli början på många fler övningar och att Sverige ska bli bättre på att kriga. Så den här övningen är som en gryning, en soluppgång, innan solen har gått upp helt.
Källa: Försvarsmakten

Hör av dig till Lilla Krisinfo!

Undrar du över något du läst här? Eller har du någon annan fråga eller synpunkt? 

Kontakta oss

Behöver du stöd och hjälp? 

Om du har frågor om allvarliga saker som händer är det bäst att fråga någon vuxen som du känner. Du kan också kontakta Bris, Barnens rätt i samhället. De har öppet dygnet runt och där sitter utbildade kuratorer och kan hjälpa dig. Om du har en fråga som du inte vill prata med någon vuxen om kan du chatta med Röda Korsets Jourhavande kompis.

Jourhavande kompis 

BRIS

Du kan också ringa BRIS på telefonnummer 116 111.