Skydda dina lösenord och bankkort!

Publicerades

När du använder internet så finns det flera saker som är viktiga att tänka på för att undvika att bli lurad eller hackad. Här kan du läsa mer om vad du själv kan göra för att skydda dina personliga uppgifter som lösenord, bankkort och bankID på internet.

Både barn och vuxna behöver skydda sina lösenord och bankuppgifter.

Så gör du dina lösenord säkra


Om någon får reda på dina lösenord så kan dom använda dina konton på internet. Då kan någon annan till exempel låtsas att vara du och skriva elaka saker till dina kompisar, skicka virus till andra eller lägga ut bilder som du inte vill att dom ska lägga ut. En hackare kan också låsa ute dig ur dina egna konton eller plantera virus som gör så att din dator eller telefon går sönder. Ett bra lösenord är det bästa sättet att skydda dig från att någon tar sig in på dina konton på internet. 

Vad är ett dåligt lösenord?


Ett dåligt lösenord är enkla ord eller saker som kan kopplas till dig. Det kan till exempel vara ditt namn, året du föddes, din favoritsport eller namnen på dina husdjur. Den sortens lösenord är enkla för en hackare att lista ut.

Några exempel på dåliga lösenord kan vara:

  • Fotboll
  • Emma123
  • Misse

Så gör du ett bra lösenord


Ett bra lösenord är långt, innehåller både stora och små bokstäver, siffror och specialtecken (specialtecken är andra tecken än siffror och bokstäver, till exempel: #+@%). Ju längre ditt lösenord är desto svårare är det för andra att komma på det.

Ett tips för att göra ett bra lösenord som är lätt att komma ihåg är att använda meningar. I bilden nedan ser du exempel på när vi gör om tre dåliga lösenord till säkra lösenord genom att använda flera ord, siffror och specialtecken.

En annan sak att tänka på är att ha olika lösenord för olika inloggningar. För om du har samma lösenord överallt och en hackare kommer på det, då kommer hackaren också kunna logga in på alla ställen där du har just det lösenordet.

Kom ihåg – våra exempel är bara förslag på hur bra lösenord kan se ut. Använd inte just dom här lösenorden själv. Eftersom dom nu finns att hitta på internet så är dom inte längre bra lösenord, för ett bra lösenord är hemligt och delas inte med någon. Men du kan använda våra exempel som inspiration!

Tips för att säkra dina lösenord:


• Dela aldrig dina lösenord med någon.
• Ha långa lösenord.
• Använd siffror och specialtecken i ditt lösenord.
• Ha olika lösenord för olika sidor.

Se upp för skadliga länkar


Klicka aldrig på en länk som du får skickad till dig via sms, sociala medier, mejl eller någon annanstans, om du inte är säker på vem det är som har skickat den. Det finns personer på internet som är väldigt duktiga på att luras. Det vanligaste sättet att för bedragare att komma åt dina lösenord eller bankuppgifter är genom att lura dig att klicka på en länk, öppna en fil eller dela med dig av dina lösenord eller bankuppgifter. Det kallas för nätfiske och är olagligt!

Så upptäcker du att någon försöker lura dig


Om du får ett meddelande eller ett mejl där det till exempel står att du har vunnit ett pris eller att du kan få köpa något väldigt billigt om du skyndar dig, så kan det vara någon som försöker lura dig att klicka på en länk med ett virus i. Ett trix som dom som luras ofta använder är att dom försöker få dig att känna att du måste klicka på länken direkt.

Om du är osäker på om meddelandet du har fått är säkert så ska du aldrig klicka på några länkar. Men här är några saker du kan göra för att se om meddelandet är säkert:

• Läs igenom meddelandet. Ser du något som ser konstigt ut, hittar du några stavfel eller konstiga meningar?
• Titta på mejladressen eller telefonnumret. Känner du igen det eller ser det konstigt ut?
• Fundera på om du brukar få mejl eller sms från den avsändaren.

Om du fortfarande är osäker är det alltid bra att fråga en vuxen om hjälp.

Så skyddar du dina bank- och kontouppgifter


Varken barn eller vuxna ska lämna ut sina egna eller andras bankkort på internet. Siffrorna på bankkortet är bara till för den som äger det. Därför ska du inte heller ta en bild på ditt betalkort och lägga ut eller skicka till någon på internet. Om någon ber dig att göra det ändå så kan det vara ett försök att lura dig. Om du ger någon annan informationen på bankkortet så kan personen nämligen komma åt dina pengar, och då kan dom stjäla dina pengar även om dom lovar att dom inte ska göra det.


Om du ska köpa något på internet så är det alltid bra att ta hjälp av en vuxen.

Tänk på det här:


• Ta inte bilder på ditt betalkort.
• Dela inte med dig av informationen på ditt bankkort till någon.
• Låna inte ut ditt bankkort till någon.


Om du tappar ditt bankkort eller tror att någon annan använder det så ska kortet spärras. Det betyder att banken gör så att kortet inte längre går att använda. Du kan också spärra kortet själv. Det är alltid bra att be en vuxen om hjälp om du behöver spärra ditt bankkort.

BankID


Precis som med dina lösenord och ditt bankkort så ska du inte dela din pin-kod eller ditt bankID med någon. Om någon får tillgång till ditt bankID kan dom också komma åt dina pengar.
Om någon ringer dig och ber dig logga in med bankID så ska du lägga på direkt. Samma sak gäller om någon ringer dig och säger att dom ska logga in på ditt BankID åt dig.

Tänk på det här:


• Logga aldrig in på bankID bara för att någon ber dig göra det.
• Låna aldrig ut ditt bankID till någon annan.
• Läs alltid noga vad du skriver under med ditt bankID.
• Var försiktig när du skriver in din kod – akta så att ingen annan ser vad du skriver.

Hör av dig till Lilla Krisinfo!

Undrar du över något du läst här? Eller har du någon annan fråga eller synpunkt? 

Kontakta oss

Behöver du stöd och hjälp? 

Om du har frågor om allvarliga saker som händer är det bäst att fråga någon vuxen som du känner. Du kan också kontakta Bris, Barnens rätt i samhället. Dom har öppet dygnet runt och har utbildade kuratorer som kan hjälpa dig. Om du har en fråga som du inte vill prata med någon vuxen om kan du chatta med Bris eller Röda Korsets Jourhavande kompis.

Bris

Jourhavande kompis

Mer tips för dig som är orolig

Lilla Krisinfo: Om du känner dig orolig, ledsen eller rädd

Lilla Rädda barnen