Bli säker i skogen med scouterna Ada, Lisa och Viggo

Uppdaterades

Lilla Krisinfos barnredaktör Juno träffade scouterna Ada, Lisa och Viggo för att få veta mer om säkerhet i skogen. Hur ska du göra om du börjar frysa? Eller går vilse?

Om det börjar regna kan du gömma dig under ett träd. Är det kallt så lägg granris på marken. Det går till och med att sova så.

Före din skogstur

Det är roligast och tryggast att ha sällskap! Men oavsett om du går ensam eller med andra, glöm inte att berätta för någon vart du ska gå och när du tror att du kommer tillbaka. Då kan dom börja leta efter dig om du inte kommit hem i tid.

Planera din skogstur ordentligt. Tänk efter vad du har tänkt göra och hur länge du ska vara borta. Då vet du vad du behöver ha med.

– Om du ska övernatta behöver du kunna göra upp en eld till exempel, säger Lisa.

– Ja, och så kan du ha med en laddad mobiltelefon, föreslår Viggo. Även om du inte har täckning kan du använda den som ficklampa.

Om du går vilse

Det är lätt att gå vilse i skogen, inte bara på natten. Särskilt om det är i en skog där du inte varit förut. Det är bra att tänka igenom vad du ska göra redan innan det händer.

Om ni går vilse, så spring inte runt och leta efter varandra hej vilt.

– Om båda letar är det lätt att ni bara går om varandra. Stanna där ni är så är det lättare för den som letar att hitta dig, förklarar Ada.

Men om du verkligen tappar bort dig, så leta upp ett stort träd att krama och bli lugn av. Trädet skyddar mot regn och vind. Är det varmt ute så ger skuggan bakom trädet svalka.


Lisa, Ada och Viggo blir lugna av att vara i naturen. Här visar dom upp dom senaste skogsfrisyrerna.    

Det är ingen mening med att ropa på hjälp, för det är ganska ansträngande, förklarar scouterna. Så vad ska du göra istället?

– Dom säger att man ska ha med en visselpipa men det har man ju oftast inte, säger Lisa.

– Banka i ett träd i stället, föreslår hon, och slår hårt med en pinne i en trädstam.

Det ekar långt bort genom skogen.

– Du kan också hänga upp saker i träden, så ser folk att du är nära, föreslår Viggo. Ja, kanske inte kläderna då, men något annat du har med.

Om det finns en öppen yta så kan du lägga pinnar på marken så att dom bildar bokstäver. Det syns från en helikopter eller drönare om dom letar efter dig.

– Du kan skriva bokstäverna SOS i marken, med pinnar, så att det syns från luften. Då ser dom var du är, säger Viggo.

(SOS är en internationell signal som betyder att någon behöver hjälp.)

Ada har varit på tur i fjällen. Hon har ett annat tips.

– Om man går på en led, kan man sätta en spade bredvid leden. Det är ett tecken på att någon behöver hjälp, säger Ada.

Om du börjar frysa

Blir det kallt så ta på dig alla kläder du har med. Ta på en mössa. Skydda dig mot vind och vatten, för om du blir blöt kommer det att kännas kyligt.

Det är skönt med en eld för att värma sig, men tänk på att inte elda om om elden kan sprida sig. Alltså om det finns saker som kan börja brinna nära elden. Det kan lätt börja brinna i skogen om det är varmt och torrt. Ta reda på om det är förbjudet att elda. Om det är förbjudet att elda så står det ofta på informationstavlor eller skyltar vid badplatser och grillplatser.

Om du kan göra upp en eld har Ada tips:

– Samla torra pinnar och löv. Om det är blött på marken kan du lägga stenar underst, annars brinner det inte så bra, säger Ada.


Det är viktigt att planera skogsturen så att den blir säker. Var flera så kan ni hjälpa varandra om något skulle hända. 

Rör på dig så länge du orkar. Bygg en koja så håller du värmen. Gå in i den när den är klar.

– Lägg granris på marken i kojan, tipsar Ada. Det gör att det inte är så kallt. Om man är flera så kan man vara tätt intill varandra för att hålla värmen.

Orkar du inte bygga en koja finns det enklare sätt att skydda sig mot regn och snö.

– Sätt dig under en tät gran, föreslår Viggo. Det går att sova där också, säger han.

Om det är vinter eller kallt ute behöver du ha en riktigt tjock sovsäck och ett bra liggunderlag.

Om du blir törstig eller hungrig

Om du blir törstig kan du samla regnvatten från löv och blad, tipsar scouterna. Eller hämta vatten som rinner i en bäck. Koka vattnet, eller filtrera det i ett rengörings-filter, så är det inte farligt att dricka.

Roligast är väl att ha med egen mat men det finns en hel del som går att smaka på i skogen, berättar Viggo.

– Man kan äta flera sorters vilda bär, som blåbär och lingon. Och växten stensöta. Men lär dig vilka bär och svampar som går att äta, för en del är giftiga och dom ska man inte ens smaka på.


Juno och Lisa smakar på vatten från en bäck. 

Det går att äta ljungblommor och en del andra blomknoppar, berättar Lisa. Och det går faktiskt att göra saft på syrenblommor och té av barren på en tall.

– Smaka på granskott. Det är det ljusgröna som växer på spetsen av granens kvistar på sommaren, tipsar Ada.

Granskott är både gott och nyttigt, med en massa c-vitamin.

OBS! Ät aldrig något du inte känner igen.

Farliga djur?

Men hur är det. Behöver man vara rädd för farliga djur i skogen?

– Neeej! ropar alla. Djuren är nog mer rädda för oss människor. Det är nog för att människor kan vara elaka, säger Viggo.

Lästips

Naturens regler

Det finns regler för vad man får och inte får göra i naturen. Du kanske har hört talas om allemansrätten? I en del områden, som kallas naturreservat eller nationalparker, så finns det särskilda regler. Läs noga på skyltarna vad man får göra innan du går in ett sånt område. 

Hör av dig till Lilla Krisinfo!

Undrar du över något du läst här? Eller har du någon annan fråga eller synpunkt? 

Kontakta oss

Behöver du stöd och hjälp? 

Om du har frågor om allvarliga saker som händer är det bäst att fråga någon vuxen som du känner. Du kan också kontakta Bris, Barnens rätt i samhället. Dom har öppet dygnet runt och har utbildade kuratorer som kan hjälpa dig. Om du har en fråga som du inte vill prata med någon vuxen om kan du chatta med Bris eller Röda Korsets Jourhavande kompis.

Bris

Jourhavande kompis

Mer tips för dig som är orolig

Lilla Krisinfo: Om du känner dig orolig, ledsen eller rädd

Lilla Rädda barnen