Ungdomsledaren Emilie tipsar: Så här kan du ta hand om ditt husdjur i kris
Emilie har varit med i Svenska Blå Stjärnan sedan hon var fem år. Nu är hon 17 år och engagerar sig i Svenska Blå Stjärnan med att lära barn och unga att ta hand om djur i kris.
– Det finns många olika typer av kriser och det är bra att ha en plan för olika situationer. Det blir ju inte heller alltid som man har tänkt sig, även om man har en bra plan. Ett tips är att sätta sig ner med familjen och diskutera vad man kan göra. Man måste vara beredd att anpassa sig till vad som händer just då, säger Emilie.
Har du förberett dina husdjur för olika sorters kriser?
– Jag har planerat med min familj och funderat på vad vi själva behöver ha extra av hemma. Till exempel kan man ha mat hemma till sina djur för en månad istället för en vecka i taget. Djuren vill kunna bete sig som vanligt, även om det är kris. Så om man behöver ta sig någon annanstans är det viktigt att åka till ett ställe som man känner sig bekväm i själv, så att djuren kan trivas och ha det bra.
Emilie berättar att det är viktigt att ha en bur hemma som man kan frakta djuret i. Det är också viktigt att träna djur på att vara i buren så att dom inte blir rädda för den. Emilie har ställt fram sin katts bur i vardagsrummet och lägger godis i den varje dag för att katten ska vänja sig.
Emilies katt Puff får ofta träna på att vara i sin bur. Foto: Hansi Elsbacher.
En krislåda till husdjur är något som Emilie vill tipsa om. Förutom extra vatten och mat har Emilie bland annat en kloklippare, en första-hjälpen-låda, en filt och godis i sin krislåda. Godis kan användas som belöning om djuret måste göra något som den inte riktigt vill. I första-hjälpen-lådan har hon bland annat packat en sax, en pincett, desinfektionsmedel och plasthandskar.
Vad gör du med dina husdjur om ni skulle behöva gå till ett skyddsrum?
– Eftersom man inte får ta med sig djur till skyddsrum är det allra bästa att lämna djuren hemma. Där trivs djuren bäst. Om det var något riktigt allvarligt som hände så hade jag försökt hitta en tunnel eller en bro i närheten där vi kan söka skydd tillsammans med djuren.
Emilie vill också tipsa om att ta med ett koppel med telefonnummer på till lite större husdjur, som hundar och katter. Dom typerna av djur behöver röra på sig och det är viktigt med motion, även i kris. Om katten Puff skulle springa iväg kan den som hittar Puff på ett enkelt sätt kontakta Emilie med hjälp av telefonnumret.
Emilie berättar att hennes djur skulle klara sig minst fyra dagar hemma på egen hand. Hon menar att det är viktigt att fylla på ordentligt med mat och vatten så att dom klarar sig under tiden man är borta.
Själv har Emilie fyra marsvin och en katt hemma. För dom har hon en plan för hur hon ska hantera olika krissituationer. Foto: Emilie.
– Mindre djur behöver mycket hö, gärna hela buren fylld. Dom behöver också mycket grönsaker, frön och annan mat. Smådjuren ska ha minst två flaskor med vatten och gärna en extra skål bredvid. Om man har större djur ska dom ha fri tillgång till mat och vatten. Vatten för större djur kan vara knepigt, men ett tips är att fylla en hel balja med vatten. Om man har ett badkar kan man ställa baljan i den och stänga proppen. Då kan djuret fortfarande dricka vattnet aven om det välts ut.
Hur gör man när djuren måste kissa och bajsa när man inte är hemma?
– Djuren behöver också kissa och bajsa som vanligt när man är borta. Till katter är det bra att ställa ut en extra kattlåda eller en kartong med kattsand bredvid den vanliga kattlådan. Mindre djur klarar sig rätt bra även om man inte gör rent till dom. Se bara till att dom får ordentligt med hö.
Är det något annat du skulle vilja tipsa Lilla Krisinfos läsare om?
– Det absolut viktigaste vid en kris är att du har lärt känna ditt djur redan innan krisen. Det blir så mycket lättare om man vet hur djuret reagerar i olika situationer och vad man kan göra för att det ska må så bra som möjligt. Du kan lära känna ditt husdjur genom att tillbringa tid med det. Lek och gosa med dina husdjur!
Vad är Svenska Blå Stjärnan?
Svenska Blå Stjärnan är en organisation som har i uppgift att ta hand om djur vid kris. Ungdomsförbundet lär ut krishantering med djur till barn och unga. Det gör dom med hjälp av olika aktiviteter och läger. Dom har till exempel anordnat hästridning, kaninhoppning, studiebesök på 4H-gårdar och lammläger.