Frågor och svar om broschyren

Uppdaterades

I november kommer alla i Sverige få hem en broschyr (ett texthäfte) i brevlådan som heter ”Om krisen eller kriget kommer”. På den här sidan svarar vi på barn och ungas frågor om broschyren.

I november kommer alla i Sverige få hem broschyren "Om krisen eller kriget kommer" i brevlådan. Foto: Hansi Elsbacher

Här svarar vi på era frågor om broschyren, och lägger ut nya svar när dom är klara.

Om du har frågor om broschyren, eller om det som står i broschyren, skriv till oss på lilla@krisinformation.se eller skicka ett meddelande till oss på Instagram!
Vi försöker besvara så många frågor som möjligt, så snart vi kan. Vi postar frågorna här anonymt, om du inte skriver att du vill ha ditt namn med.

Det står i broschyren att "vi måste försvara vårt öppna samhälle även om det innebär uppoffringar". Vad är det man ska offra? Måste jag vara beredd på att någon i min familj dör i kriget?
John13

Hej John, vi har fått flera frågor om det här stället i broschyren, under "En osäker värld kräver beredskap" på sidan 5. Andra har frågat lite annorlunda: om man måste offra sitt jobb, sitt hus eller sina dyra saker. Till och med sin frihet, eller sitt liv.

För det första: det är inte krig nu, och det ser inte ut att bli krig snart. Sverige har inte varit i krig på över 200 år. Förhoppningsvis kommer vi inte att vara i krig framöver heller.

För det andra: nej, det är inte så att någon i din familj måste dö, om det ändå skulle bli krig. Det finns internationella lagar om att dom som krigar inte får skada civila personer (alltså barn, gamla, alla vuxna som inte är med i militären, även om det finns dom som inte bryr sig om det. Om Sverige skulle dras in i ett krig så skulle regeringen och militärerna göra allt dom kunde för att skydda dom civila.

Men regeringen vill att alla ska göra sitt bästa för att hjälpa till att skydda oss och landet i alla stora kriser. Det som står i broschyren betyder att dom vuxna måste vara beredda på att göra jobbiga saker i kris och krig, som att gå till jobbet även om dom är oroliga för sin familj, eller att hjälpa sina grannar trots att ni kanske har det svårt själva. Dom som är med i militären kan behöva hjälpa till att kriga med vapen.

Det står i broschyren att det är en orolig tid just nu. Menar dom i Ukraina? I Palestina? Eller att det är chans att det blir ett krig här?
Juno,12


När MSB skriver att vi lever i en orolig tid just nu menar dom att det startar och pågår många krig i världen. Både Rysslands krig mot Ukraina, och på andra håll, som till exempel kriget och konflikterna i Palestina, Israel och andra länder i Mellanöstern.



En karta med Sverige, Ryssland och Ukraina. Karta: MSB

Många vuxna är oroliga för att Rysslands krig mot Ukraina ska spridas till fler länder, men hur det blir vet ingen ännu. En del är rädda att vi ska bli angripna av Ryssland för att vi har gått med i Nato och att vi hjälper Ukraina på olika sätt. Men Försvarsmakten, den myndighet som ska försvara Sverige om det blir krig, tror inte att det kommer att bli krig i Sverige nu.

"Orolig tid" betyder också att det händer mycket i Sverige som många blir oroade av. Till exempel våldet som kriminella gäng ligger bakom, med sprängningar och skjutningar mot människor och deras hem. Och annat som händer i världen, som klimatförändringarna och vad dom för med sig.

Nej, du behöver inte vara orolig, men vi kan inte styra över våra känslor. Det är inte konstigt att känna sig rädd när det pratas om skrämmande saker som krig och kris. Om du blir rädd av något du hör, ser eller läser så kan du alltid prata med en vuxen om det. Det är viktigt att inte hålla en sån oro inom sig. Dom vuxna som finns i din närhet har ansvar att berätta för dig om det är något jätteviktigt du behöver veta, om det händer något allvarligt. Du behöver inte själv ta ansvar för att hålla koll på all information.

Den förra ”Om krisen eller kriget kommer” skickades ut 2018, alltså för sex år sedan. Det är ganska mycket som har hänt sedan dess. Till exempel har farligt väder, som stormar, översvämningar och jordbävningar blivit vanligare. Säkerheten i världen har också blivit sämre, med krigen i Ukraina och i Mellanöstern. Risken för att Sverige ska anfallas med vapen är liten. Däremot finns det andra sätt att skada Sverige på, till exempel genom cyberattacker eller genom att sprida falska rykten så att andra länder blir arga på Sverige. Därför tyckte regeringen att MSB behövde göra en ny broschyr. 

Hör av dig till Lilla Krisinfo!

Undrar du över något du läst här? Eller har du någon annan fråga eller synpunkt? 

Kontakta oss

Behöver du stöd och hjälp? 

Om du har frågor om allvarliga saker som händer är det bäst att fråga någon vuxen som du känner. Du kan också kontakta Bris, Barnens rätt i samhället. Dom har öppet dygnet runt och har utbildade kuratorer som kan hjälpa dig. Om du har en fråga som du inte vill prata med någon vuxen om kan du chatta med Bris eller Jourhavande kompis hos Röda Korsets ungdomsförbund.

Bris

Jourhavande kompis

Mer tips för dig som är orolig

Lilla Krisinfo: Om du känner dig orolig, ledsen eller rädd

Lilla Rädda barnen